Helena-Reet: Israelin matkablogi – Qumranin luolasto ja Kuollutmeri + MATKAKUVAT!
OHMYGOSSIP – Israel on monien kulttuurien, uskontojen ja kansojen risteyspaikka. Israel on pyhä maa, jossa jokaisella kivellä on oma tarinansa kerrottavanaan… Tänään kutsun matkablogissani teidät matkalle kulttuurihistorian juurille. Kirjoitan Qumranin luolista, joista löydettiin vanhimmat tiedossa olevat Raamatun tekstit, Kuolleenmeren kääröt, ja kuuluisasta Kuolleestamerestä.
Qumran sijaitsee puolitoista kilometriä Kuolleenmeren luoteisrannalta ja tämä asutus luotiin vuosina 134-104 eKr. Johannes Hyrkanoksen hallituskaudella. Oletetaan, että luolia käytettiin vaaran tullen piiloutumiseen. Niistä löydettiin vuosina 1947-1950 arkeologisten kaivausten yhteydessä 900 Kuolleenmeren historiallista kääröä, jotka kertovat lahkon elämästä ja uskosta ja antavat katsauksen juutalaisesta yhteiskunnasta Israelissa toisella temppelikaudella. Kuolleenmeren kääröt ovat vanhimmat tunnetut Raamatun tekstit.
Minusta oli kiinnostavaa nähdä, että jo 2000 vuotta sitten kallioihin kaivettiin luolia, joissa oli asuintila, yhteinen ruokailutila ja pesutilat kylpyammeineen ja vesiputouksineen – mahdollisuudella mikveen (ts. naisten rituaaliseen puhdistavaan kylpyyn). Historiantutkijat olettavat, että tämä paikka oli juutalaisen uskonlahkon, essealaisten, kotipaikka. Asutuspaikasta itään löydettiin myös hautausmaa, josta löydettiin pääasiassa miesten jäännöksiä. Kääröt löydettiin yhteensä yhdestätoista luolasta, joiden arvellaan olleen kirjasto, koska sieltä löydettiin hyllyjärjestelmien jälkiä. Kääröt kätkettiin luoliin hyvin todennäköisesti ensimmäisen juutalaissodan aikana (66-73 jKr.). Asutuksesta on löydetty myös savituotteiden sirpaleita ja historiallisia kolikoita. Jolla vain on mahdollisuus, sille suosittelen Israelissa ollessa ehdottomasti Qumranissa käyntiä, joka auttaa saamaan aavistuksen siitä, miten vuorilla 2000 vuotta sitten elettiin – elämys on taattu!
Ajo Jerusalemista Qumraniin kulkee pitkin Kuolleenmeren rantaa – vasemmalla leviää suolainen järvi, jonka pituus on 50 kilometriä. Oikealla on Juudean vuoret ja keitaat. Kuollutmeri sijaitsee suunnilleen 408 m merenpinnan alapuolella. Järven suolapitoisuus on 25 % (maailman suolapitoisin vesistö). Muinaiset ihmiset kutsuivat sitä Suolamereksi. Paikalliset kutsuvat sitä sillä nimellä tähän päivään saakka.
Sadetta siellä ei käytännössä ole: sademäärä on 50 mm vuodessa ja siellä on todella kuumaa – lämpötila on vuoden ympäri 32-39 asteen välillä. Kävimme myös Kuolleenmeren rannalla ja kokeilimme vettä. Vesi vaikuttaa öljyiseltä, koska se on niin suolaista (34 g suolaa vesilitrassa). Siksi Kuolleessameressä ei voi uida, sen pinnalla voi vain kellua.
Kuollutmeri on yksi mainostetuimmista terveyden lähteistä maailmassa, sen parantavat ominaisuudet on tunnettu jo kaksi tuhatta vuotta. Se on yksi maailman ensimmäisistä kylpyläalueista, paikka, joka mainittiin jopa pyhässä kirjassa. Tavallisen meriveden suolapitoisuus on noin 3 %, mutta Kuolleessameressä se on 27 %. Magnesium, kalium, kalsiumkloridi ja erilaiset bromidit nuorentavat ihoa, parantavat hermojärjestelmän toimintaa, nopeuttavat verenkiertoa, vahvistavat luita ja kynsiä sekä rentouttavat lihaksia antaen samaan aikaan keholle voimaa ja energiaa sekä parantaen immuunijärjestelmää.
Joissakin Kuolleenmeren rantamien keitaissa sijaitsee kibbutseja. Ne ovat osuuskuntia, joiden asukkaat toimivat maataloustuotannon parissa ja ansaitsevat tuotteittensa myynnillä. Vuoden 2010 tietojen mukaan 270 kibbutsia antoivat 40 % Israelin maataloustuotannosta. Historiallisesti kibbutsit ovat osallistuneet myös maanpuolustustehtävien täyttämiseen.
Matkakuvat ja teksti: Helena-Reet Ennet