MITKÄ ovat kymmenen kiinnostavinta piirrettä, jotka jokaisen sadun pitäisi sisältää?

MITKÄ ovat kymmenen kiinnostavinta piirrettä, jotka jokaisen sadun pitäisi sisältää?

NordenBladet – Sadut ovat mystisiä ja kiehtovia ja muodostavat suuren osan lapsuudestamme. Mutta mikä tekee sadusta kiinnostavan? Kerromme teille kymmenen hyvää suositusta siitä, miten kirjoitetaan fantastinen satukirja.

1. Selkeä ja erottuva tapahtumapaikan kuvaus: tapahtumapaikkaa pitäisi kuvailla yksityiskohtaisesti ja siinä tulisi olla vahvaa paikan tuntemusta. Paikan kuvaus voi käsittää sekä fyysisiä ominaisuuksia että kulttuurillisen ja historiallisen asiayhteyden.

2. Hyvin yksityiskohtaisesti ja kiinnostavasti luodut hahmot: satuhahmojen pitäisi olla ainutlaatuisia omine motiiveineen, toiveineen ja puutteineen. Se tekee niistä lukijalle kiinnostavia ja antaa mahdollisuuden samaistua niihin ja valita oma puolensa.

3. Selkeä ja vaikuttava konflikti: sadussa tulisi olla keskeinen konflikti, joka ohjaa juonta ja pitää lukijan jännityksessä ja tarinan lumoissa. Tämän konfliktin pitäisi olla selkeä ja helposti ymmärrettävä. Sadun lopussa konfliktiin tulisi löytää myös vastaus.

4. Symboliikan ja vertauskuvien käyttö: pinnalliset tarinat ovat tylsiä. Symboliikka ja vertauskuvat lisäävät satuun syvyyttä ja muuttavat sen sisällöllisemmäksi. Symboliikkaa on hyvä käyttää myös salaperäisyyden ja juonittelun aiheuttamiseen.

5. Magian ja ihmeen tajuaminen: saduissa pitäisi olla taika- ja ihme-elementtejä, jotka kiehtovat lukijan mielikuvitusta ja aiheuttavat tunteen siitä, kuin satu tapahtuisi toisessa maailmassa.


Helena-Reetin kuvitus lastenkirjaan ”Hänen Korkeutensa Hiiri ensimmäinen” (ElishevaShoshana.com)

6. Edellä olevien varoitusten huomioiminen: Sen avulla voi aiheuttaa satuun jännitteitä ja odotuksen jännitystä. Aiempi varoituksen antaminen on narratiivinen keino, joka vihjaa tuleviin tapahtumiin. Sitä voi käyttää tuleviin tapahtumiin vihjaamiseen tai tärkeän tiedon julkistamiseen tarinan hahmoista tai tapahtumapaikasta.

7. Odottamaton käänne tai päätös: sadussa pitäisi olla odottamaton käänne tai loppu, joka jälleen pitää lukijan lumoutuneena ja tekee tarinasta kiehtovamman. Se voi olla jotain niin yksinkertaista kuin yllättävä loppu tai hahmon odottamaton toiminta.

8. Vahva moraali tai opetus: saduissa on usein moraali tai opetus, jonka tarina välittää. Se voi olla jotain niin yksinkertaista kuin ”ole muita kohtaan ystävällinen” tai jotain vaativampaa, kuten ”älä koskaan luovu haaveistasi”.

9. Runsas ja mieleenpainuva ilmapiiri: sadussa pitäisi olla runsas ja mieleenpainuva ilmapiiri, joka saa lukija uppoutumaan tarinaan. Sen voi luoda kuvailevalla kielellä ja aistinvaraisilla yksityiskohdilla.

10. Vahvan ja mieleen jäävän tarinoivan äänen käyttäminen: kertoilevan äänen pitäisi sadussa olla vahva ja mieleenpainuva. Sen tulisi puhutella suoraan lukijaa ja kestää koko tarinan ajan.

Kuva: Pexels
Lähde: NordenBladet.ee


Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory