Vaarallista piittaamattomuutta Espoon kauppakeskusten parkkitiloissa

NordenBladet — Länsi-Uudenmaan poliisin tietoon on tullut ilmiö, jossa pieni joukko nuoria kuljettajia kaahaa kauppakeskuksen parkkihallissa muiden turvallisuudesta välittämättä. Suurin osa peltikolareista sattuu parkkialueilla, ja siksi poliisi haluaa tällä tiedotteella muistuttaa, miten ottaa muut parkkialueilla huomioon.Tapauksia on havaittu ainakin Espoon Lippulaivassa, jossa mukana on ollut mopoautoja, mönkijä ja pari autoa. Samankaltaista ilmiötä on ollut havaittavissa myös muissa espoolaisissa kauppakeskuksissa.Poliisin tietojen mukaan hallissa on esimerkiksi kiihdytelty voimakkaasti, ajettu toisia takaa välittämättä muiden turvallisuudesta ja ajeltu jalankulkijoille tarkoitetuilla alueilla. Toistaiseksi onnettomuuksia ei ole onneksi tapahtunut. Asiasta on kuitenkin kirjattu rikosilmoitus.Erityisen huono paikka muita vaarantavalle ajamisellePoliisi haluaa painottaa, että etenkään parkkihallit eivät ole oikea paikka tällaiselle toiminnalle siihen liittyvien suurien riskien ja häiriön vuoksi. Parkkihalleissa liikkuu paljon jalankulkijoita ja muita tienkäyttäjiä, joten sanomattakin pitäisi olla selvää, ettei niissä ole syytä kaahata.Vaikka parkkialueella ei olisi muita tienkäyttäjiä, kieltää tieliikennelaki häiritsevän ja tarpeettoman ajamisen. Parkkihallit ovat yleensä kameravalvottuja alueita, joten kaikenlainen häiriökäyttäytyminen on todennettavissa myös jälkikäteen.Lisäksi kyseisestä kohelluksesta tekee erityisen vaarallista se, että esimerkiksi mopoautot ovat onnettomuustilanteessa varsin turvattomia autossa olijoille itselleen. Jos kuljettaja törmää vaikkapa parkkihallin seinään tai tolppaan, voivat seuraukset olla tuhoisat.Noudata parkkihallissa yleisiä väistämissääntöjä, elleivät merkit muutoin ohjaaKomisario Hannu Kontola selventää parkkihallien ajosäännöksiä yleisesti:– Kauppakeskusten parkkihalleissa voimassa on tieliikennelaki ja sitä pitää myös noudattaa. Vaikka kauppakeskusten parkkihallit ovat yksityisessä omistuksessa, katsotaan ne tieliikennelain tarkoittamaksi tieksi, koska niihin on kaikilla vapaa pääsy ja niitä myös käytetään yleiseen liikenteeseen.

Länsi-Uudenmaan poliisin tietoon on tullut ilmiö, jossa pieni joukko nuoria kuljettajia kaahaa kauppakeskuksen parkkihallissa muiden turvallisuudesta välittämättä. Suurin osa peltikolareista sattuu parkkialueilla, ja siksi poliisi haluaa tällä tiedotteella muistuttaa, miten ottaa muut parkkialueilla huomioon.

Tapauksia on havaittu ainakin Espoon Lippulaivassa, jossa mukana on ollut mopoautoja, mönkijä ja pari autoa. Samankaltaista ilmiötä on ollut havaittavissa myös muissa espoolaisissa kauppakeskuksissa.

Poliisin tietojen mukaan hallissa on esimerkiksi kiihdytelty voimakkaasti, ajettu toisia takaa välittämättä muiden turvallisuudesta ja ajeltu jalankulkijoille tarkoitetuilla alueilla. Toistaiseksi onnettomuuksia ei ole onneksi tapahtunut. Asiasta on kuitenkin kirjattu rikosilmoitus.

Erityisen huono paikka muita vaarantavalle ajamiselle

Poliisi haluaa painottaa, että etenkään parkkihallit eivät ole oikea paikka tällaiselle toiminnalle siihen liittyvien suurien riskien ja häiriön vuoksi. Parkkihalleissa liikkuu paljon jalankulkijoita ja muita tienkäyttäjiä, joten sanomattakin pitäisi olla selvää, ettei niissä ole syytä kaahata.

Vaikka parkkialueella ei olisi muita tienkäyttäjiä, kieltää tieliikennelaki häiritsevän ja tarpeettoman ajamisen. Parkkihallit ovat yleensä kameravalvottuja alueita, joten kaikenlainen häiriökäyttäytyminen on todennettavissa myös jälkikäteen.

Lisäksi kyseisestä kohelluksesta tekee erityisen vaarallista se, että esimerkiksi mopoautot ovat onnettomuustilanteessa varsin turvattomia autossa olijoille itselleen. Jos kuljettaja törmää vaikkapa parkkihallin seinään tai tolppaan, voivat seuraukset olla tuhoisat.

Noudata parkkihallissa yleisiä väistämissääntöjä, elleivät merkit muutoin ohjaa

Komisario Hannu Kontola selventää parkkihallien ajosäännöksiä yleisesti:

 Kauppakeskusten parkkihalleissa voimassa on tieliikennelaki ja sitä pitää myös noudattaa. Vaikka kauppakeskusten parkkihallit ovat yksityisessä omistuksessa, katsotaan ne tieliikennelain tarkoittamaksi tieksi, koska niihin on kaikilla vapaa pääsy ja niitä myös käytetään yleiseen liikenteeseen.

Useimmiten parkkihalleissa on erikseen asetettu 20 km/h nopeusrajoitus. Väistämisvelvollisuudet ja ajosuunnat on tyypillisesti osoitettu liikenteenohjauslaitteilla kuten suojatiemerkinnöillä, kärkikolmioilla, liikenneympyröillä ja kielletyn ajosuunnan merkeillä.

Mikäli liikennemerkkejä ei ole, noudatetaan parkkihalleissa yleisiä väistämissääntöjä. Näistä korostuvat etenkin oikealta tulevan väistäminen ja se, että ajoneuvolla saa peruuttaa vain, jos se ei vaaranna turvallisuutta tai haittaa muuta liikennettä. Parkkiruudusta lähdettäessä on aina väistettävä tiellä olevaa muuta liikennettä.

Suurin osa peltikolareista tapahtuu parkkialueilla

Parkkihalleissa on usein liikennettä ruuhkaksi asti ja ihmisillä on kiire. Tämä on huono yhdistelmä ja aiheuttaa vaaratilanteita ja kolareita. Suurin osa peltikolareista tapahtuukin parkkipaikoilla ja halleissa.

– Sujuva ja turvallinen liikkuminen parkkihallissa edellyttää korostetusti toisten huomioon ottamista ja tieliikennelaissa kerrottujen yleisten periaatteiden noudattamista. Näistä tärkeimpänä on olosuhteiden edellyttämän huolellisuuden ja varovaisuuden noudattaminen, jotta vaaraa ja vahinkoa voitaisiin välttää, Kontola ohjeistaa.

]]>

Lähde: Poliisi.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory