Eduskunta keskusteli kotouttamisesta

NordenBladet – ​Eduskunta käsitteli keskiviikkona 23. tammikuuta kotouttamaisen toimivuutta. Käsittelyn pohjana oli tarkastusvaliokunnan mietintö TrVM 6/2018. Mietinnön esitteli tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.).

Tarkastusvaliokunta toteaa mietinnössään, ettei kotouttamispolitiikka nykyisellään toimi ja tilanteen korjaamiseksi tarvitaan uusia ratkaisuja. Kotouttamistoimenpiteiden tavoitteena tulee olla riittävien yhteiskunta-, työelämä- ja kielitaitovalmiuksien saavuttaminen, jotka ovat edellytyksiä työllistymiselle.

Heinäluoma painotti esittelypuheenvuorossaan kielitaidon tärkeyttä kotouttamisessa. ”Tutkimuksen mukaan vain joka kolmas kieliopintoihin osallistuva on saavuttanut vaaditun tavoitekielitason. Jos kielitaito ei ole riittävä, niin suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään tulo käy kovin ohdakkeiseksi”, Heinäluoma sanoi.

Kielitaidon merkitys nostettiin esiin myös useassa puheenvuorossa, samoin maahanmuuttajanaisten asema ja matala työllistymisaste. Naisia pitäisi saada tiiviimmin yhteiskuntaan mukaan, puheenvuoroissa todettiin.

Keskustelun päätteeksi eduskunta hyväksyi tarkastusvaliokunnan mietintöön sisältyvän kannanoton, jonka mukaan eduskunta muun muassa edellyttää, että hallitus laatii kokonaisvaltaisen toimenpideohjelman kotouttamistoimien uudistamistarpeesta ja toteutettavista uudistuksista. Toimenpideohjelma tulee antaa selontekona eduskunnalle vuoden 2020 loppuun mennessä.

Koko keskustelu on luettavissa täysistunnon pöytäkirjasta.


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory