Suuri valiokunta sai selvityksen ensi viikon maatalous- ja kalastusneuvostosta

NordenBladet —Suuri valiokunta sai maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) selvityksen tulevasta maatalous- ja kalastusneuvoston kokoontumisesta (28.1.).

Neuvoston keskusteluaiheena on yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) uudistus, joka kytkeytyy myös neuvotteluihin EU:n tulevasta monivuotisesta rahoituskehyksestä. Keskustelu neuvostossa koskee tällä kertaa ns. strategiasuunnitelma-asetuksen toimeenpanomallia ja markkinajärjestelyasetuksen viinikysymyksiä.

Suuri valiokunta keskusteli ministeri Lepän kanssa mm. Suomen EU-puheenjohtajakauteen liittyvistä odotuksista lainsäädäntöhankkeiden ja maatalouden kehysrahoituksen osalta.

Lainsäädäntöhankkeiden etenemistä on vaikea ennakoida vielä tässä vaiheessa, Leppä sanoi. Ministerin mukaan päätökset rahoituskehyksestä ja YMP:n toimeenpanoasetukset näyttävät todennäköisesti osuvan Suomen kaudelle.

Valiokunnan keskustelussa käsiteltiin maatalouden rahoitukseen liittyen myös maaseudun kehittämistä koskevan YMP:n toisen pilarin rahoituksen turvaamista, jota maatalous- ja kalastusneuvosto käsittelee Slovenian esille nostamana tiedotusasiana.

Valiokunnan keskustelussa nousi esille huoli maatalouden rahoituksen turvaamisesta. Ministeri Lepän mukaan rahoituskehyksen sisäisiä korotuksia muihin politiikkasektoreihin tulisi tasata maaseudun kehittämistoimien rahoituksen turvaamiseksi.

Valiokunta keskusteli lisäksi afrikkalaisen sikaruton tartuntatilanteesta, joka Lepän mukaan on Euroopassa tasaantumassa jäsenmaissa tehtyjen mittavien torjuntatoimien ansiosta.

____________________________

Jari Juhani Leppä (s. 24. kesäkuuta 1959 Pertunmaa) on suomalainen poliitikko ja maanviljelijä. Hän on Suomen maa- ja metsätalousministeri. Leppä on ollut kansanedustaja vuoden 1999 vaaleista lähtien. Pertunmaan kunnanvaltuustossa Leppä on istunut vaaleista 1992 lähtien, vuodesta 1997 puheenjohtajana.

Eduskunnassa Leppä on ollut muun muassa maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja ja puhemiesneuvoston jäsen vuosina 2007–2011 ja 2011–2015. Vuosina 2007–2015 hän oli myös eduskunnan kansainvälisten asiain foorumin jäsen. Hän on myös Veikkauksen hallintoneuvoston jäsen. Tasavallan presidentti nimitti hänet maa- ja metsätalousministeriksi Sipilän hallitukseen perjantaina 5. toukokuuta 2017.

Leppä on koulutukseltaan maanviljelysteknikko (1979). Hän on viljellyt maata vuodesta 1980. Vuonna 2011 Leppä oli eduskunnan eniten maataloustukea saanut edustaja.

 

Lähde: Eduskunta.fi


Tags assigned to this article:
Eduskunnan tiedotteetEduskuntaJari Leppä

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory