VOIKO hiusten harmaantumisprosessin pysäyttää, ja jos voi, niin MITEN?

VOIKO hiusten harmaantumisprosessin pysäyttää, ja jos voi, niin MITEN?

NordenBladet – Miksi hiukset harmaantuvat? Mitä hiuksissa tapahtuu, että ne muuttavat väriään? Voiko hiusten harmaantumisen pysäyttää? Voiko jo harmaantuneen pään muuttaa entiselleen ravitsemuksen, oikeiden vitamiinien, asiallisten elämäntapojen tai jonkin muun tekijän avulla? Voiko hiuksia ns. nuorentaa?

Hiusten värin muuttumisen tärkein syy on melamiini-niminen pigmentti, joka on hiustupeissa. Melaniini jakautuu eumelaniiniksi ja feomelaniiniksi, ja hiusten väri riippuu näiden kahden pigmentin määrästä ja suhteesta.

Harmaiden hiusten aiheutumisen syy liittyy yleensä melaniinin tuotannon vähentymiseen tai pysähtymiseen hiustupissa. Kun melaniinin tuotanto vähenee, hiukset eivät saa luonnollista väriä ja muuttuvat harmaiksi tai valkeiksi.

Harmaantumisprosessi liittyy lähinnä ikääntymiseen. Ikäännyttäessä melamiinin tuotantokyky hiustupissa vähenee. On kuitenkin tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa hiusten harmaantumiseen:

Perinnöllisyys: Perinnöllisyydellä on hiusten harmaantumisessa tärkeä roolinsa. Jos vanhempasi alkoivat harmaantua varhain, sinulla voi olla suurempi todennäköisyys kokea sama prosessi.

Vakava stressi: Intensiivinen fyysinen tai emotionaalinen stressi voi vaikuttaa hiusten karvatuppiin ja aiheuttaa harmaiden hiusten syntyä.

Ravitsemus ja vitamiininpuute: Riittämätön ravitsemus tai tiettyjen vitamiinien puute voi vaikuttaa hiusten terveyteen, mutta tarkkaa yhteyttä harmaiden hiusten syntyyn edelleen vasta tutkitaan.

Tupakointi: On löydetty yhteys tupakoinnin ja hiusten varhaisen harmaantumisen välillä.

Ympäristövaikutukset: Epäterveellinen ja saastunut ympäristö johtaa myös varhaiseen ikääntymiseen.

Voiko melaniinin tuotantoa edistää? Mistä melamiinia syntyy? Mikä sitä tuottaa?
Ei ole olemassa taattua tapaa hiusten värin palauttamiseen tai harmaiden hiusten täydelliseen välttämiseen, varsinkaan ikäännyttäessä.

Melaniinin tuotantoa voi joillakin keinoilla stimuloida, vaikka perinnöllisyydellä onkin tässä prosessissa merkittävä roolinsa. Melaniini on pigmentti, joka antaa hiuksille, iholle ja silmille värin. Sitä tuottavat erityiset solut, joita kutsutaan melanosyyteiksi. Melanosyytit sijaitsevat hiustupeissa, ihossa ja silmän värikalvossa.

Melaniinin muodostumiseen on kaksi päätyyppiä:
Eumelaniini: Se on tummempi pigmentti, joka antaa hiuksille ja iholle ruskeaa tai mustaa väriä.

Feomelaniini: Se on vaaleampi pigmentti, joka antaa hiuksille ja iholle kellertävää tai punertavaa väriä.

Melaniinin tuotantoon vaikuttavat monet tekijät, muun muassa perinnöllisyys, ikä ja ympäristövaikutukset. Vaikka perinnöllisyys onkin suurin tekijä, on olemassa keinoja, jotka voivat stimuloida melamiinin tuotantoa:

Terveellinen ravitsemus: Jotkut elintarvikkeet, jotka sisältävät sellaisia ravintoaineita, kuten B-vitamiineja, rautaa ja sinkkiä, yhdistetään terveiden hiusten ja ihon säilymiseen. Vaikkakaan suoranainen yhteys melamiinin tuotantoon ei ole aina selvä, yleinen terveellinen ravitsemus saattaa vaikuttaa hiusten ja ihon kuntoon.

D-vitamiini: Tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiinin puute voi vaikuttaa hiusten pigmentteihin. D-vitamiinia tuotetaan kehossa auringonvalon vaikutuksesta.

Terveelliset elämäntavat: Vältä liiallista stressiä ja noudata terveellisiä elämäntapoja, sillä stressi voi vaikuttaa hiusten terveyteen.

Tumma tee: On viitteitä siitä, että tumma tee voi sisältää aineita, jotka stimuloivat melanosyyttien aktiivisuutta ja sitä kautta lisäävät melaniinin tuotantoa.

Oikea hiushoito: Hoida hiuksia oikein ja käytä kosteuttavia sampoita ja balsameita.

Kuva: Unsplash
Lähde: NordenBladet.ee


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory