Ympäristöasiat Pohjoismaiden neuvoston valiokuntien asialistalla

Ympäristöasiat Pohjoismaiden neuvoston valiokuntien asialistalla

NordenBladet – Pohjoismaiden neuvoston Kasvu ja Kehitys -valiokunta ja Kestävä Pohjola -valiokunta kokoontuvat Reykjavikissa valiokuntakokouksiin 22. tammikuuta. Molempien valiokuntien asialistalla painottuu ympäristöasiat eri näkökulmista.

Kasvu ja kehitys -valiokunta tapaa Reykjavikissa Islannin matkailusta vastaavan ministerin Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttirin. Valiokunta esittää ministerille näkemyksiään tulevasta Pohjoismaiden välisestä matkailualan yhteistyöstä. Pohjoismaista matkailualan yhteistyötä halutaan tiivistää entisestään muun muassa matkailunedistämisorganisaatioiden avulla. Valiokunnan kannan mukaan matkailua tulee edistää ympäristö huomioiden.

Kasvu ja kehitys -valiokunta käsittelee Reykjavikissa myös jäsenehdotusta Arktisen alueen matkailuklusterista. Ehdotuksessa suositellaan arktisen matkailuklusterin perustamista ja tiedonvaihdon tukemista kestävästä matkailusta. Tarkoitus on myös teettää selvityksiä arktisen matkailun parhaista käytännöistä. Arvioidessaan jäsenehdotusta valiokunta huomioi myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteet.

Valiokunta pui myös liikenne- ja elinkeinoelämän tulevaisuuden ratkaisujen yhteensovittamista erityisesti YK:n kestävän kehityksen 2030-tavoitteisiin, kestävää vesiviljelyä ja meritaloutta, energia-alan yhteistyön tiivistämistä sekä yhteisiä rakennusstandardeja, joissa elinkaariajattelu painottuu.

Pohjoismaiden neuvoston Kestävä Pohjola -valiokunta kokoontuu niin ikään tiistaina 22.1. Reykjavikissa. Valiokunta käsittelee muun muassa pohjoismaisten ympäristörahoitusinstrumenttien vahvistamista. Kyse on ympäristöä säästävien investointien edellyttämän tiedontarpeen kartoittamisesta. Tavoitteena olisi järjestää yksityisen ja julkisen sektorin ilmastosijoittajille mahdollisuus keskustella yhteisistä ilmastoinvestointien standardeista.

Kestävä Pohjola -valiokunnan asialistalla on myös uusiokäyttöstrategia. Valiokunta on aiemmin päättänyt, että Pohjoismaiden hallituksilta kysytään jätteiden viennin ja tuonnin laajuudesta sekä siitä, minkälaisia kokemuksia nykyisistä säännöistä on. Valiokunnan tavoitteena on, että jätteiden vientiä ja tuontia tiukennettaisiin yksityiskohtaisella ohjeistuksella. Valiokunta käsittelee kokouksessaan hallitusten antamia vastauksia kunkin maan jäteviennistä ja –tuonnista.

Suomesta Kasvu ja Kehitys –valiokunnan kokoukseen osallistuvat Suomen valtuuskunnan jäsenet, kansanedustajat Juho Eerola (Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, ps.), Arto Pirttilahti (kesk.), Martti Talja (kesk.) ja Juhana Vartiainen (kok.).

Kestävä Pohjola –valiokunnan kokoukseen osallistuvat Susanna Koski (kok.) ja Kari Kulmala (sin.)Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory