Helena-Reet: LUKEKAA JA AJATELKAA – Omaishoitajatuki vaikeavammaisen lapsen omaishoitajalle on Virossa 19,18 euroa KUUKAUDESSA!

Helena-Reet: LUKEKAA JA AJATELKAA – Omaishoitajatuki vaikeavammaisen lapsen omaishoitajalle on Virossa 19,18 euroa KUUKAUDESSA!

NordenBladet РOmaishoitajatuki vaikeavammaisen lapsen huoltajalle on Virossa 19,18 euroa. Ei, EI TUNNISSA, vaan se on koko summa koko kuukaudesta (30 päivästä)! Joku voi saada myös jopa 75 euroa, kun kyseessä on niin hankala lapsi, joka elää vain letkujen varassa.

Kiinnitän huomiota siihen, että tämä on tuki vanhemmalle, joka ei pysty lapsen huoltamisen vuoksi käymään töissä. Samoin tämä tuki on voimassa vain siinä tapauksessa, että sen saaja ei saa tukea työttömyyskassasta (tai työkassassa, joksi viraston nimi Virossa haluttaisiin muuttaa).

Rakkaat poliitikot ‚Äď toivon syd√§mest√§ni, ettei t√§m√§ karman velka kostaudu teid√§n omille lapsillenne ja lapsenlapsillenne ‚Äď te ette tied√§, mit√§ merkitsee vammaisen lapsen kasvattaminen ja koko el√§m√§n uudelleen j√§rjest√§minen…¬† Olkaa hyv√§ ja kertokaa minulle, mit√§ sellainen omaishoitaja, joka vaikeavammaisen lapsen huoltamisen vuoksi ei voi k√§yd√§ t√∂iss√§, taata itselleen ja lapselleen 19 eurolla?

Kun summaan lisätään suurimmat mahdolliset tuet (vaikeavammaisen lapsen tuki 80,55, perhetuki (lapsilisä) 55,00, yksinhuoltajan tuki 19,18 ja äärimmäisyyteen mentäessä vielä toimeentulotuki 140,00+112,00=252,00), joita voi hakea (ja oletamme, että hakija ne myös saa), niin vammainen lapsi ja lapsen omaishoitaja saavat kahdestaan: 425,91 (yhtä henkilöä kohti 212,96 kuukaudessa). Olkaa hyvät ja näyttäkää minulle sellainen talousarvio, jolla tällä summalla on mahdollista maksaa asuinkustannukset, ruokakulut, hoitomaksut ja kaikki muut menot. Vammaiset lapset saavat kunnan kautta tarvittaessa myös koulukuljetustukea, koulun ruokailurahaa ja osittaista toimintakorvausta (esimerkiksi logopedi, toimintaterapeutti), mutta millaisia tukia ja etuja omaishoitaja saa? Millainen ihminen voisi elää 19 euron palkalla?

En haluaisi antaa ajatuksen juosta kovin kauas alkuperäisestä aiheesta, mutta jos eteenpäin katsomme, päädymme Kauksin Üllen artikkeliin, joka ilmestyi hiljattain sanomalehdessä Maaleht. Siinä yksi ajatus oli tällainen:

/…/ H√§vitet√§√§n ikivanha ker√§ilytalous /…/ mutta tarkastajia tulee aina vain lis√§√§. Pohditaan, miten pieni√§ piirakanpaistajia ja rahkajuuston tekij√∂it√§ voisi valvoa, mutta valtion tasolla kelmit voivat vahingoittaa valtiota. Silloinkin, kun joku eroaa, h√§n saa mukaansa runsaat korvaukset.

Kuvitelkaa nyt yht√§ vammaisen lapsen vanhempaa, jonka tulot p√§iv√§ss√§ ovat alle euron ja kuvitelkaa sitten, mit√§ tapahtuu, jos h√§n (esit√§mme sattumanvaraisen esimerkin) menee tunniksi maaseutukaupan eteen myym√§√§n kotipuutarhassa kasvatettua tilli√§ tai itse virkattua liinaa. Sanokaamme, ett√§ h√§n ansaitsee sill√§ 5-10 euroa. Jos h√§n ei ilmoita t√§t√§ tuloa, h√§n on rikollinen, ja jos h√§n ilmoittaa sen, h√§n menett√§√§ tukensa. T√§st√§ syntyy seuraava ERITT√ĄIN SUURI reik√§, joka Virossa vaatisi paikkaamista — pienyritt√§jiin suhtautuminen, heille esitetyt vaatimukset ja kirjanpitoa, verotusta ja muuta paperiasioiden hoitoa koskevat vaatimukset. HALOO!! Todellakin HALOO Viron valtio!! Kohta t√§√§ll√§ ei ole en√§√§ yht√§k√§√§n yritt√§j√§√§, joka ilmoittaisi Viron sis√§ll√§ mink√§√§nlaista tuloa. Ja eik√∂ todellakaan kyet√§ tukemaan heikkoja ja ahdistetaan pari sataa euroa ansaitsevia byrokratiaa viimeist√§ piirtoa my√∂ten noudattamalla (jo pelk√§st√§√§n kirjanpit√§j√§n palkka on useimmilla suurempi kuin itse tulot)‚Ķ se ei ole normaalia.

Kysymys 1: Onko 425,91 on jonkun mielestä summa, jolla kaksi ihmistä voi inhimillisesti tai ollenkaan tulla kuukauden toimeen, jos sivutuloja ei ole? Heti kun on sivutuloa, ei saa toimeentulotukea. Voiko 425 eurolla vuokrata asunnon, maksaa laskut (vesi, sähkö, puhelin, TV, internet), ostaa bensiiniä autoon, korjata autoa tai muita kotona hajoavia laitteita, käydä lääkärissä, ostaa ruokaa, ostaa lääkkeitä, jne.

Kysymys 2: Miksi omaishoitajan, jolla voi olla vaikkapa kaksi korkeakoulutusta, tulee elää toimeentulotuella? Miten sellainen vaikuttaa tavallisen ihmisen psyykeen? Hän tulisi toimeen oikein hyvin, jos voisi käydä töissä tai jos saisi vastaavaa palkkaa omaishoitajana.

Ihmettelen todella, että on olemassa ihmisiä, joiden mukaan tämä tilanne ei ole dramaattinen. Norjassa, Ruotsissa tai Suomessa ihmiset olisivat jo kauan sitten olleet julisteineen kaduilla ja valtion johtajat vaihdettu tai pakotettu tosiasioiden eteen. Kun olemme niin alistuvia kaiken suhteen, niin onkin mahdollista, että parlamentin jäsenet saavat auto-, bensiini-, ruoka-, komennus-, pysäköinti- ja mitä vielä tukia, sataa erilaista korvausta jne. omien muutenkin runsaiden palkkojensa lisäksi samaan aikaan, kun puolet yhteiskunnasta elää sorrettuna ja köyhyydessä. Erilaisten tukien asteikko on täysin pielessä. Ja veronmaksajat eivät sano sanaansa siitä, mihin heidän palkastaan saatu raha menee.

Valtion ei pid√§ kenenk√§√§n lapsia (olkoot sitten vammaisia tai terveit√§) yll√§pit√§√§ ja tukea, vaan tietysti lapsen vanhemman (vanhempien), MUTTA kun on luotu erilaisia tukij√§rjestelmi√§, niin silloin tukien pit√§√§ olla loogisia ‚Äď niin vanhukselle, vammaiselle lapselle, omaishoitajalle kuin vangillekin. HUOM! N√§m√§ eiv√§t suinkaan ole kielteisi√§ kantoja ja huomautuksia valtiota kohtaan, vaan pohdintaa monille kipe√§st√§ aiheesta ja yritys l√∂yt√§√§ parempia ratkaisuita, ei vain soimata tai istua sormet ristiss√§. Minusta Virossa tavallista kansalaista kiinnostaa liian v√§h√§n se, mit√§ maassa tapahtuu ja miten maata johdetaan. Kaiken suhteen on liian paljon v√§linpit√§m√§tt√∂myytt√§.

Sanottakoon taustatiedoksi se, ett√§ vankien ruokaraha p√§iv√§ss√§ on keskim√§√§rin 7,55 euroa ja heid√§n ei tarvitse huolehtia asuinkustannuksista, kunnallistekniikkakuluista, vaatteista eit√§ sairaanhoitomenoistaan ‚Äď se kaikki on heille maksutonta.

Viron TV:n ajankohtaisl√§hetys Aktuaalne kaamera kertoi (huhtikuussa 2017), ett√§ vankien ja pid√§tettyjen muonitus on jatkuvasti kallistunut ja on alueittain hyvin erihintaista. Siten yhden pid√§tetyn p√§ivitt√§inen ruoka-annos maksaa V√Ķrussa per√§ti 17 euroa, Haapsalussa taas 13 euroa ja P√§rnussa 11 euroa. Suuremmissa kaupungeissa on pid√§tettyj√§ ja vankeja sek√§ my√∂s valtion hankinnalla j√§rjestett√§v√§n muonituksen tarjoavia yrityksi√§ enemm√§n, joten Tallinnassa ruoan hinta j√§√§n kuuden euron paikkeille, kun taas Tartossa yksi ruokap√§iv√§ maksaa nelj√§ ja puoli euroa.

Puolustaen koko Viron lapsia ja heikko-osaisia kysyn: MIKSI VERONMAKSAJAN raha menee taparikollisten, roistojen, raiskaajien ja murhaajien ylläpitoon, samaan aikaan kun vammaiset ihmiset, vammaisten omaishoitajat, monet pikkulapset, suurperheet, yksinhuoltajaäidit (-isät), vanhukset ja myös rehelliset työttömät kärsivät nälästä ja häpeästä ja elävät henkiinjäämisen rajoilla?

Lähde: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
Viro

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory