NordenBladet – Viro tarjoaa kulttuurin ystäville runsaasti kiinnostavia museoita ja näyttelyitä. Sille, joka haluaa tutustua Viroon perusteellisemmin, suosittelen ehdottomasti käyntiä Viron kansallismuseossa (Eesti Rahva Muuseum, ERM), joka sijaitsee Tartossa (Muuseumi tee 2). Uuden museorakennuksen yli 6.000 neliömetrin näyttelyalue on ylivoimaisesti Viron suurin.

Pääosan museorakennuksesta täyttää Viron kulttuurihistorian pysyvä näyttely Kohtumised eli tapaamiset, johon kuuluu aikajanalla nykypäivästä jääkauteen kulkeva Aikarata sekä 11 teemanäyttelyä, joiden joukossa on myös erikoinen kansan osallistumisen tuloksena valmistunut näyttely sekä avoin näyttely, jossa esitellään museon tärkeimpiä kokoelmia kokonaisuuksina yksi toisensa jälkeen.

Suomalais-ugrilainen pysyvä näyttely Uurali kaja eli Uralin kaiku esittelee suomalais-ugrilaisia kansoja kulttuuristen sukupuoliroolien pohjalta. Suomalais-ugrilaisten naisten ja miesten maailmoja esitellään kotoisten toimien, elinkeinojen ja maailmankuvan kautta. Näyttely vastaa myös kysymyksiin suomalais-ugrilaisten kielistä ja geeneistä, asuinalueista ja väestömääristä. Kulttuuriherkän esteettinen tilamuotoilu korostaa suomalais-ugrilaista etnografista magiaa.

Vaihtuvien näyttelyiden sali (900 neliömetriä) avattiin vuoden 2017 kesäkuussa historian suurimmalla kansallispukunäyttelyllä. Viron kaikkien aikojen suurin kansallispukunäyttely antaa uutta inspiraatiota sekä autenttisuutta vaativille että myös muinaisen perinteen aiheista uutta luoville. 150 kansallispukukokonaisuutta on peräisin kaikista Viron kihlakunnista ja ne heijastavat kansallispukujen monipuolisuutta maantieteellisesti ja ympärivuotisesti. Näyttely on jaettu vuodenaikojen mukaan neljään teematilaan, joissa kerrotaan ja esitellään kansallispukuja kesällä ja talvella, keväällä ja syksyllä. Näyttelyn oheen tarjotaan tietoa kansallispuvuista ja niiden käyttökulttuurista lukuisten kirjojen, luetteloiden, ohjeaineistojen ja työpajojen muodossa.

Näyttely on avoinna elokuuhun 2018.












Kuvat: NordenBladet/ Helena-Reet Ennet