Ulkoasiainvaliokunta: Suomen pidettävä pohjoisen ulottuvuuden puolia

NordenBladet — Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta pitää Suomen kannalta tärkeänä, että Euroopan unioni rahoittaa jatkossakin EU:n, Venäjän, Norjan ja Islannin eli EU:n pohjoisen ulottuvuuden yhteistyöhankkeita.

Valiokunta on ottanut pohjoisen ulottuvuuden tulevaisuuteen kantaa valtioneuvostolle antamassaan lausunnossa UaVL 14/2018 vp – O 56/2018 vp. Kannanoton taustalla on huoli paitsi EU:n tulevasta rahoituskaudesta 2021–2017 myös siitä, että unionin talouspakotteet ovat käytännössä leikanneet pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuuden sekä liikenne- ja logistiikkakumppanuuden rahoitusta.

“Valiokunta tukee Venäjä-pakotteita, mutta pitää näitä seurauksia valitettavina. Suomen lähialueilla ja arktisilla alueilla olisi kymmeniä lämpövoimaloita, joita uudistamalla mustahiilen päästöt vähenisivät merkittävästi. Valiokunta rohkaisee valtioneuvostoa etsimään keinoja lisätä rahoitusta EU:n kannalta keskeisille ympäristöhankkeille”, valiokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) sanoo.

Pohjoisen ulottuvuuden siemenrahoituksella on Venäjällä polkaistu pystyyn useita mittavia Itämeren tilaa parantavia hankkeita, kuten esimerkiksi Pietarin, Kaliningradin ja Petroskoin jätevedenpuhdistamojen uusiminen länsimaisia vastaaviksi.

Myös liikenne- ja logistiikkakumppanuuden jatko huolettaa valiokuntaa.

“Liikenneyhteyksien parantaminen Aasiaan on Suomelle tärkeää. Se edellyttää yhteistyötä Venäjän kanssa. Pohjoinen ulottuvuus tarjoaa yhteistyölle rakenteet. Vaikka Ukrainan tilanne vaikutta yhteistyön edellytyksiin, luoduista rakenteista täytyy pitää kiinni, jotta niitä voidaan hyödyntää, jos kansainvälispoliittinen tilanne muuttuu”, Vanhanen sanoo.

Ulkoasiainvaliokunnan saaman selvityksen mukaan valtioneuvosto on päättänyt, että Suomi järjestää EU-puheenjohtajakaudella alueellista yhteistyötä pohjoisessa vahvistavan korkean tason tapahtuman Helsingissä. Valiokunta pitää tätä merkittävänä mahdollisuutena saada tukea pohjoisen ulottuvuuden työlle. Valiokunnan mukaan tapahtumaan tulisi saada osallistettua laajalti pohjoisen ulottuvuuden alueen kansalaisjärjestöjä ja kansalaisyhteiskuntaa.

 

Lähde: Eduskunta.fi


Tags assigned to this article:
Eduskunnan tiedotteetEduskuntaMatti Vanhanen

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory