USA:n tiedemiehet havaitsivat yhteyden herpeksen ja Alzheimerin välillä

USA:n tiedemiehet havaitsivat yhteyden herpeksen ja Alzheimerin välillä

NordenBladet – Yhdysvaltalaiset tutkijat löysivät yhteyden herpesvirusten ja Alzheimerin taudin välillä. Herpesvirukset eivät tosin aiheuta suoraan aivoverisuonien kalkkeutumista, mutta se on viruksista johtuvien tulehdusten seuraus.

Jo aiemmin oli hypoteesi, jonka mukaan herpesvirukset häiritsevät aivojen hermoverkostoa ja aiheuttavat siinä geneettisiä mutaatioita. Samalla Alzheimerin taudin syiden toteaminen on hyvin hankalaa, sillä sairaus kehittyy 20-30 vuoden kuluessa.

Arizonan yliopiston tietojen mukaan Arizonan yliopiston ja Mount Sinai -sairaalan tiedemiehet tutkivat lähes tuhat kuollutta ihmistä ja löysivät jälkiä siitä, että Alzheimerin tautia sairastaneillä ihmisillä on aivoissa enemmän herpesvirusta. Tutkimukseen voi tutustua aikakauskirjasta Neuron.

Tutkijoiden mukaan he eivät alkaneet etsiä aivoista herpesviruksia, vaan geneettisiä muutoksia, joita sairaus aivoissa aiheuttaa. Tapahtui kuitenkin niin, että kaikki merkit aivoissa viittasivat viruksiin.

Alzheimer-potilaiden aivoista löydettiin kaikkein eniten kahta herpervirustyyppiä: HHV-6A ja HHV-7. Tutkijat ovat nyt sitä mieltä, että virukset eivät suoraan aiheuta Alzheimerin tautia, mutta vaivat ovat suurempia, kun virukset aktivoituvat.

HHV-6 ja HHV-7 ovat viruksia, joihin ihmiset saavat tartunnan jo lapsena. Ne aiheuttavat lapsilla vauvarokkoa. Kuten muutkin virukset, ne eivät tartunnan jälkeen poistu elimistöstä, vaan jäävät pysymään siinä koko elämän ajaksi.

Jo aiemmin on todettu, että Alzheimerin tauti liittyy elimistön vastareaktioon tulehduksille, jonka tuloksena verisuonet kalkkiutuvat.

Herpesvirusta kantavat miljardit ihmiset koko maailmassa ja tähän asti niihin ei ole pystytty löytämään tehokasta rokotetta. Virukset piilevat syvällä hermojärjestelmässä, josta ihmisen immuunijärjestelmä ei tavoita niitä. Samoin kuin virukset itsekin, voivat myös rokotteet hyökätä ihmisen hermojärjestelmää vastaan.

Kaikkein yleisimmät herpesvirukset ovat sukupuolisairautta aiheuttavat virukset HSV-1 ja HSV-2, mutta herpeksen sukulaisia ovat myös esimerkiksi vesirokko ja vyöruusu. Miljardeilla ihmisillä on huuliherpestä aiheuttava HSV-1 -virus. Etupäässä sukupuoliteitse leviävää HSV-2 –virusta kantavat sadat miljoonat ihmiset.

Monet ihmiset eivät huomaakaan, että kantavat virusta, koska vaivoja ei ilmene. Näin tartutetaan tahtomattaan muitakin ihmisiä.

Lähde: NordenBladet.ee


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory