OHMYGOSSIP – Marokkolainen käsinsolmittu matto on luonnollinen ja ylellinen alkuperäisteos, joka antaa jokaiselle kodille luonnetta ja lisähohtoa. Käsinsolmittu matto ei pelkää vettä, se on 100-prosenttisen luonnollinen ja kuluu vain vuosikymmenten käytössä. Tällainen matto vaatii ihmisen elinikänä vaihtamista oikeastaan vain siinä tapauksessa, ett kodin sisustusta halutaan uudistaa. 

Perinteisten kuvioiden kaunistamat käsityömatot annetaan perheessä perintönä sukupolvelta toiselle. Kulumisen jäljet vain lisäävät vuosikymmenten ikäisten mattojen arvoa. Pohjoismaissa tällaista ilmiötä voisi verrata esimerkiksi kansallispuvun hameiden ja esiliinojen säilyttämiseen sukupolvelta sukupolvelle, jokaisella käsityöllä on oma jatkuvasti kasvava arvonsa.

Maton valmistaminen käsin on aikaa vievää ja siksi kallista työtä. Hyvällä matolla on myös maton arvoinen hinta (pienimpien mattojen hinnat alkavat 600 eurosta). Turistina Marokossa ollessa voimme löytää itsemme pohtimasta samanaikaisesti kahta ajatusta – ovatkohan matot todellakin aitoja (käsin, ei koneella valmistettuja) ja miten me ne kotiin kuljettaisimme.

Ensimmäiseen kysymykseen on hankala löytää yksiselitteistä vastausta – varmasti myytävänä on sekä aitoja että väärennöksiä, mutta ettei tulisi petetyksi, on parasta kysyä hotellista tai oppaalta, mistä aitoja tuotteita saa.

Yksi paikka, josta kuitenkin varmuudella saatte laadukkaan, käsinsolmitun maton, on Marrakechin torilla sijaitseva ”Chateau Des Souks” matto- ja antiikkikauppa (44, Souk Semmarine Marrakech). ”Chateau Des Souks” järjestää ostamisesta kiinnostuneelle asiakkaalle todellisen mattoshown – tarjoaa minttuteetä ja levittää jalkojenne eteen kauniita mattoja toisensa jälkeen. Ostos lähetetään teille suoraan kotiin, siitä teidän ei tarvitse enää huolehtia! Mukava ja luotettava paikka!

Samasta kaupasta voi hankkia myös kauniita antiikkituotteita. Todellinen helmi keskellä Marrakechin suurta toria (souk’ia)!







Kuvia ja videoita Marokon matkalta löydätte myös Helena-Reet Ennetin (@helenareetennet) ja Estella Elishevan (@estella.elisheva) Instagram-tileiltä.

Teksti ja Marokon matkakuvat: Helena-Reet Ennet