Nasdaq Baltic: Osakkeisiin sijoittamisen aakkoset

Nasdaq Baltic: Osakkeisiin sijoittamisen aakkoset

NordenBladet – Sijoittaminen on panostamista parempaan huomiseen. Koska tulevaisuuteen ei näe, ei ole koskaan mahdollista väittää, että jokin onnistuu täydellisesti. Tulevaisuus on aina epäselvää ja se tarkoittaa sitä, että jokainen yritys ja jokainen sijoitus sisältää riskejä. Ei ole olemassa riskitöntä sijoitusta.

Samalla kuitenkin – riskiä ottamatta ei ole parempaa huomista. Hyvinvoinnin kasvu on aina houkutellut yrittäjien uteliaisuutta ja heidän tahtoaan tehdä asioita uudella tavalla ja paremmin. Tästä kehityksestä on mahdollista suoraan saada osansa kahdella tavalla: olemalla itse yrittäjä tai olla sijoittaja.

Elämä osoittaa, että kaikki hankkeet eivät onnistu; se ei kuitenkaan tarkoita, että riskiä ei pitäisi ottaa tai että sitä pitäisi pelätä. Riski tulee ymmärtää ja pitää investoida oman riskinsiedon mukaisesti.

Mitä on sijoittaminen ja mitä on keinottelu?
Aika: Sijoittajalla on yleensä pitkän aikavälin tähtäin. Sijoittajan tavoitteena on ansaita tuloa pitkällä tähtäyksellä yrityksen arvon noususta ja voiton maksusuorituksista (eli osingoista). Keinottelijan tavoitteena on yleensä ansaita nopeaa tuloa lyhytaikaisesta hinnanmuutoksesta ja olla kiinnittämättä huomiota yrityksen pitkäaikaiseen arvoon.

Riski: Sijoittaja sijoittaa rahaa pikemmin omaisuuteen, jonka riski on keskinkertainen tai matala, tavoitteenaan ansaita kohtuullista tuloa pitkällä tähtäimellä; keinottelija sijoittaa rahaa korkeariskisiin omaisuuksiin tavoitteenaan ansaita nopeasti korkeaa tuottoa (joka korkeasta riskitasosta johtuen voi samoin merkitä myös pääoman nopeaa vähenemistä tai menetystä).

Miten osakkeiden hinnat muodostuvat?
Pörssi on markkina eli kaupankäyntiympäristö, joka ei muodosta osakkeiden hintoja itse. Pörssissä osakkeen hinnan määrittää kysynnän ja tarjonnan suhde, eli toisin sanoen: hinnat muodostuvat sijoittajien tekemien kauppojen tuloksena.

Osakkeiden hinnat voivat muuttua sekunneissa ja siten käydä pörssipäivän aikana läpi merkittäviä heilahteluita, pidemmistä aikaväleistä puhumattakaan. Osakkeen hinta, kuten minkä tahansa muunkin hinta, mitä haluat ostaa esimerkiksi ruokakaupasta, riippuu siitä, mistä ja miten paljon ihmiset ovat valmiit maksamaan. Jos ruokakauppa kysyy omenakilosta 15 euroa, omenat jäävät hyllylle mädäntymään, koska kukaan ei suostu maksamaan niin paljon. Jos omenakilon hinta laskee esimerkiksi 1,2 euroon, ihmiset ostavat omenoita jälleen, koska se on ostajien mielestä kohtuullinen hinta.

Koska osakkeiden ostaminen ja myyminen käy sähköisesti ja nopeasti, osakkeenomistajien ja mahdollisten osakkeenomistajien odotukset vaikuttavat osakehintoihin lähes välittömästi, joka puolestaan ilmenee osakehinnan nousuna tai laskuna eli osakkeen hinta ilmentää joka hetkenä kysynnän ja tarjonnan tasapainohintaa.

Mitä eroa on markkinahintaisella tilauksella ja tilauksella rajoitettuun hintaan?
Markkinahintaisen tilauksen eli ostotilauksen osalta tulee muistaa, että mikäli kaupantekohetkeen mennessä arvopaperin hinta on muuttunut enemmän kuin toivottu, kauppa tehdään joka tapauksessa. Siitä myös nimi: markkinahintainen kauppa.

Jos riskiä halutaan vähentää, kannattaa joka tapauksessa syöttää tilaus rajoitettuun hintaan eli määrittää hintaraja. Se tarkoittaa, että osto tai myynti tehdään joko sijoittajan määrittämään hintaan tai määritettyä hintaa paremmalla hinnalla, markkinoilla olevista muista tilauksista riippuen.

Markkinahinnalla tehtävä kauppa mahdollistaa kaupanteon yleensä nopeasti — kauppa tulee varmasti tehdyksi (mikäli vastassa on myyntitilauksia), rajoitetulla hinnalla tehdyn tilauksen osalta sijoittaja ottaa sen sijaan riskin, ettei kauppaa tehdäkään (esim. kun määritetään ostohinta, joka on markkinahintaa liian paljon matalampi). Rajoitettu hinta tarjoaa kuitenkin suojan äkillisiltä hinnan muutoksilta ja kaupan tekemiseltä epäsopivaan hintaan.

Nyrkkisääntö on, että mitä epälikvidimpi (ts. mitä vähemmän kaupattava) osake on, sitä varmemmin kannattaa käyttää tilausta rajoitettuun hintaan.

Yrityksen osakkeen ensimmäinen kaupankäyntipäivä
Jos yritys on jo pörssissä, sijoittaja voi aina katsoa, millainen osakkeen viimeisimmän kaupankäyntipäivän sulkeutumishinta oli. Jos taas yrityksen osaketta ei vielä kaupata pörssissä, osakkeella ei vielä ole markkinahintaa. IPO-hinta on se hinta, jolla yritys möi osakkeitaan sijoittajille julkisen ensitarjonnan yhteydessä. Pörssiin kaupattavaksi otettaessa osakkeille muodostuu markkinahinta, joka – kuten sanottu – heijastaa jatkuvasti tasapainohintaa, joka muotoutuu sijoittajien kysynnän ja tarjonnan tuloksena.

Jokainen pörssipäivä alkaa osakkeiden avaushuutokaupalla, joka alkaa kello 09.45 ja kestää 15 minuuttia. Tilauksia voi avaushuutokauppaan syöttää kello yhdeksästä alkaen. Avaushuutokaupassa löydetään tasapainohinta, joka muodostuu algoritmin perusteella, jossa otetaan huomioon sekä osto- että myyntipuolella olevien osakkeiden määrä että osakkeiden hinta. Tasapainohinta muodostuu osto- ja myyntitilauksissa olevien osakkeiden määrän ja hinnan tasapainotetussa suhteessa. Kellonaika, milloin tarkalleen kaupan tilaus avaushuutokaupan aikana tai sitä edeltävänä kautena on annettu, ei vaikuta avaushuutokaupan hinnan muodostumiseen.

Mitä eroa on pörssin päälistalla ja First North -markkinoilla?
Nykyisessä mielessä ensimmäiset pörssit syntyivät n. 400 vuotta sitten. Pörssien toimintaa on näiden vuosisatojen aikana jatkuvasti säännöstelty, lähinnä juuri sijoittajien suojan varmistamiseksi. Nykyisin pörssi eli säännöstelty markkina on kaikkialla Euroopan unionissa säännelty samalla tavoin ja EU:n pörsseissä noteerattujen yritysten pitää vastata samoja standardeja. Pörssi eli säännöstelty markkina on vuosien mittaan muodostunut suurempien ja vakaampien yritysten kodiksi.

First North on 15 vuotta sitten perustettu Nasdaqin vaihtoehtomarkkina, joka toimii sekä Pohjoismaissa että Baltiassa. Samankaltaisia vaihtoehtomarkkinoita, joiden roolina on mahdollistaa pienempien yritysten hankkia rahoitusta ja toteuttaa kunnianhimoisia hankkeitaan, on lähes kaikkien pörssien yhteydessä. First North on tarkoitettu varhaisen vaiheen yrityksille: uusille, pienemmille, nopeimmin kasvaville. Niille, joille pörssi eli säännöstelty markkina olisi liian iso askel. Jotkut First Northin säännöt ovat löyhempiä kuin pörssin päämarkkinoilla, mutta esimerkiksi sijoittajien kannalta huipputärkeän tiedon julkistaminen in standardisoitu aivan kuten päämarkkinan yritysten osalta ja sen julkistamisen tarkkuutta ja asianmukaisuutta pörssi seuraa jatkuvasti.

Sijoittajan on tärkeää osata erottaa riski, joka liittyy sijoittamiseen pienempään ja aloittavaan yritykseen ja mikä liittyy sijoittamiseen suurempaan ja vakaampaan yritykseen. Pääsääntöisesti on niin, että mitä aikaisemman vaiheen yrityksestä on kyse, sitä suurempi on tähän yritykseen sijoittamisen riski. Kolikon toinen puoli on kuitenkin tuottavuus: mitä suurempi riski on, sitä suurempi on odotettavissa oleva tuotto. Toisin sanoen riski ja odotettava tuotto ovat sidoksissa. Tästä johtuen First Northilla kaupattavat yrityksen ovat sijoittamiseen sopivampia niille sijoittajille, joiden riskinottorohkeus ja –halu sekä tuotolle asetetut odotukset ovat suuremmat.

Yhteenvedoksi:

* erota sijoittaminen ja keinotteleminen
* miten osakkeen hinta muodostuu
* tiedä, mikä on tilaus markkinahintaan ja mikä rajoitettuun hintaan
* erota pörssin päälista ja First North -markkina
* vertaile vertailukelpoisia ja ole valmis soveltamaan tavoitteita olosuhteiden mukaan
* suhtaudu sijoittamiseen kuten maratonjuoksuun, älä kuten lyhyen matkan juoksuun

Menestyksellistä sijoittamista!


Tags assigned to this article:
Nasdaq Baltic

Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory