Poliisihallitus: Turkin presidenttiä esittävää nukkea ei olisi saanut ottaa haltuun

NordenBladet — Poliisihallitus on ottanut kantaa poliisin toimintaan mielenosoituksissa. Ratkaisun mukaan Helsingin poliisilaitoksella ei ole ollut oikeutta ottaa ennakollisesti haltuunsa Turkin presidenttiä esittävää nukkea.Helsingin poliisi perusteli ratkaisua kunnianloukkausrikoksella, jonka yritys ei kuitenkaan ole lain mukaan rangaistava teko.− Se, että poliisilla on lainmukainen ja yhteiskunnallisesti toivottu motiivi menettelylleen, ei siis vielä sellaisenaan oikeuta poliisin toimenpidettä, vaan sille tulee löytyä toimivaltaperuste laista, ratkaisussa todetaan.Poliisin tehtävänä on turvata oikeus osoittaa mieltä, mutta toisaalta varmistettava että se ei vaaranna yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai loukkaa ulkopuolisten etuja ja oikeuksia.Poliisihallitus saattoi moittivan käsityksensä asiassa toimineiden virkamiesten tietoon. Muilta osin asia ei anna aihetta toimenpiteisiin.Valokuvan polttaminen voi käynnistää esitutkinnanPoliisihallitus otti kantaa poliisin toimintaan kahdessa eri tapauksessa, joissa poltettiin Turkin ja Venäjän presidenttien valokuvia. Tapahtumista ei oltu tehty poliisille mielenosoitusilmoitusta ennakkoon. Toisessa valokuvan polttamisesta oli tehty tutkintailmoitus, toisessa ei. Poliisihallituksen mukaan molemmissa tapauksissa ratkaisut olivat perusteltavissa.Poliisihallitus toteaa yleisellä tasolla, että poliittisiin päättäjiin ja yleisesti yhteiskunnallisesti merkittäviin asioihin kohdistuva ankarakin kritiikki nauttii korotettua sananvapauden suojaa.Poliisihallitus piti mahdollisena, että tunnistettavan henkilön valokuvan polttaminen voi kuitenkin joissain asiayhteyksissä täyttää esimerkiksi kunnianloukkausrikoksen tai avotulen tekoon liittyvän pelastusrikkomuksen tunnusmerkit.Poliisilla on harkintavalta poistaa lippujaPoliisihallitus käsitteli ratkaisussaan myös Kurdistanin työväenpuolue PKK:n lippujen käyttöä mielenosoituksissa. Oulussa poliisi ei niihin puuttunut. Helsingissä liput kiellettiin, koska niiden arvioitiin vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta.Poliisihallituksen ratkaisun mukaan Oulun poliisin päätös ei anna aihetta toimenpiteisiin. Helsingin poliisilaitoksen toimintaan se ei ottanut kantaa, koska Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen mukaan poliisilaitos on voinut harkintavaltansa rajoissa kieltää PKK:n liput mielenosoituksessa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Poliisihallitus on ottanut kantaa poliisin toimintaan mielenosoituksissa. Ratkaisun mukaan Helsingin poliisilaitoksella ei ole ollut oikeutta ottaa ennakollisesti haltuunsa Turkin presidenttiä esittävää nukkea.

Helsingin poliisi perusteli ratkaisua kunnianloukkausrikoksella, jonka yritys ei kuitenkaan ole lain mukaan rangaistava teko.

− Se, että poliisilla on lainmukainen ja yhteiskunnallisesti toivottu motiivi menettelylleen, ei siis vielä sellaisenaan oikeuta poliisin toimenpidettä, vaan sille tulee löytyä toimivaltaperuste laista, ratkaisussa todetaan.

Poliisin tehtävänä on turvata oikeus osoittaa mieltä, mutta toisaalta varmistettava että se ei vaaranna yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai loukkaa ulkopuolisten etuja ja oikeuksia.

Poliisihallitus saattoi moittivan käsityksensä asiassa toimineiden virkamiesten tietoon. Muilta osin asia ei anna aihetta toimenpiteisiin.

Valokuvan polttaminen voi käynnistää esitutkinnan

Poliisihallitus otti kantaa poliisin toimintaan kahdessa eri tapauksessa, joissa poltettiin Turkin ja Venäjän presidenttien valokuvia. Tapahtumista ei oltu tehty poliisille mielenosoitusilmoitusta ennakkoon. Toisessa valokuvan polttamisesta oli tehty tutkintailmoitus, toisessa ei. Poliisihallituksen mukaan molemmissa tapauksissa ratkaisut olivat perusteltavissa.

Poliisihallitus toteaa yleisellä tasolla, että poliittisiin päättäjiin ja yleisesti yhteiskunnallisesti merkittäviin asioihin kohdistuva ankarakin kritiikki nauttii korotettua sananvapauden suojaa.

Poliisihallitus piti mahdollisena, että tunnistettavan henkilön valokuvan polttaminen voi kuitenkin joissain asiayhteyksissä täyttää esimerkiksi kunnianloukkausrikoksen tai avotulen tekoon liittyvän pelastusrikkomuksen tunnusmerkit.

Poliisilla on harkintavalta poistaa lippuja

Poliisihallitus käsitteli ratkaisussaan myös Kurdistanin työväenpuolue PKK:n lippujen käyttöä mielenosoituksissa. Oulussa poliisi ei niihin puuttunut. Helsingissä liput kiellettiin, koska niiden arvioitiin vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

Poliisihallituksen ratkaisun mukaan Oulun poliisin päätös ei anna aihetta toimenpiteisiin. Helsingin poliisilaitoksen toimintaan se ei ottanut kantaa, koska Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen mukaan poliisilaitos on voinut harkintavaltansa rajoissa kieltää PKK:n liput mielenosoituksessa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

]]>

Lähde: Poliisi.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory