PISARATARTUNNAT leviävät lähinnä käsien kautta – huolellinen käsienpesu pitää tartunnat loitolla! + OPETUS siitä, miten kädet pestään oikein

PISARATARTUNNAT leviävät lähinnä käsien kautta – huolellinen käsienpesu pitää tartunnat loitolla! + OPETUS siitä, miten kädet pestään oikein

NordenBladet – Huolellinen käsien hygienia auttaa välttämään tartuntasairauksia, ja siksi nimenomaan virustautien leviämiskautena kannattaa puhdistaa kädet perusteellisesti. Puutteellinen huomio käsien pesulle on tavallisin tartuntojen leviämisen syy. Tartuntasairauksien välittämiseksi on viisasta pitää kädet puhtaina sekä kotona, koulussa, töissä, ravintolassa että kaikkialla muuallakin.

Muutama vuosi sitten Isossa-Britanniassa suoritettu kolme vuotta kestänyt ja 20.000 aikuista käsittänyt tutkimus osoitti, että kun kädet pestään säännöllisesti ja oikein, virussairauksiin sairastumista on mahdollista vähentää jopa 15–20 prosentin verran. Kädet tulee pestä perusteellisesti työpäivän alussa ja siinä tapauksessa, että ne ovat näkyvästi likaiset. Kun käsiä pestään saippualla ja vedellä 15 sekuntia, niiden mikroflooran määrä vähenee 10 kertaa, 30 sekunnin aikana sen sijaan jo lähes 1.000 kertaa. Siitä huolimatta käsiä tulee pestä kohtuullisesti, sillä liiallinen peseminen voi rikkoa ihon suojakerroksen, samoin jotkut bakteerikannat voivat lisääntyä saippualiuoksessa. Päivittäisessä käsien hygieniassa, varsinkin virussairauksien leviämisen aikaan, on käsien pesun ohella tärkeää myös käsien käsittely antiseptisella aineella sekä ihonhoito.

Hygieeninen ja kirurginen käsien pesu
Käsien pesun tavoitteena on lian, mikrobien ja itiöiden mekaaninen poistaminen.

Hygieenisellä käsien pesulla kädet pestään suunnassa sormenpäistä ranteisiin. Suositeltava käsien pesun kesto on 40–60 sekuntia.

Hygieeninen käsien pesu suoritetaan:
– kun kädet ovat näkyvästi likaantuneet tai olleet kosketuksissa vereen tai muihin kehon nesteisiin
– kun kädet ovat olleet kosketuksissa itiöitä muodostaviin mikrobeihin
– ennen työvuoron alkua ja työvuoron päätyttyä
– ennen ruokailua
– ennen potilaiden / asiakkaiden syöttämistä
– jätteiden käsittelyn jälkeen
– käymälän käytön tai vaippojen vaihdon jälkeen
– nenän niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen.

Kirurgisessa käsienpesussa kädet pestään suunnassa sormenpäistä kyynärpäihin. Käsien pesun kesto on vähintään 3–5 minuuttia. Kirurgista käsienpesua seuraa aina käsien käsittely kirurgisella antiseptisella aineella.

Kirurginen käsien pesu suoritetaan:
– ennen kirurgisia hoitotoimenpiteitä (leikkaukset ja invasiiviset hoitotoimenpiteet).

Käsiä hangataan käsienpesuaineella, jonka jälkeen seuraa käsien huuhtelu ja kuivaaminen. Erittäin tärkeää on käsien kuivaaminen, sillä mikrobien määrä kosteissa käsissä on suurempi kuin kuivissa, ja antiseptisen aineen levittäminen märkiin käsiin vähentää aineen vaikutusta.

Miten kädet pestään oikein?
1. Kastele kädet ja ranteet ja levitä niille saippuaa.
2. Aseta oikea kämmen vasemman päälle, hankaa käsiä ja vaihda kädet.
3. Aseta kämmenet vastakkain, sormet lomittain ja hankaa.
4. Hankaa pyörein liikkein sormia, jotka ovat ikään kuin suljetut kämmeneen.
5. Pyöreät liikkeet vasemmalla kädellä oikean peukalon ympäri ja kädenvaihto.
6. Vasemmassa kämmenessä pyöriviä liikkeitä oikean käden sormenpäiden pesemiseksi ja päinvastoin.

Toista käsien pesu jopa 6 kertaa, kunnes kädet ovat puhtaat. Huuhtele ja kuivaa.

Millaisia virheitä käsiä pestessä tehdään?
Kaikkein yleisimmin unohdetaan hieroa saippuaa peukaloiden yläpintaan, kynnenalusiin, sormienväleihin ja -päihin. Myös sormusten alla oleva iho tulisi pestä, sillä muuten siellä alkavat bakteerit kosteudessa lisääntyä. Saippua pitäisi huuhdella sormista kyynärpäihin saakka juoksevan veden alla.

Millä kädet pestään?
Yleisin ja tunnetuin käsienpesuaine on saippua. Saippuan vaikutus tulee vedessä liukenevista rasvahapposuolista. Saippuan laatu riippuu valmistuksessa käytettävistä rasva-aineista ja lisäaineista. Nykyisin on paljon allergioita, ilman- ja muita saasteita, jonka vuoksi ihmiset arvostavat yhä enemmän laadukkaita hoitotuotteita, koska ei ole mitään tärkeämpää kuin oma ja läheisten terveys ja hyvinvointi.

Millaisia saippuoita tulisi käyttää?
Kaikkein laadukkaimpia ovat tietysti käsityösaippuat – ne on valmistettu pienissä erissä, ja siksi niiden laadunvalvonta on jatkuvaa. Kaikki käsityösaippuat eivät kuitenkaan vastaa kosmetiikkatuotteiden standardeja (joko pH-taso ei ole oikea, sisältävät allergeeneja tai ovat pilaantuneet siihen mennessä, kun alat käyttää niitä). Siksi missä tahansa nyrkkipajassa valmistettuihin kosmetiikkatuotteisiin ei kannata sokeasti luottaa.

Millainen saippua sopii herkkäihoisille henkilöille?
Elisheva & Shoshana -tuotteet on erityisesti kehitetty herkkäihoisille pohjoismaalaisille. Huippulaadun ja vaatimustenmukaisuuden vuoksi kaikki E&S-tuotteet käyvät läpi ankaran laatutarkastuksen ja jokainen erä testataan NordenApothecary-laboratoriossa. Mikäli erä ei läpäise tarkastusta, tuotteita ei päästetä markkinoille. Kaikki E&S-tuotteet ovat kirjoilla Euroopan kosmeettisia valmisteita koskevien ilmoitusten portaalissa (CPNP) ja sen hyväksymiä. E&S-tuotteet ovat ihoystävällisiä ja tehokkaita, ja ne sopivat myös raskaana oleville ja pikkulapsille.

Elisheva & Shoshanan (E&S) käsin valmistettu Voikukka- ja vuohenmaitosaippua on hellävarainen, koostumukseltaan ravitseva ja ominaisuuksiltaan ihoa puhdistava ja suojaava pesuaine sekä käsille että vartalolle. Viron puhtailta pelloilta kerätyt voikukan kukinnot lisäävät saippuaan kauniita kellertäviä ja vihertäviä luonnollisia väriläiskiä ja tekevät jokaisesta saippuasta ikään kuin pienen taideteoksen. Voikukkaa (Taraxacum officinale) pidetään yhtenä tehokkaimmista pohjoismaisista lääkekasveista. Vuohenmaito on puolestaan tunnettu luonnon eliksiiri, joka sisältää runsaasti A-, B6-, B12- ja E-vitamiinia, joilla on tärkeä rooli ihosolujen uusiutumisessa, sekä proteiineja, jotka auttavat poistamaan iholta aknea aiheuttavia bakteereita. E&S:n ylellinen Voikukka ja vuohenmaitosaippua on ihoystävällinen, tehokas ja riittoisa. Sopii hyvin myös herkälle iholle.

View this post on Instagram

Hand crafted high quality E&S Dandelion (Taraxacum) soaps made with love to high demanding quality product lovers — only the best and the purest ingredients.. picked, dried, grounded and shaped handmade by our family. 🌱 Nordic natural beauty innovation / Nordisk naturskönhetsnyhet #artisansoap #craftedsoaps #luxurysoap #luxurysoaps #handmadesoaps #luxurybodycare #purestbodycare #babyproducts #luxurybabyproducts #naturalbabyproducts #naturalbeautyproducts #vegansoaps #healthfirst #cleaningredients #bodycare #naturalcosmetics #cosmetics #käsitööseep #looduskosmeetika #seebid #madeinestonia #eco #ecoproducts #naturelovers #healthblogger #healthylifestyle #scandinavianquality #apothecaryproducts #NordenApothecary #ElishevaShoshana

A post shared by ELISHEVA & SHOSHANA (E&S) (@elishevashoshana) on

View this post on Instagram

FOR THOSE WHO LOVE THEMSELVES & OTHERS!! Elisheva & Shoshana (E&S) luxurious and creamy artisan soaps are efficient, lasting and will express a pleasant scent on the hands and the body. The beautiful prestigious package enveloping the unparalleled quality soap will invest in your bathroom and serve as a splendid gift to featherbed your own individual self as well as a distinguished group of your loved ones. So gentle, So pure! POSSIBLE TO BUY HERE –> http://elishevashoshana.com #eestitoode #saippua #soaplabels #seebid #soapery #soapshop #artisansoaps #tundliknahk #sensitiveskin #handgjordtvål #håndlagetsåpe #håndlavetsæbe #käsintehtysaippua #käsitööseep #handmadesoap #handmadesoaps #känslighud #apteegikosmeetika #apteegitooted #scandinavianquality #luxurysoap #luxurysoaps #følsomhud #käsitöökosmeetika #puhasloodus #luxurysoaps #NordenApothecary #ElishevaShoshana 🌱 Nordic/Arctic nature friendly beauty innovation

A post shared by ELISHEVA & SHOSHANA (E&S) (@elishevashoshana) on

View this post on Instagram

E&S luxurious and natural oil rich hand crafted soaps are efficient, lasting and will express a pleasant scent on the hands and the body. The beautiful prestigious package enveloping the unparalleled quality soap will invest in your bathroom and serve as a splendid gift to featherbed your own individual self as well as a distinguished group of your loved ones. So gentle, So pure! POSSIBLE TO BUY HERE –> http://elishevashoshana.com/shop/
#lespetitestallinn #estoniangoods #saippua #soaplabels #seebid #soapery #soapshop #artisansoaps #tundliknahk #sensitiveskin #handgjordtvål #håndlagetsåpe #håndlavetsæbe #käsintehtysaippua #käsitööseep #handmadesoap #handmadesoaps #känslighud #apteegikosmeetika #hääeestiasi #scandinavianquality #luxurysoap #luxurysoaps #følsomhud #käsitöökosmeetika #MadeinEstonia #MadeinEU #NordenApothecary #ElishevaShoshana 🌱 Nordic/Arctic nature friendly beauty innovation

A post shared by ELISHEVA & SHOSHANA (E&S) (@elishevashoshana) onMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory