Poliisi valvoo joululiikennettä Lapissa

NordenBladet — Joulun liikennemäärät voivat paikoitellen olla normaaliin talviviikonloppuun verrattuna moninkertaiset ja liikenne ruuhkautua, kun siirrytään joulun viettoon Lappiin sukulaisten luo, mökille tai tunturikeskuksiin. Jouluaatto sijoittuu tänä vuonna sunnuntaille, joten Lapin poliisi suuntaa valvontaa menoliikenteen osalta edeltävälle perjantaille ja lauantaille sekä tuloliikenteen osalta joulupäivän jälkeiselle tiistaille.Meno- ja paluuliikenteen valvonnassa poliisi valvoo erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä. Valvonnassa kiinnitetään huomiota rattijuopumusvalvonnan lisäksi ajoneuvojen sekä kevytperävaunujen kuntoon ja kuormaukseen. Perinteisen valvonnan rinnalla toimii automaattinen liikennevalvonta, joka tukee poliisin perinteistä nopeusvalvontaa siten, että aikaa voidaan käyttää enemmän muun muassa liikenteen sujuvuuden seurantaan. Joululoma käynnistää myös moottorikelkkavalvonnan matkailukeskusten ympäristössä.

Joulun liikennemäärät voivat paikoitellen olla normaaliin talviviikonloppuun verrattuna moninkertaiset ja liikenne ruuhkautua, kun siirrytään joulun viettoon Lappiin sukulaisten luo, mökille tai tunturikeskuksiin. Jouluaatto sijoittuu tänä vuonna sunnuntaille, joten Lapin poliisi suuntaa valvontaa menoliikenteen osalta edeltävälle perjantaille ja lauantaille sekä tuloliikenteen osalta joulupäivän jälkeiselle tiistaille.

Meno- ja paluuliikenteen valvonnassa poliisi valvoo erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä. Valvonnassa kiinnitetään huomiota rattijuopumusvalvonnan lisäksi ajoneuvojen sekä kevytperävaunujen kuntoon ja kuormaukseen. Perinteisen valvonnan rinnalla toimii automaattinen liikennevalvonta, joka tukee poliisin perinteistä nopeusvalvontaa siten, että aikaa voidaan käyttää enemmän muun muassa liikenteen sujuvuuden seurantaan. Joululoma käynnistää myös moottorikelkkavalvonnan matkailukeskusten ympäristössä.

Poliisin tavoitteena on näkyä liikenteessä ja puuttua havaittuihin rikkomuksiin liikenteen rauhoittamiseksi, Lapin poliisilaitoksen liikenneyksikön johtaja komisario Mika Grönroos kertoo.

Joulunajan liikenteessä saattaa paikoin syntyä jonoutumista ja jokaisen tulisikin sopeutua liikennevirran rytmiin. Ohittelu jonossa on usein turhaa eikä sillä ajallisesti voita mitään. Ajamisesta tulee tempoilevaa ja epämukavaa kuljettajalle sekä matkustajille. Peräänajoriski kasvaa ja pöllyävä lumi haittaa myös ohitettavan näkyvyyttä. Malttia tarvitaan etenkin ohituskaistoilla, jonojen ruuhkautumisen ja vaaratilanteiden välttämiseksi.

Turvavälin säilyttäminen edellä ajavaan on tärkeää ja edessä oleviin tapahtumiin sekä eläimiin, kuten poroihin ehtii reagoimaan ajoissa. Lapissa on tällä hetkellä paljon ulkomaalaisia turisteja, jotka eivät välttämättä ole tottuneet Suomen talvisiin ajo-olosuhteisiin. Vaihtelevat sääolosuhteet, pakkanen, pimeys, lumi ja liukkaus voivat olla yllättävä yhdistelmä kokeneemmalle kotimaisellekin autoilijalle. Ennakoiva ja muut tienkäyttäjät huomioiva ajotapa onkin liikenteessä lähtökohtana, Grönroos muistuttaa.

Matkalle lähdettäessä säätiedotteita kannattaa seurata ja sovittaa liikkeellelähdöt niiden mukaan. Lapissa vallitseva kaamos voi yllättää, mikä on myös hyvä huomioida pitkiä matkoja ajettaessa. Sähköautoilijoiden kannattaa laatia matkasuunnitelma etukäteen auton latausmahdollisuudet huomioiden. Samalla tarpeellinen taukojen pitokin sujuu mukavasti. Ajoneuvon kunnon, erityisesti ajovalojen toiminnan ja renkaiden kunnon tarkistus kuuluu Lapin matkaajan perustoimenpiteisiin.

Lapin poliisi toivottaa joulun viettoon lähteville hyvää joulumieltä liikenteeseen ja rauhallista joulunaikaa.

]]>

Lähde: Poliisi.fi



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory