Poliisi kaivoi tehostetusti etsintäkuulutettuja esiin Turun seudulla

NordenBladet — Lounais-Suomen poliisilaitoksen operatiivinen tutkintaryhmä suoritti Turun seudulla tehostetun operaation, jossa noudettiin pitkään piileskelleitä etsintäkuulutettuja kuultavaksi poliisiasemalle.Tällä viikolla toteutetussa operaatiossa saatiin noudettua tai tavoitettua yhteensä kymmenen etsintäkuulutettua henkilöä, jotka aiemmin ovat esitutkinnassa jättäneet noudattamatta poliisin kutsua saapua kuultavaksi tai ovat muutoin olleet haluttomia tulla selvittämään asioitaan.Pääosa tavoitetuista etsintäkuulutetuista on rikoksesta epäiltyjä, mutta joukossa on myös muutamia asianomistajia ja todistajia.Esitutkintalaissa säädetään läsnäolosta esitutkinnassa. Esitutkintaan on velvollisuus saapua, jos on syytä olettaa, että henkilöltä saadaan selvitystä rikoksesta tai jos hänen läsnäolonsa esitutkintatoimenpidettä suoritettaessa on muuten tarpeen rikoksen selvittämiseksi.– Monilla lienee epätietoisuutta lain velvoittavuudesta. Kutsuihin vastaamatta jättäminen tai niiden noudattamatta jättäminen ei poista tätä velvoitetta. Tietyissä rikosasioissa kuulemistarve on vieläpä pakollista, kertoo rikosylikonstaapeli Samuli Lempiäinen Lounais-Suomen poliisilaitokselta. Kotietsintöjä ja noutomääräyksiäOperaatiossa tavoitetut henkilöt ovat vältelleet poliisia viikkoja tai kuukausia – jotkut jopa vuosia.Näihin nyt erikoiskohteena olleisiin etsintäkuulutettuihin jouduttiin kohdistamaan heidän tavoittamisekseen erilaisia pakkokeinoja, kuten kotietsintöjä ja noutomääräyksiä.– Tämä ei ole tarkoituksenmukaista eikä asianosaisen kannalta varmasti myöskään se mukavin vaihtoehto, Lempiäinen arvioi.Hän kehottaakin noudattamaan poliisin kutsua saapua kuultavaksi ja myös olemaan poliisiin yhteydessä kutsun saavuttua. Siten lain määräämät toimenpiteet tulevat suoritettua vähimmän haitan periaatteella.Operaatiossa paljastui myös uusia rikoksiaOperaatiossa tehtyjen noutojen ja etsintöjen yhteydessä paljastui myös muuta rikollisuutta.Etsintäkuulutettujen tavoittamisen yhteydessä Lounais-Suomen poliisi kirjasi kaksi huumausainerikosta, huumausaineen käyttörikoksen sekä lievän ampuma-aserikoksen.Samalla hoidettiin myös muita poliisin tehtäväkenttään kuuluvia hallinnollisia toimenpiteitä. 

Lounais-Suomen poliisilaitoksen operatiivinen tutkintaryhmä suoritti Turun seudulla tehostetun operaation, jossa noudettiin pitkään piileskelleitä etsintäkuulutettuja kuultavaksi poliisiasemalle.

Tällä viikolla toteutetussa operaatiossa saatiin noudettua tai tavoitettua yhteensä kymmenen etsintäkuulutettua henkilöä, jotka aiemmin ovat esitutkinnassa jättäneet noudattamatta poliisin kutsua saapua kuultavaksi tai ovat muutoin olleet haluttomia tulla selvittämään asioitaan.

Pääosa tavoitetuista etsintäkuulutetuista on rikoksesta epäiltyjä, mutta joukossa on myös muutamia asianomistajia ja todistajia.

Esitutkintalaissa säädetään läsnäolosta esitutkinnassa. Esitutkintaan on velvollisuus saapua, jos on syytä olettaa, että henkilöltä saadaan selvitystä rikoksesta tai jos hänen läsnäolonsa esitutkintatoimenpidettä suoritettaessa on muuten tarpeen rikoksen selvittämiseksi.

– Monilla lienee epätietoisuutta lain velvoittavuudesta. Kutsuihin vastaamatta jättäminen tai niiden noudattamatta jättäminen ei poista tätä velvoitetta. Tietyissä rikosasioissa kuulemistarve on vieläpä pakollista, kertoo rikosylikonstaapeli Samuli Lempiäinen Lounais-Suomen poliisilaitokselta. 

Kotietsintöjä ja noutomääräyksiä

Operaatiossa tavoitetut henkilöt ovat vältelleet poliisia viikkoja tai kuukausia – jotkut jopa vuosia.

Näihin nyt erikoiskohteena olleisiin etsintäkuulutettuihin jouduttiin kohdistamaan heidän tavoittamisekseen erilaisia pakkokeinoja, kuten kotietsintöjä ja noutomääräyksiä.

– Tämä ei ole tarkoituksenmukaista eikä asianosaisen kannalta varmasti myöskään se mukavin vaihtoehto, Lempiäinen arvioi.

Hän kehottaakin noudattamaan poliisin kutsua saapua kuultavaksi ja myös olemaan poliisiin yhteydessä kutsun saavuttua. Siten lain määräämät toimenpiteet tulevat suoritettua vähimmän haitan periaatteella.

Operaatiossa paljastui myös uusia rikoksia

Operaatiossa tehtyjen noutojen ja etsintöjen yhteydessä paljastui myös muuta rikollisuutta.

Etsintäkuulutettujen tavoittamisen yhteydessä Lounais-Suomen poliisi kirjasi kaksi huumausainerikosta, huumausaineen käyttörikoksen sekä lievän ampuma-aserikoksen.

Samalla hoidettiin myös muita poliisin tehtäväkenttään kuuluvia hallinnollisia toimenpiteitä.
 

]]>

Lähde: Poliisi.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory