Yliarvostettua roskaa? Meemiosakkeilla hulluttelua – spekulatiivinen hyppy, joka kiehtoo sijoittajia

Yliarvostettua roskaa? Meemiosakkeilla hulluttelua – spekulatiivinen hyppy, joka kiehtoo sijoittajia

NordenBladet – Meemiosakkeet* ovat tänä vuonna valloittaneet rahoitusmaailman myrskyisästi ylittäen perinteiset S&P 500 osakkeet ja houkutellen puoleensa sekä vähittäis- että institutionaalisia sijoittajia. Sellaiset osakkeet, kuten Carvana (CVNA), Coinbase (COIN) ja Tesla (TSLA) ovat kokeneet huomattavaa voittoa ja aiheuttaneet markkinoilla osallistuvien joukossa kiinnostuksen aallon ja FOMO:n (Fear of Missing Out).

”Ovatko kaikki menettäneet järkensä? Hienoa, että Carvana teki sellaisen maagisen tempun, mutta yrityksen elinvoimaisuus jää kuitenkin kysymysmerkiksi… ja siihen saakka, kun ei ole todistettu päinvastaista, Carvanaan sijoittaminen on edelleen yliarvostettua roskaa. Muistakaa, että vuonna 2022 osake putosi 98 %”, Herb Greenberg kirjoitti aikakauslehdessä Empire Financial Daily.


Grafiikka: Carvanan osakkeen yhden vuoden ote. Lähde Yahoo Finance

Meemimania ei kuitenkaan koske vain aloittavia sijoittajia. Roundhill Meme Stock ETF (MEME) on kasvanut vuodessa huomiota herättävät 61 % ja jopa sellaiset vakiintuneet pelaajat, kuten ARK Innovation ETF (ARKK) ja ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) ovat saaneet spekulatiivisesta jännittävyydestä voittoa.
Nopeaan kasvuun liittyvät kuitenkin kysymyksiä tämän voiton kestävyydestä ja siihen liittyvistä mahdollisista riskeistä.

Suurimmat nousijat:

CompanyTicker2022YTD % ch.Sector
Carvana(CVNA)-98.0%875.7%Consumer Discretionary
Riot Platforms(RIOT)-84.8413.7Information Technology
Marathon Digital(MARA)-89.6377.9Information Technology
Upstart Holdings(UPST)-91.3307.5Financials
Coinbase Global(COIN)-86.0179.5Financials
DraftKings(DKNG)-58.5168.7Consumer Discretionary
Palantir Technologies(PLTR)-64.7154.3Information Technology
Carnival(CCL)-59.9121.2Consumer Discretionary
Tesla(TSLA)-65.0118.5Consumer Discretionary
SoFi Technologies(SOFI)-70.8104.9Financials

____________________
* Mikä on meemiosake?

Meemiosake viittaa yrityksen osakkaisiin, jotka ovat kohonneen sosiaalisen mielialan vuoksi tulleet suosituiksi. Tämä sosiaalinen tunne johtuu tavallisesti toiminnasta verkossa, varsinkin sosiaalisen median käyttöympäristöissä.

Kiinnostus meemiosakkeita kohtaan sai alkunsa vuonna 2020. USA:n arvopaperi- ja pörssikomitea antoi sille peräti nimen – ”meemiosakeilmiö”. Amerikan videopelien vähittäismyyjän GameStop osake on ollut yksi suosituimmista meemiosakkeista. Hyvinä esimerkkeinä voi mainita myös viihdeyritys AMC:n osakkeet; Bed, Bath & Beyond, National Beverage ja Koss:n meemin. Teslallakin on joitakin meemiosakkeiden ominaisuuksia: korkean hinnan ja tuoton suhde ja amatöörimyyjät pohtivat sitä usein sosiaalisessa mediassa.

Kiinnostus meemiosakkeisiin liittyy myyntiympäristöön Robinhood, joka on ilman välityspalkkiota toimiva myyntipioneeri.

Osa meemiosakkeista muuttuu vähittäissijoittajien joukossa suosituiksi sen jälkeen, kun ammattisijoittajat ovat myyneet niitä hetken.

SEC-selvityksen mukaan, vaikka jotkut riskirahastot olivatkin suurissa tappioissa, meemiosakeilmiö ei vaikuttanut riskirahastoihin laajemmin.

Kuva: Carvana
Lähde: NordenBladet.com


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory