Mainos:

Stella Kyriakides Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen uudeksi puheenjohtajaksi

OHMYGOSSIP ‚ÄĒ Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istuntoviikko Ranskan Strasbourgissa alkoi puheenjohtajan vaihdoksella. Espanjalaisen Pedro Agramuntin pyydetty√§ eroa teht√§v√§st√§√§n h√§nen tilalleen valittiin Stella Kyriakides Kyprokselta. Puheenjohtajavaihdoksen taustalla oli Agramuntia kohtaan syntynyt ep√§luottamus sen j√§lkeen, kun h√§n viime kev√§√§n√§ osallistui ven√§l√§isten j√§rjest√§m√§lle matkalle Syyriaan eik√§ informoinut yleiskokousta riitt√§v√§sti aikeistaan.

Yleiskokouksen vieraspuhujiin kuuluvat t√§ll√§ viikolla muun muassa Ukrainan presidentti Petro Poroshenko, Euroopan neuvoston puheenjohtajamaan TŇ°ekin presidentti MiloŇ° Zeman ja Euroopan neuvoston p√§√§sihteeri Thorbj√łrn Jagland.

Istuntoviikon ajankohtaiskeskustelut käydään Katalonian tilanteesta ja Ukrainan uudesta koululaista, jonka pelätään vähentämän vähemmistökielten opetusta.

Istunnossa keskustellaan myös ehdotuksesta järjestää Euroopan neuvoston neljäs huippukokous vuonna 2019. Aihe on suomalaisittain mielenkiintoinen siksi, että kokous tai sen valmistelut voivat osua Suomen puheenjohtajuuskaudelle, joka alkaa ensi vuoden marraskuussa ja päättyy 2019 toukokuuhun. Sama raportti ehdottaa työryhmää pohtimaan Euroopan neuvoston perussäännön muutostarpeita. Taustalla on Venäjän päätös olla maksamatta kolmannesta EN:n jäsenmaksustaan vastalauseena yleiskokouksen päätökselle rajoittaa Venäjän parlamenttivaltuuskunnan osallistumisoikeuksia yleiskokouksessa.

Istunnon muita aiheita ovat muun muassa AzerbaidŇĺanin ihmisoikeustilanne, intersukupuolisten ihmisten oikeudet, korruption kitkeminen ja Euroopan taloudellisen yhteisty√∂j√§rjest√∂ OECD:n vuosiraportti.

Suomen valtuuskunta tapaa istuntoviikon aikana muun muassa pääsihteeri Jaglandin erityisavustaja Hanna Mäntylän.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista.

‘Suomen valtuuskuntaan kuuluvat Maria Guzenina (valtuuskunnan puheenjohtaja, sd.), Sirkka-Liisa Anttila (varapuheenjohtaja, kesk.), Anne Kalmari (kesk.), Tom Packal√©n (ps.) ja Jaana Pelkonen (kok.) sek√§ varaj√§senin√§ Petri Honkonen (kesk.), Susanna Huovinen (sd.), Anne Louhelainen (si.), Olli-Poika Parviainen (vihr.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.).

Istuntoja voi seurata suorana verkkolähetyksenä ja käsittelyn pohjana olevat raportit lukea yleiskokouksen verkkosivuilta.

 

Lähde: Eduskunta.fi


Tags assigned to this article:
Eduskunnan tiedotteetEduskuntaStella Kyriakides

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory