Maailman terveysjärjestö WHO julisti aspartaamin vaarattomaksi, mutta MAHDOLLISEKSI syövänaiheuttajaksi
NordenBladet – Aspartaamia käytetään, koska se on lähes 200 kertaa makeampaa kuin sokeri ja antaa 0 kaloria. Aspartaami (eli E951) on virallisesti sallittu elintarvikelisä, joka on yhdistettu sekä laskeneeseen hedelmällisyyteen että neurologisiin ongelmiin ja käyttäytymishäiriöihin. Väitetään, että se voi aiheuttaa unettomuutta ja masennusta, huimausta, päänsärkyä ja paino-ongelmia. Eläinkokeissa se on aiheuttanut epilepsiaa, apinoilla suoritetun kokeen tuloksena oli kouristuksia. Eräs ruotsalainen tutkimus ja monet muutkin tutkimukset ovat todistaneet, että aspartaamin jatkuva käyttö edistää aivokasvaimia ja muistinmenetyksiä.
Maailman terveysjärjestö (WHO) päätteli katsauksessaan, että makeutusainetta aspartaami sisältävien juomien ja muiden tuotteiden käyttö on vaaratonta. Tieteellisen kirjallisuuden mukaan on kuitenkin mahdollista, että aine aiheuttaa syöpää, mutta täydentävien tutkimusten vaikutuksesta kanta voi muuttua.
”Toisinaan limonadia juovien henkilöiden ei pitäisi olla syövän vuoksi huolissaan. […] Voimme antaa vain yhden erittäin selkeän suosituksen, (aspartaamilla makeutettujen juomien) käyttöä tulisi vähentää”, sanoi Francesco Branca, WHO:n ravitsemuksen ja ravintoturvallisuuden osaston johtaja katsauksia esitelleessä lehdistötilaisuudessa. Ennen kaikkea se koskee lapsia ja makeita juomia enemmän käyttäviä aikuisia.
Maailman terveysjärjestön suositusnormin perusteella ihmiset eivät saisi käyttää päivässä kehopainon kiloa kohti enempää kuin 40 milligramman verran aspartaamia. Samasta normista lähtee muun muassa myös Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA). Tuoreiden katsausten valossa WHO päätti jättää normin muuttamatta.
Se tarkoittaa, että esimerkiksi 70 kiloa painava aikuinen ei saisi juoda päivässä yli viittä litraa aspartaamia sisältävää Coca Colaa, kun taas 30 kiloisen lapsen pitäisi rajoittua kahteen litraan. WHO:n lisäaineita käsittelevän asiantuntijakomitean (JECFA) mukaan ihmisten todellinen kulutus on moninkertaisesti pienempi. Aikuiset käyttävät komitean arvion mukaan päivässä kehopainon kiloa kohti enintään 12 milligrammaa ja lapset 20 milligrammaa aspartaamia.
Maailman terveysjärjestön alaisuuteen kuuluva kansainvälinen syöpätutkimuskeskus (IARC) päätti luokitella aspartaamin aineryhmään 2B. Samaan luokkaan kuuluvat myös esimerkiksi marinoidut vihannekset, talkkijauhe, kookosöljyyn perustuvat saippuat ja radiosäteily.
Aiemmin keskus oli pidättynyt aspartaamin luokittelusta huipputason tieteellisten tutkimusten vähäisyyden vuoksi. Nyt annettu arvio tarkoittaa sitä, että tähän mennessä kertyneiden tieteellisten todisteiden perusteella on mahdollista, että tämä yhdiste aiheuttaa syöpää, tarkemmin sanottuna tiettyä maksasyöpää.
Todisteet ovat kuitenkin liian heikot, jotta voisi päätellä, että kyseessä on ilmeisesti syöpää aiheuttava aine. Tähän 2A-luokaan kuuluvat esimerkiksi punainen liha ja kuumat juomat. Toisaalta tieteelliset todisteet ovat myös liian heikkoja, jotta voisi väittää, että aspartaami ei aiheuta syöpää.
Aspartaamia sisältävät tuotteet:
Purukumit
Orbit
Dirol
Eclipse
Hubba-Bubba rullapurukumi
Dermoshopin purukumi
Pastillit
Smint
Virkistysjuomat
Dr Pepper
Coca-Cola Light
Coca-Cola Zero
Jaffa
Säästu-kalja
Mulinaad
Aura ACE-juomat (pl. kivi- ja porkkanajuoma).
Aura Fresh -juomat
Pepsi Max
Classic Cola
Lotte-limonadi
Agua Fit Vanilla Ninja -juoma
Compal Light -juomat
3 kopikat -kalja
Maamehe-kalja
Trip-pillijuomat
Muut tuotteet
Dermoshopin Suu- ja kurkku -ravintolisä
Heliis-mehu
Sana+ kuohuvat vitamiinitabletit
Farmi-kannujogurtti, pl. banaani
Teraflu-kuumetee
Fervex-kuumetee
Calcigran – appelsiinin makuiset tabletit
Nycomed 200 mg c-vitamiinitabletit
Actimel Fat Free -tuotesarja
Alun valokuva: Aspartaami on olemukseltaan sokerinkorvike. Sitä on dieettijuomissa, ei vain Coca-Colassa (kuvassa), lähes kaikissa purukumeissa, suunraikastuspastilleissa, kuohuvissa vitaminisoiduissa juomatableteissa jne. On mahdollista, että sitä on myös makeutetusta tiivisteestä valmistetuissa miedoissa alkoholijuomissa. Aspartaamia on myös diabeetikoille tarkoitetuissa tuotteissa. Aspartaamin tunnistaa merkinnästä E951, toisinaan on oheen lisätty jopa varoitus – sisältää fenyylianaliinia, joka onkin aspartaamin myrkkynä toimiva komponentti. On mahdollista, että kaikissa tuotteissa aspartaamipitoisuutta ei ole edes merkitty tuotetietoihin. (Unsplash)