NordenBladet — ​Eduskunta on julkaissut verkkopalvelussaan Suomen valtiopolitiikan historiaa käsittelevän teoksen, joka on vapaasti kaikkien luettavissa ja kuunneltavissa. Verkkoteos palvelee historian ja yhteiskuntaopin opettajia ja oppilaita ja tarjoaa mielenkiintoista luettavaa kaikille, joita Suomen kehitys valtiona kiinnostaa. Verkkoteos julkaistaan myöhemmin myös ruotsin kielellä.

Verkkojulkaisu perustuu oikeustieteen ja valtiotieteiden tohtorin ja korkeimman hallinto-oikeuden entisen presidentin Pekka Hallbergin ja Helsingin yliopiston entisen yleisen valtio-opin professorin Tuomo Martikaisen kirjoittamaan Suomen valtiopolitiikan pitkä kaari -teokseen. Se ilmestyi painettuna teoksena Suomen 100-vuotisjuhlavuoden lopussa.

Kirja on nyt verkkoteoksena eduskunnan verkkosivuilla. Verkkoteos on suunnattu erityisesti koululaisten ja opiskelijoiden tarpeisiin, mutta sopii hyvin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Kirjan kuva-aineistoa on verkkoteoksessa laajennettu ja osa teksteistä löytyy myös kuunneltavina podcasteina. Tekstiosuuksia on muokattu verkkoversiossa oppimista tukeviksi.

Verkkoteos etenee aikakausittaisena Suomen valtiollisen kehityksen läpileikkauksena. Itsenäisyyden aikaa taustoitetaan historiallisella katsauksella käräjäkiviltä ja ruotsinvallan ajalta autonomianajan Venäjän yhteyteen. Itsenäisyyden alkuajan jaksoissa kuvataan tasavallan rakentamisen vaikeaa alkua sisällissodasta parlamentaarisen toimintamallin kehittymiseen.

Kun sota-ajan vaikeat vaiheet jälleen kriisiyttävät valtiollisen kehityksen, sitä seuraavat jaksot korostavat kansakuntaa eheyttävän jälleenrakentamisen politiikkaa ja hyvinvointivaltion synnyn vaiheita. Sotienjälkeisen kauden haasteena korostuu ulkopoliittinen tasapainoilu idän ja lännen välillä, joka 1990-luvulla taittuu Euroopan unioniin liittymiseen. Viime vuosikymmenten osalta keskiössä ovat valtasuhteiden muutokset, arvopolitiikka ja kansainvälistyminen.

Kirjoittajat haluavat avata näköaloja suomalaisen yhteiskunnan toimintamalliin, jossa käytännönläheisyydellä, kansanvallalla ja valtion johtavien toimielinten kyvyllä ohjata kehityksen suuntaa on ollut ratkaisevaa merkitystä. Teos johdattaa pohtimaan, mitkä ovat suomalaisen yhteiskuntakehityksen edellytykset tulevaisuudessa. Historian eri vaiheissa on tarvittu kykyä havaita toimintaympäristön muutoksia ja vastata uusiin ongelmiin, jossa haasteet ovat laajentuneet globaalien kysymysten tasolle.

Verkkoteos esitellään opetus- ja kasvatusalan Educa-messuilla 25.-26. tammikuuta Helsingissä. Eduskunta osallistuu tapahtumaan omalla osastollaan, jossa verkkoteokseen voi tutustua. Lisäksi mm. eduskunnan puhemies Paula Risikko esiintyy messulavalla 25.1.2019 klo 14.30.

 

Lähde: Eduskunta.fi