Helena-Reet: Loma (vol 2) – Ruudiküla Viljandissa

Helena-Reet: Loma (vol 2) – Ruudiküla Viljandissa

OHMYGOSSIP – Viljandista Ruudikülaan on 8 km ja jossain matkan varrella pitäisi olla surullisen kuuluisa Ärma. Minun tietoni sen tarkasta sijainnista ovat ehkä väärät, mutta sanon suoraan, etten viitsi paneutua sen sijaintiin lähemmin.

Matkalla Viljandin keskustasta Ruudikülaan vitsailimme siskon kanssa, että lähdemme majoittumaan Ärman tilalle (Ärman tila kuuluu huippuaktiiviselle Twitterin amatsoonille ja tviittaajalle Toomas Hendrik Ilvekselle, joka oli Viron presidentti vuosina 2006-2016, ja nykyisinkin hänen Twitter-tililtään voi lukea, että hän on edelleenkin presidentti, sillä esittelyssään hän suuntaa lukijan sivustolle president.eel), hänen Virossa olevan Ärman tilansa käyttöön on Viron yritystoiminnan kehitysrahaston ja hänen yrityksensä OÜ Ermamaa kautta anottu ja saatu Viron oloissa hyvinkin suuria summia, ja tilaa on mainostettu suurena matkailutilana… sijaitkoon se sitten matkalla meidän rakkaaseen Ruudikülaamme tai jossain muualla, mutta yleisölle avointa matkailutilaa siellä ei ole ja tavallisella kansalaisella ei ole sinne myöskään asiaa.

… Ja aivan rehellisesti sanoen se kiinnostaa minua erittäin vähän. Vaikka en suoraan ja henkilökohtaisesti meidän entistä presidenttiämme tunnekaan, on sekä hänestä että hänen entisestä puolisostaan Evelinistä jäänyt minulle pikemminkin sellaisen nousukkaan, ylpeän ja pöyhkeän ihmisen vaikutelma. On mahdollista, että olen henkilöiden suhteen nyt erittäin epäoikeudenmukainen, mutta tämä on vain sellainen näkemys, sellainen tavallisen ja turhan keskimääräisen Viron asukkaan näkemys. Herra Ilves on epäilemättä viisas ja tehnyt paljon tarpeellisia askeleita Viron hyväksi, mutta häneen liittyy sellainen vaikeneva, pöyhkeä ja purukumia jauhava ylpeilevyys, joka tuo hänelle ennemmin vihamiehiä kuin ystäviä. Samoin hänen entinen puolisonsa rouva Evelin Ilves oli lähinnä puutteellisesti koulutettu, itseään mielellään esittelevä ja pikemminkin elämäntavoiltaan kevyt nainen kuin vakavasti otettava mielipiteenmuokkaaja. Herra Ilveksen uudesta puolisosta jää minulle henkilökohtaisesti tuntuvasti sympaattisempi ja kunnollisempi vaikutelma. Mutta todellisuudessa en halua tällä hetkellä puhua kenestäkään heistä. Satuin aiheesta sivuun. Täysin. Ja tavoitteeni on nähdä myönteistä eikä kielteistä, mutta silti ajaudun pohdiskelemaan ja näkemään kaikessa vain huonoa ja huonointa. Milloin oppisin lopultakin virheistäni?!

Jatkan! Viljandissa, Ruudikülassa, asui minun isänpuoleinen isoäidin veli Peeter. Siellä kävimme usein lapsena, ja se paikka on minulle hyvin rakas. Se oli äärettömän köyhä ja tuolloin vielä erityisen hylätty, mutta isoäiti puhui aika kaikesta niin jännittävästi, että tuo ympäristö tuntui minulle lapsena ihmemaalta. Silgutaren (nykyisin sitä paikkaa kutsutaan nimellä Päeva-Pilli) tilalta kivenheiton päässä on hauskanniminen ”Koerakuse allikas” eli koirankusen lähde – siellä kävimme pienenä uimassa. Aivan kauhea paikka – täynnä iilimatoja, mutta mitä siitä, suuri ja kaunis lapsuudenmuisto. Luonto on siellä vielä koskematon, pysäytimme auton ja näimme kuinka pieni metsäkauris asteli tien yli. Näimme myös pienen sorsaperheen lähteellä ja ystävällisen lehmäkarjan seuraavalla tilalla. Minä rakastan eläimiä! Eläimet lämmittävät aina sydäntä, samoin kuin lapset. Lapsilla ja eläimillä on minun mielestäni hyvin samanlainen energia – sellainen puhdas, rehti, ystävällinen ja suloinen! Silgutare on myyty yli 10 vuotta sitten eräälle suomalaisnaiselle, joka asuu Suomessa ja käy Virossa harvoin. Etsimme omistajan ja kyselimme, millaisia suunnitelmia hänellä on vuosia sitten ostetun paikan suhteen. Surullista on todeta, että rakastettu paikka rapistuu jo vuosia ja vanhoja ikipuita kaadetaan arkisiksi polttopuiksi. Paikka herättää minussa rakkaita tunteita – samalla on outoa katselle, kuinka läheisyyteen nousee suuria taloja ja viljelyksiä ja vastakohtana vanha maatilapaikka häviää. Minun isovanhempani piilottelivat itseään sodalta lähes 10 vuotta siellä talon alla ja metsikössä! Talolla ei ole suurta arvoa – vanha röttelö, jonka seinät vaivoin pysyvät pystyssä, mutta ne ikipuut ja pensaat, ne ovat isovanhempieni istuttamia, ja kun niitä kaadetaan polttopuiksi tai juhannuskokkoon, niin siitä on erittäin sääli. Se aura, joka siellä on, kertoo omaa tarinaansa, ainakin meille. Minä uskon puiden energiaan, puiden juurten muistiin jne. Luonto näkee ja muistaa!

Ruudikülassa ajoimme kierroksen ja kiirehdimme eteenpäin Mustlan suuntaan… Lupasin jo edellisessä postituksessa kirjoittaa Holstresta, Paistusta, Mustlasta ja kummituksista, mutta kuten näette, se siirtyi yhden postituksen verran eteenpäin! Lupaan, että jo seuraavassa postituksessa!

______________________________

Kotiin saavuttuani tarkastin, missä se Ärman tila todellisuudessa sijaitsee.

Wikipedian tiedot ovat seuraavat (käännös virosta):
Ärman tila (myös: presidentin koti) on Viljandin maakunnan Ablan kunnan Veskimäen kylässä Abja-Paluosasta muutaman kilometrin päässä sijaitseva maatila. Tila kuuluu Ilvesten suvulle jo vuodesta 1763 lähtien. Kiinteistö on merkitty kiinteistökirjaan numerolla 145039. Kiinteistöön kuuluu peltoa ja metsämaata yhteensä 80,1 hehtaaria. Tilan kokonaispinta-ala on 82 hehtaaria. Ärman tilan omistaja (jonka osoite on edellä mainittu) on presidentti Toomas Hendrik Ilves. Ärman tila on vuokrattu rajavastuuyhtiölle Ermamaa (rekisteriin merkitty 18.1.2005, rekisterinumero 11097847), jonka hallituksen jäsen on Evelin Ilves ja joka käyttää nimeä Ärman matkailutila. Vuodesta 2006 lähtien tilaa käytettiin presidentin residenssinä, ulkomaisten vieraiden vastaanottoon ja presidentti Toomas Hendrik Ilveksen majoittamiseen.

Ärman tilan muuttaminen matkailukeskukseksi
Evelin Ilves alkoi muokata vanhasta ja rapistuneesta maatilarakennuksesta nykyaikaista taloutta. Sitä varten hän itse asui Ärmalla monta vuotta. Hän perusti rajavastuuyhtiön Ermamaa OÜ ja yritys kirjasi maatilakokonaisuuden omaisuudekseen. Viron yritystoiminnan kehityssäätiön kautta Ermamaa sai 13. maaliskuuta 2006 Euroopan unionin rakennerahastosta tukea lähes 2.979.000 kruunua eli 190.392,80 euroa. Hankkeen omarahoitus oli 50 prosenttia.

Vierastalon huoneilla oli suurmiesten nimet: Lennart Meri, Winston Churchill, Gustav Adolf jne. Konferenssi ja elokuvasali nimettiin Euroopan unionin perustajan Robert Schumanin mukaan.

Vuoden 2007 kesäkuussa julkistettiin matkailukohteen hinnasto. Ärman tila oli suhteellisen kallis. Vierastalon huoneiden hinnat yhdeksi yöksi kahdelle hengelle olisivat olleet 1.625–6.900 kruunua ja kaikkein kallein olisi ollut presidentin sviitti. Koko keskuksen vuokraaminen vuorokaudeksi olisi maksanut 25.900 kruunua. Lisämaksusta olisi saanut puistossa tehdä nuotion (310 kruunua), ottaa mukaan lemmikkieläimen (310 kruunua päivässä) ja vuokrata polkupyörän (75 kruunua tunti). Kolmen vartin esittelykierrokselle Ärman tilan mailla olisi voinut osallistua 465 kruunulla yhtä osallistujaa kohti. Oli muitakin palveluita.

Ilvesten itsensä mukaan heistä tuli presidenttipari yllättäen. Ilmeni, ett presidenttiä koskevien ankarien turvallisuusmääräysten vuoksi Ärman tila ei todellisuudessa voinut toimia konferenssikeskuksena ja vierastalona. Esimerkiksi jos presidentti olisi halunnut yllättäen ajaa tilalleen, olisi kaikki vieraat tullut evakuoida, sitten suorittaa uusi turvallisuustarkastus ja vasta sitten presidentti olisi voinut tulla tilalle.

Ongelman ratkaisemiseksi Toomas-Hendrik Ilves otti saman vuoden heinäkuussa Ärman tilan vuokralle puolisonsa yritykseltä Ermamaa. Hintaa ei julkistettu. Matkailukohteiden vuokraaminen ei ole Virossa yleistä ja siksi kiinteistöasiantuntijat eivät osanneet arvioida vuokrasumman kokoluokkaa edes summittaisesti.

Tällainen päätös herätti lehdistössä kritiikkiä. Mihkel Mutt nimitti sitä skitsofreniseksi tilanteeksi ja yhdistyksen Korruptsioonivaba Eesti (Lahjontavapaa Viro) hallituksen puheenjohtaja Tarmu Tammerk sanoi, että kyseessä on tapaus, johon liittyy korruptiovaara, varsinkin jos vuokrasumma on hyvin korkea.

Ärman tilan skandaali
12. lokakuuta 2016 puhkesi skandaali, kun Yritystoiminnan kehityssäätiö (Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, EAS) ilmoitti, että OÜ Ermamaan, joka oli saanut vuonna 2006 EAS:n kautta Euroopan unionin rakennerahastoista 190.000 € tukea, tulee vuonna 2012 EAS:n tekemän päätöksen mukaisesti palauttaa siitä vain 10 % 19.039 euroa. Se oli yllättävää, sillä muilta aikavälillä 2004–2006 matkailuun tukea saaneilta, mutta matkailun parissa toiminnasta luopuneilta yrittäjiltä vaadittiin tuki takaisin kokonaisuudessaan. EAS perusteli Ermamaan osalta tehtyä poikkeusta sillä seikalla, että tilalla oli presidentin virkakautena vastaanotettu runsaasti ulkomaisia vieraita ja epävirallisia vieraita.

Asia tuli parlamentin lahjonnanvastaisen erikoiskomitean pohdittavaksi ja komitean puheenjohtaja Artur Talvik sanoi mediassa, että hänen mielestään Ilveksen hyväksi haluttiin tehdä päätös tietoisesti. Vuonna 2012 Yritystoiminnan kehitysrahaston hallituksen puheenjohtajana ollut Maria Alajõe sanoi kuitenkin, että päätökseen ei oltu vaikutettu poliittisesti. Toomas Hendrik Ilves sanoi medialle, että hän oli tietoinen päätöksestä jo vuonna 2012, mutta ei tiennyt päätöksen yksityiskohtia. Valtiovarainministeriö suoritti tarkastuksen, jonka tuloksena todettiin, että EAS:n päätös oli virheellinen ja tuki tulisi palauttaa 90 %:sesti. Valtiovarainministeriö katsoi myös, että valtion tulisi julistaa 90 prosenttia Ermamaalle maksetuista tuista tukikelvottomiksi ja aloittaa menettely sen takaisinmaksamisesta Euroopan komissiolle. EAS täytti tämän vaatimuksen ja maksoi summan itse Euroopan unionille takaisin.

Omistusoikeuteen liittyvää (2015)
17. huhtikuuta 2015 tasavallan presidentin kanslian lehdistötiedotteessa ilmoitettiin, että Toomas Hendrik Ilveksen ja Evelin Ilveksen 30. huhtikuuta 2015 voimaantulevan avioerosopimuksen mukaan Ärman tila jää Toomas Hendrik Ilveksen yksinomaisuudeksi ja on hänen virkakotinaan tasavallan presidenttinä.Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory