Mainos:Helena-Reet: Israelin matkablogi ‚Äď Qumranin luolasto ja Kuollutmeri + MATKAKUVAT!

Helena-Reet: Israelin matkablogi ‚Äď Qumranin luolasto ja Kuollutmeri + MATKAKUVAT!

OHMYGOSSIP РIsrael on monien kulttuurien, uskontojen ja kansojen risteyspaikka. Israel on pyhä maa, jossa jokaisella kivellä on oma tarinansa kerrottavanaan… Tänään kutsun matkablogissani teidät matkalle kulttuurihistorian juurille. Kirjoitan Qumranin luolista, joista löydettiin vanhimmat tiedossa olevat Raamatun tekstit, Kuolleenmeren kääröt, ja kuuluisasta Kuolleestamerestä.

Qumran sijaitsee puolitoista kilometriä Kuolleenmeren luoteisrannalta ja tämä asutus luotiin vuosina 134-104 eKr. Johannes Hyrkanoksen hallituskaudella. Oletetaan, että luolia käytettiin vaaran tullen piiloutumiseen. Niistä löydettiin vuosina 1947-1950 arkeologisten kaivausten yhteydessä 900 Kuolleenmeren historiallista kääröä, jotka kertovat lahkon elämästä ja uskosta ja antavat katsauksen juutalaisesta yhteiskunnasta Israelissa toisella temppelikaudella. Kuolleenmeren kääröt ovat vanhimmat tunnetut Raamatun tekstit.

Minusta oli kiinnostavaa n√§hd√§, ett√§ jo 2000 vuotta sitten kallioihin kaivettiin luolia, joissa oli asuintila, yhteinen ruokailutila ja pesutilat kylpyammeineen ja vesiputouksineen ‚Äď mahdollisuudella mikveen (ts. naisten rituaaliseen puhdistavaan kylpyyn). Historiantutkijat olettavat, ett√§ t√§m√§ paikka oli juutalaisen uskonlahkon, essealaisten, kotipaikka. Asutuspaikasta it√§√§n l√∂ydettiin my√∂s hautausmaa, josta l√∂ydettiin p√§√§asiassa miesten j√§√§nn√∂ksi√§. K√§√§r√∂t l√∂ydettiin yhteens√§ yhdest√§toista luolasta, joiden arvellaan olleen kirjasto, koska sielt√§ l√∂ydettiin hyllyj√§rjestelmien j√§lki√§. K√§√§r√∂t k√§tkettiin luoliin hyvin todenn√§k√∂isesti ensimm√§isen juutalaissodan aikana (66-73 jKr.). Asutuksesta on l√∂ydetty my√∂s savituotteiden sirpaleita ja historiallisia kolikoita. Jolla vain on mahdollisuus, sille suosittelen Israelissa ollessa ehdottomasti Qumranissa k√§ynti√§, joka auttaa saamaan aavistuksen siit√§, miten vuorilla 2000 vuotta sitten elettiin ‚Äď el√§mys on taattu!
Ajo Jerusalemista Qumraniin kulkee pitkin Kuolleenmeren rantaa ‚Äď vasemmalla levi√§√§ suolainen j√§rvi, jonka pituus on 50 kilometri√§. Oikealla on Juudean vuoret ja keitaat. Kuollutmeri sijaitsee suunnilleen 408 m merenpinnan alapuolella. J√§rven suolapitoisuus on 25 % (maailman suolapitoisin vesist√∂). Muinaiset ihmiset kutsuivat sit√§ Suolamereksi. Paikalliset kutsuvat sit√§ sill√§ nimell√§ t√§h√§n p√§iv√§√§n saakka.

Sadetta siell√§ ei k√§yt√§nn√∂ss√§ ole: sadem√§√§r√§ on 50 mm vuodessa ja siell√§ on todella kuumaa ‚Äď l√§mp√∂tila on vuoden ymp√§ri 32-39 asteen v√§lill√§. K√§vimme my√∂s Kuolleenmeren rannalla ja kokeilimme vett√§. Vesi vaikuttaa √∂ljyiselt√§, koska se on niin suolaista (34 g suolaa vesilitrassa). Siksi Kuolleessameress√§ ei voi uida, sen pinnalla voi vain kellua.

Kuollutmeri on yksi mainostetuimmista terveyden lähteistä maailmassa, sen parantavat ominaisuudet on tunnettu jo kaksi tuhatta vuotta. Se on yksi maailman ensimmäisistä kylpyläalueista, paikka, joka mainittiin jopa pyhässä kirjassa. Tavallisen meriveden suolapitoisuus on noin 3 %, mutta Kuolleessameressä se on 27 %. Magnesium, kalium, kalsiumkloridi ja erilaiset bromidit nuorentavat ihoa, parantavat hermojärjestelmän toimintaa, nopeuttavat verenkiertoa, vahvistavat luita ja kynsiä sekä rentouttavat lihaksia antaen samaan aikaan keholle voimaa ja energiaa sekä parantaen immuunijärjestelmää.

Joissakin Kuolleenmeren rantamien keitaissa sijaitsee kibbutseja. Ne ovat osuuskuntia, joiden asukkaat toimivat maataloustuotannon parissa ja ansaitsevat tuotteittensa myynnillä. Vuoden 2010 tietojen mukaan 270 kibbutsia antoivat 40 % Israelin maataloustuotannosta. Historiallisesti kibbutsit ovat osallistuneet myös maanpuolustustehtävien täyttämiseen.Matkakuvat ja teksti: Helena-Reet EnnetMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory