Ruotsin poliittinen tilanne ja turvallisuus kiinnostivat puhemiesvierailulla​

NordenBladet — Ruotsin puhemies Andreas Norlén on parhaillaan Suomessa ensimmäisellä virallisella puhemiesvierailullaan. Vierailu alkoi torstaina eduskunnassa tapaamisella puhemies Paula Risikon ja eduskuntaryhmien edustajien kanssa, minkä jälkeen Norlén valtuuskuntineen osallistui turvallisuutta ja hybridivaikuttamista käsittelevään pyöreän pöydän asiantuntijakeskusteluun.

Aluksi Risikko onnitteli virkaveljeään siitä, että Ruotsi on pitkän ja vaiheikkaan prosessin jälkeen saanut hallituksen, jonka muodostamisessa puhemies Norlénilla oli merkittävä rooli.

“On ilo ottaa vastaan koko valtuuskunta ja luoda jatkuvuutta meille niin arvokkaalle Suomi-Ruotsi –yhteistyölle, jota olemme tehneet sekä parlamenttien, hallitusten että liike-elämän ja kansalaisten tasolla. Ruotsilla on lähiaikoina ollut merkittäviä puheenjohtajuuksia parlamentaarisen yhteistyön järjestöissä, kuten esimerkiksi Pohjoismaiden neuvostossa. Kiitos siitä, että Ruotsi on näillä foorumeilla nostanut esille sekä turvallisuuskysymykset että näiden yhteistyöelinten väliset synergiaedut”, Risikko totesi.

Viime syyskuusta asti kestäneet hallitusneuvottelut johtivat Ruotsissa poikkeukselliseen tilanteeseen, jossa puolueiden perinteiset blokkirajat murtuivat. Tapaamiseen osallistuneita suomalaisia kansanedustajia kiinnosti paitsi Ruotsin hallituskoalition kestävyys myös se, muuttuvatko poliittiset asetelmat maassa pysyvästi. Norlénilla tai muilla ruotsalaisilla valtiopäiväedustajilla ei ollut kysymyksiin varmoja vastauksia, mutta tilannetta pidettiin uutena ja mielenkiintoisena.

Tapaamiseen osallistuivat varapuhemies Tuula Haatainen sekä Antti Kaikkonen (kesk.), Antti Lindtman (sd.), Wille Rydman (kok.), Ville Tavio (ps.) ja Pekka Haavisto (vihr.). Ruotsin valtuuskuntaan kuuluvat Norlénin lisäksi ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Kenneth G Forslund (sosialidemokraatit), Ruotsin Pohjoismaiden neuvoston valtuuskunnan puheenjohtaja Jessica Polfjärd (moderaatit) ja PN-valtuuskunnan varapuheenjohtaja Gunilla Carlsson (sosialidemokraatit).

Vierailunsa aikana Norlén tapaa myös perustuslakivaliokunnan, ulkoasiainvaliokunnan ja tulevaisuusvaliokunnan edustajia sekä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.). Historiasta kiinnostuneen puhemiehen ohjelmassa on lisäksi tutustuminen Mannerheim-museoon.

 

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory