Nuori suomalaiskapellimestari Dalia Stasevska nousi BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijaksi

NordenBladet – Dalia Stasevska (35) nimitettiin perjantaina BBC:n sinfoniaorkesterin vakituiseksi päävierailijaksi. Aamu-tv:ssä vieraillutta kapellimestari Dalia Stasevskaa kuvaillaan yhdeksi Pohjoismaiden nousevista tähdistä klassisen musiikin saralla. Perjantaina hänet nimitettiin Britannian yleisradioyhtiön BBC:n sinfoniaorkesterin vakituiseksi päävierailijaksi, ja Stasevska alkaakin johtaa sinfoniaorkesteria säännöllisesti huhtikuusta alkaen.

Hän toivoo, että voisi vierailijana toteuttaa erilaisia poikkitaiteellisia projekteja. “Se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että teen konsertin jonkun poppipuolelta tulevan muusikon kanssa. Tai sitten kutsumme mukaan kiinnostavan kirjailijan tai koreografin,” Stasevska sanoo.

Hän pitää BBC:n sinfoniaorkesterin vahvuutena sitä, että se osallistuu myös televisio- ja radio-ohjelmien tekemiseen. “Toivon, että tulemme tekemään kiinnostavia radio-ohjelmia, joissa voidaan yhdistää aikamme ajattelijoita ja hyvää musiikkia.”

_______________________

Dalia Stasevska (s. 30.12.1984, Kiova, Ukraina) on suomalainen kapellimestari. Hän on opiskellut orkesterinjohtoa Jorma Panulan ja Leif Segerstamin oppilaana. Hän suoritti kapellimestaridiplomin syksyllä 2012 parhain arvosanoin. Sibelius-Akatemiassa Stasevska on opiskellut myös viulua, alttoviulua ja säveltämistä.

Dalia Stasevska on johtanut mm. BBC:n sinfoniaorkesteria, Oslon filharmoninen orkesteria, Royal Stockholm Philharmonic Orchestraa, Ruotsin radion sinfoniaorkesteria, Orchestre National de Lyona, Helsingin kaupunginorkesteria, Trondheim Sinfoniaorkesteria, Strasbourg filharmoninen orkesteria, Radion sinfoniaorkesteria, Tapiola Sinfoniettaa ja Sinfonia Lahtia. Suomen Kansallisoopperan ja Kokkolan Oopperan lisäksi lisäksi hän on johtanut Savonlinnan Oopperajuhlilla Mozartin Requiemin ja Kuhmon Kamarimusiikkijuhlilla lukuisia oopperaproduktioita sekä vieraillut Den Norske Opera & Balletssa. Dalia Stasevska on toiminut Esa-Pekka Salosen, Los Angelesin filharmonikoiden ja Lontoon Philharmonian assistenttina. Vuosina 2014-2016 hän toimi Orchestre de Paris’n ja Paavo Järven assistenttina. Vuosina 2010-2015 Dalia Stasevska toimi Kamarikesä-festivaalin taiteellisena johtajana.

Stasevskan elämänkumppani on basisti ja säveltäjä Lauri Porra.

Lähde: Yle.fi


Tags assigned to this article:
Dalia Stasevskakulttuuri

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory