OHMYGOSSIP – Uskon, että Skandinaviassa ei ole sellaista lasta, joka ei tietäisi ruotsalaisen lastenkirjailija Astrid Lindgrenin* kirjan Peppi Pitkätossu päähenkilöä – rikasta, villiä, voimakasta ja hyväntahtoista Peppiä. Monilla pohjoismaisilla lapsilla juuri tämä tyttö kaksine punaisine letteineen on tuonut lapsuuteen paljon kivoja tunteita. Muistan, miten pienenä pidin Pepistä ja samoin miten minun lapsillani oli pari vuotta sitten suuri Peppi-innostus.

Ruotsissa, Tukholmasta autolla Linköpingin kautta 350 kilometriä E4-valtatietä pitkin etelään (n. 4 h ajomatka) tai Göteborgista maantietä nro 40 Jönköpingin kautta itään päin (n. 3 h matka), sijaitsee Vimmerby, jossa vuonna 1981 avattiin alkuun Sagobyn nimellä ”Astrid Lingrenin Maailma” (osoite: Fabriksgatan 59840, Vimmerby / kotisivu: astridlindgrensvarld.se) – todellinen satumaa, joka kiehtoo niin lapsia kuin vanhempiakin. Ihanteellinen paikka, jossa käydä koko perheen voimin! Jännittävä teemapuisto on avattuna toukokuusta elokuuhun ja siellä voi tavata monia tunnettuja Astrid Lindgrenin lastenkirjojen sankareita.

[mappress mapid=”6″]

Ruotsalaiselta nimeltään ”Astrid Lingrens Värld” (kansan suussa tunnettu myös nimellä ”Pippi Longstocking Värld”) sijaitsee 180.000 neliömetrin alueella ja sieltä voi löytää kaikkea – elokuvateatterin, teatteriesityksiä, suuren satulinnan täynnä ihania nukketaloja, kahviloita, kauppoja, leikkikenttiä, museon, minieläintarhan jne. Puistossa työskentelee yli 50 näyttelijää, jotka esittävät erilaisia kirjojen henkilöitä. Omin käsin voi silittää Pepin hevosta ja käydä hänen suuressa keltaisessa huvikummussaan, jonka nimenä on Villekulla Cottage. Ruotsinkielisiä näytäntöjäkin on monta kertaa päivässä.

Pidän lasten kanssa matkustamisesta – olkoon se sitten lasten matka tai jokin oma työmatkani. Mahdollisuuksien mukaan otan aina lapset mukaan. Ivanka Shoshana (10), jolla on diagnosoitu autismi, on ponnistuksieni ansiosta kasvanut hyvin reippaaksi. Siitä huolimatta, että autistisen lapsen kanssa on hyvin vaikeaa matkustaa (koskaan ei tiedä, milloin hänelle tulee paha tuuli ja hän heittäytyy huutaen pitkälleen ja sinulle ei jää muuta mahdollisuutta kuin ympärillä olevien ihmisen jäätävien ja tuomitsevien katseiden edessä ottaa lapsi syliin ja poistua nopeasti paikalta), on matkustaminen juuri yksi tärkeä tekijä, joka on laajentanut hänen maailmankuvaansa ja auttanut sosiaalistumaan. Tänään voin rauhallisin mielin ottaa hänet kaikkialle mukaan – kiusallisia tilanteita syntyy aina vain harvemmin, yleensä ei lainkaan. Uuuh, mutta mitä tapahtui Pepinmaalla. Estella Elisheva (matkan aikaan 9-vuotias), joka on tavallisesti erittäin kuuliainen ja jonka kanssa on alusta lähtien ollut hyvin helppoa, ryntäsi suuresta innostuksesta ja löytämisen ilosta yhteen suuntaan ja Ivanka Shoshana (matkan aikaan 7-vuotias) toiseen suuntaan – mutta ymmärrän toki lapsia. Koko teemapuisto on niin ihmeellinen, että aikuinenkin unohtaa itsensä! No, ja tietenkään emme voineet poistua ilman että olisimme päälaesta jalkapohjiin saakka pukeutuneen Peppi-brändin vaatteisiin.

Liitä oheen kuvia matkastamme (kesältä 2015).
























__________________________

*Astrid Anna Emilia Lindgren (o.s. Ericsson, 14. marraskuuta 1907 Vimmerby, Ruotsi – 28. tammikuuta 2002 Tukholma) oli maailmankuulu ruotsalainen lastenkirjailija. Tunnetuimpia hänen luomiaan hahmoja ovat Peppi Pitkätossu, Vaahteramäen Eemeli, Ronja Ryövärintytär ja Katto-Kassinen sekä muista kirjoista tunnetuimpia Mio, poikani Mio ja Veljeni, Leijonamieli.

Lindgrenin lapsuudenkoti on kunnostettu lastenkirjallisuuden ja -kulttuurin tutkimuskeskukseksi.

Lindgren syntyi Näsin tilalla lähellä Smoolannin Vimmerbytä. Hänen isänsä oli maanviljelijä Samuel August Ericsson ja äiti Hanna Ericsson. Lindgrenillä oli kolme sisarusta: vanhempi veli Gunnar (1906–1974), josta tuli poliitikko, ja kaksi nuorempaa siskoa Stina (1911–2002) ja Ingegerd (1916–1997). Hän aloitti koulunkäynnin Vimmerbyssä syksyllä 1914.

Lindgren aloitti 16-vuotiaana koulun päätyttyä työt toimitusharjoittelijana paikallislehti Vimmerby tidningissä. Tultuaan raskaaksi hän muutti 18-vuotiaana vuonna 1926 pois kotikylästä Tukholmaan ja opiskeli konekirjoitusta ja pikakirjoitusta. Hän ei halunnut mennä naimisiin pojan isän, Vimmerby tidningin päätoimittajan Reinhold Blombergin, kanssa ja muutti siksi kotikylästä pois. Lapsi, Lars (”Lasse”, k. 1986 syöpään) syntyi samana vuonna, mutta asui varhaislapsuutensa sijaisperheessä Kööpenhaminassa. Lindgren oli Lassen syntyessä 19-vuotias..

Lindgren työskenteli sihteerinä Kungliga Automobilklubbenissa, jossa hän tutustui konttoripäällikkö Sture Lindgreniin. Hän oli 23-vuotias, kun he vuonna 1931 menivät naimisiin. Silloin hän haki luokseen poikansa, joka kasvattiäidin sairastuttua oli asunut Vimmerbyssä. Kolme vuotta myöhemmin syntyi toinen lapsi Karin. Perhe muutti vuonna 1941 Dalagatanilla sijaitsevaan asuntoon, josta näkyi Vasaparkeniin. Siellä Lindgren asui kuolemaansa asti. Hän asui yksinään 50-vuotiaasta asti (1957), kun hänen miehensä oli kuollut ja lapset muuttaneet pois kotoa ja menneet naimisiin. Perheellä oli kesäpaikka saaristossa Furusundissa. Uransa loppuvaiheessa hän pystyi kirjoittamaan rauhassa vain siellä.

Toisen maailmansodan aikana Lindgren työskenteli kirjeiden sensuroijana tiedustelupalvelussa. Hänen ensimmäinen kirjansa Britt-Marie lättar sitt hjärta (Riitta-Maija keventää sydäntään) ilmestyi 1944 ja sai toisen palkinnon vasta perustetun kustantamon Rabén & Sjögrenin tyttöjenkirjakilpailussa. Vuoden kuluttua hän voitti saman kustantamon lastenkirjakilpailun kirjallaan Pippi Långstrump (Peppi Pitkätossu). Lindgren työskenteli vuodesta 1945 kirjailijantyön ohella 25 vuotta Raben & Sjögrenin lastenkirjatoimittajana. Aika ajoin, kirjoittaessaan omia kirjojaan, hän työskenteli puolipäiväisesti. Koska kustantamolla ei ollut erillistä ulkomaanosastoa, hän valvoi itse myös omien kirjojensa asioita ulkomailla.

Lindgren kuoli 94-vuotiaana influenssaan.

Tunnetuimpia hahmoja ja kirjoja:
Useimmat Lindgrenin kirjat voi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: jotkut, kuten Eemeli ja Melukylän lapset, kuvaavat tapahtumia lähimenneisyydestä (Lindgrenin ja hänen vanhempiensa lapsuudesta), jotkut sijoittuvat kirjoittamisajan nykymaailmaan (esimerkiksi Kalle Blomkvist ja Lotta) ja jotkut selvästi fantasiamaailmaan (Veljeni Leijonamieli ja Mio). Peppi jää jaottelun ulkopuolelle, sillä siinä on realistisia ja fantasian elementtejä.

Peppi Pitkätossu on maailman vahvin tyttö, joka asuu yksin Huvikumpu-nimisessä talossa, ja hämmästyttää naapuritalon kilttejä Tommia ja Annikaa.
Vaahteramäen Eemeli on vintiömäinen poika, joka elää perinteisessä maalaistalossa, tekee metkuja ja joutuu hankaluuksiin.
Marikki on vilkas alakouluikäinen pikkukaupungin tyttö, josta kertovissa kirjoissa on myös yhteiskunnallista ulottuvuutta.
Mio, poikani Mio on fantasiakirja kuninkaan rakkaimmasta lapsesta.
Kalle Blomkvist on rikoksia ratkova teinipoika pikkukaupungista.
Ronja, Ryövärintytär on fantasiakirja tytöstä, joka elää linnassa keskellä satumetsää isänsä ja muiden ryövärien kanssa.
Saariston lapset kertoo Melkerssonin sisarusten lomasta saaristossa.
Veljeni Leijonamieli on fantasiakirja, joka käsittelee myös kuolemaa
Katto-Kassinen on itsekeskeinen satuhahmo, yksinäisen Pikkuveljen mielikuvitusystävä
Lotta on tavallisen perheen nuorin lapsi, jonka arjessa on monia kommelluksia.
Rasmus on orpopoika, joka saa perheen.
Melukylän lapset kertoo pienen Bullerby kylän lapsista Etelä-Ruotsissa vuosisadan alkupuolella.