Stella Kyriakides Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen uudeksi puheenjohtajaksi

OHMYGOSSIP — Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istuntoviikko Ranskan Strasbourgissa alkoi puheenjohtajan vaihdoksella. Espanjalaisen Pedro Agramuntin pyydettyä eroa tehtävästään hänen tilalleen valittiin Stella Kyriakides Kyprokselta. Puheenjohtajavaihdoksen taustalla oli Agramuntia kohtaan syntynyt epäluottamus sen jälkeen, kun hän viime keväänä osallistui venäläisten järjestämälle matkalle Syyriaan eikä informoinut yleiskokousta riittävästi aikeistaan.

Yleiskokouksen vieraspuhujiin kuuluvat tällä viikolla muun muassa Ukrainan presidentti Petro Poroshenko, Euroopan neuvoston puheenjohtajamaan Tšekin presidentti Miloš Zeman ja Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jagland.

Istuntoviikon ajankohtaiskeskustelut käydään Katalonian tilanteesta ja Ukrainan uudesta koululaista, jonka pelätään vähentämän vähemmistökielten opetusta.

Istunnossa keskustellaan myös ehdotuksesta järjestää Euroopan neuvoston neljäs huippukokous vuonna 2019. Aihe on suomalaisittain mielenkiintoinen siksi, että kokous tai sen valmistelut voivat osua Suomen puheenjohtajuuskaudelle, joka alkaa ensi vuoden marraskuussa ja päättyy 2019 toukokuuhun. Sama raportti ehdottaa työryhmää pohtimaan Euroopan neuvoston perussäännön muutostarpeita. Taustalla on Venäjän päätös olla maksamatta kolmannesta EN:n jäsenmaksustaan vastalauseena yleiskokouksen päätökselle rajoittaa Venäjän parlamenttivaltuuskunnan osallistumisoikeuksia yleiskokouksessa.

Istunnon muita aiheita ovat muun muassa Azerbaidžanin ihmisoikeustilanne, intersukupuolisten ihmisten oikeudet, korruption kitkeminen ja Euroopan taloudellisen yhteistyöjärjestö OECD:n vuosiraportti.

Suomen valtuuskunta tapaa istuntoviikon aikana muun muassa pääsihteeri Jaglandin erityisavustaja Hanna Mäntylän.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista.

‘Suomen valtuuskuntaan kuuluvat Maria Guzenina (valtuuskunnan puheenjohtaja, sd.), Sirkka-Liisa Anttila (varapuheenjohtaja, kesk.), Anne Kalmari (kesk.), Tom Packalén (ps.) ja Jaana Pelkonen (kok.) sekä varajäseninä Petri Honkonen (kesk.), Susanna Huovinen (sd.), Anne Louhelainen (si.), Olli-Poika Parviainen (vihr.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.).

Istuntoja voi seurata suorana verkkolähetyksenä ja käsittelyn pohjana olevat raportit lukea yleiskokouksen verkkosivuilta.

 

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory