Poliisin yhteispelisäännöt syksyn riskialttiiseen liikenteeseen

NordenBladet — Syksy tekee jälleen tuloaan ja illat pimenevät – ja samalla kasvavat liikenteessä liikkumisen riskit. Ei kuitenkaan anneta olosuhteiden haitata menoa, vaan tehdään itsemme näkyviksi! Lue Länsi-Uudenmaan poliisin vinkit autoilijan, pyöräilijän ja jalankulkijan yhteispeliin.Illat pimenevät, sateet lisääntyvät, ilma viilenee ja teillä on kitkaa heikentäviä lehtiä ja havunneulasia. Vaikka olosuhteet heikkenevät loppuvuodesta, on turvallinen liikenne kuitenkin yhteispeliä, johon jokainen tienkäyttäjä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa. Seuraavilla yksinkertaisilla ohjeilla voit varmistaa sen, että liikenteessä kaikilla on mahdollisimman turvallista.Autoilija: tiedätkö, mitä tieliikennelaki sanoo ajovaloista?Huolehdi autoilijana siitä, että autosi valot ovat kunnossa ja mikä tärkeintä, käytä niitä! Tieliikennelaki edellyttää, että ajovaloja käytetään pimeän tai hämärän aikaan sekä näkyvyyden ollessa muuten heikentynyt. Näkyvyyttä huonontavat esimerkiksi sumu ja rankka vesisade. Autossa pitää tällöin olla kytkettynä ajovalot niin edessä kuin takanakin.Ajonopeus pitää myös sovittaa vallitseviin olosuhteisiin sopivaksi erityisesti taajamassa. Huolehdithan myös siitä, että autosi renkaat ja tuulilasin pyyhkijät ovat hyvässä kunnossa. Pyöräilijä: vieläkö kuljet ilman kypärää?Laki edellyttää, että myös pyörässä pitää olla hämärän tultua valot ja heijastimet. Edessä tulee olla valkoinen ja takana punainen valo. Pyörän jarrujen tulee luonnollisesti olla kunnossa ja pyöräilijöiden väistämissäännöt on syytä kerrata.Pimeän aikaan pyöräilijöitä kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta autoteitä ylittäessään, vaikka autoilijoilla tilanteessa väistämisvelvollisuus olisikin. Tässä korostuu se, että autotietä ei ylitettäisi maksiminopeutta käyttäen. Jos vielä pyöräilet ilman kypärää, niin nyt on korkea aika hankkia sellainen ja myös käyttää sitä.Jalankulkija: heijastathan molemmilta puolilta?Muista, että autoilijan on haastavaa havaita jalankulkija, joka pukeutuu tummiin vaatteisiin ja liikkuu ilman heijastimia. Heijastimet ovat monikossa siitä syystä, että niitä on syytä olla molemmin puolin vartaloa. Mikäli ulkoilureitilläsi on autoteiden ylityksiä tai joudut kävelemään autotiellä, poliisi suosittelee heijastinliivin käyttöä. Ollenkaan huono idea ei ole myöskään kiinnittää vaatteisiin jotakin valonlähdettä. Tässä toimii hyvin esimerkiksi polkupyörän punainen takavalo. Huolehdithan tarpeen vaatiessa myös siitä, että huollettavasi ja esimerkiksi lemmikkisi on varustettu heijastimilla tai heijastavilla vaatteilla.Turvallista matkaa kaikille!

Syksy tekee jälleen tuloaan ja illat pimenevät – ja samalla kasvavat liikenteessä liikkumisen riskit. Ei kuitenkaan anneta olosuhteiden haitata menoa, vaan tehdään itsemme näkyviksi! Lue Länsi-Uudenmaan poliisin vinkit autoilijan, pyöräilijän ja jalankulkijan yhteispeliin.

Illat pimenevät, sateet lisääntyvät, ilma viilenee ja teillä on kitkaa heikentäviä lehtiä ja havunneulasia. Vaikka olosuhteet heikkenevät loppuvuodesta, on turvallinen liikenne kuitenkin yhteispeliä, johon jokainen tienkäyttäjä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa. Seuraavilla yksinkertaisilla ohjeilla voit varmistaa sen, että liikenteessä kaikilla on mahdollisimman turvallista.

Autoilija: tiedätkö, mitä tieliikennelaki sanoo ajovaloista?

Huolehdi autoilijana siitä, että autosi valot ovat kunnossa ja mikä tärkeintä, käytä niitä! Tieliikennelaki edellyttää, että ajovaloja käytetään pimeän tai hämärän aikaan sekä näkyvyyden ollessa muuten heikentynyt. Näkyvyyttä huonontavat esimerkiksi sumu ja rankka vesisade. Autossa pitää tällöin olla kytkettynä ajovalot niin edessä kuin takanakin.

Ajonopeus pitää myös sovittaa vallitseviin olosuhteisiin sopivaksi erityisesti taajamassa. Huolehdithan myös siitä, että autosi renkaat ja tuulilasin pyyhkijät ovat hyvässä kunnossa. 

Pyöräilijä: vieläkö kuljet ilman kypärää?

Laki edellyttää, että myös pyörässä pitää olla hämärän tultua valot ja heijastimet. Edessä tulee olla valkoinen ja takana punainen valo. Pyörän jarrujen tulee luonnollisesti olla kunnossa ja pyöräilijöiden väistämissäännöt on syytä kerrata.

Pimeän aikaan pyöräilijöitä kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta autoteitä ylittäessään, vaikka autoilijoilla tilanteessa väistämisvelvollisuus olisikin. Tässä korostuu se, että autotietä ei ylitettäisi maksiminopeutta käyttäen. Jos vielä pyöräilet ilman kypärää, niin nyt on korkea aika hankkia sellainen ja myös käyttää sitä.

Jalankulkija: heijastathan molemmilta puolilta?

Muista, että autoilijan on haastavaa havaita jalankulkija, joka pukeutuu tummiin vaatteisiin ja liikkuu ilman heijastimia. Heijastimet ovat monikossa siitä syystä, että niitä on syytä olla molemmin puolin vartaloa. Mikäli ulkoilureitilläsi on autoteiden ylityksiä tai joudut kävelemään autotiellä, poliisi suosittelee heijastinliivin käyttöä. Ollenkaan huono idea ei ole myöskään kiinnittää vaatteisiin jotakin valonlähdettä. Tässä toimii hyvin esimerkiksi polkupyörän punainen takavalo. 

Huolehdithan tarpeen vaatiessa myös siitä, että huollettavasi ja esimerkiksi lemmikkisi on varustettu heijastimilla tai heijastavilla vaatteilla.

Turvallista matkaa kaikille!

]]>

Lähde: Poliisi.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory