Warren Buffett osti vuonna 2022 enemmän kuin 20 miljoonaa osaketta, joiden tuotto oli 133,7 %. Voiko osakkeen menestystarina jatkua?

Warren Buffett osti vuonna 2022 enemmän kuin 20 miljoonaa osaketta, joiden tuotto oli 133,7 %. Voiko osakkeen menestystarina jatkua?

NordenBladet – Ammattilaiset varoittavat, että millaista tahansa strategiaa kokeilemalla on aina ”yhtä paljon niitä, jotka menettävät”. Tässä on se, jonka muiden strategian kopioinnin sijasta voisitte pitää mielessänne: ”Jos ette ole valmis pitämään osaketta omistuksessanne 10 vuotta, älkää edes ajatelko sen hankkimista 10 minuutiksi”, Warren Buffettin* kultaiset sanat.

Loistava tuotto ja nousevat osakehinnat eivät ole se terminologia, jota nykyisessä markkinatilanteessa kovin usein voisi käyttää. Mutta huolimatta suurempien indeksien kaksinumeroisista tappioista vuonna 2022, on kuitenkin joitakin yksittäisiä osakkeita, jotka ovat tuoneet sijoittajille merkittävää voittoa.
Houstonissa Texasissa sijaitsevassa Occidental Petroleum Corp. pörssiyrityksessä (OXY) on tänä vuonna saavutettu 133,7%:n hinnan nousu, Morningstarin tiedot osoittavat. Kuuluisa sijoittaja, vielä tänäänkin 92-vuotiaana huippusijoittajana toimiva Warren Buffett huomasi sen ja lisäsi salkkuunsa 5,99 miljoonaa osaketta 28. syyskuun SEC:n ilmoituksen mukaisesti. Heinäkuusta alkaen on Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway ostanut enemmän kuin 20 miljoonaa OXY-osaketta, kertoo marketwatch.com.

OXY:n viime vuoden kaupankäyntiaikataulu NYSE-pörssissä. Osakkeen markkinahinta on noussut vuodessa enemmän kuin puolella ja sulkeutui 20. lokakuuta 2022 arvossa 68,85 dollaria. Ote finance.yahoo.com sivulta 21.10.2022 klo 11.06

Miten öljy-yhtiöt menestyvät markkinoilla vuonna 2022 niin hyvin? Raakaöljyn hinta vaihteli suuren osan vuoden ensimmäisestä puoliskosta 100 dollarin paikkeilla barrelilta. Vaikka raakaöljynkin hinta on viime aikoina alkanut laskea – Bloombergin tietojen mukaan 17. lokakuuta tilanteessa se maksoi suunnilleen 86 dollaria barrelilta –, on maakaasun hinta tänä vuonna yleisesti noussut ja yltää vuoden lopussa 7,88 dollariin miljoonaa brittiläistä lämpöyksikköä eli BTU:ta kohti, hallituksen syyskuiset tiedot kertovat. Se on hieman alle kaksi dollaria enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.
Haluaisitteko sijoittajana jo ostaa OXY:a tai muiden öljy-yhtiöiden osakkeita? Ammattilaiset sanovat, että olkaa varovaisia!

Jos toivotte lainaavanne yhden sivun Buffettin pelikirjasta ja ansaitsevanne mielettömiä tuloja, olette hyvin todennäköisesti väärällä tiellä, kertoo NerdWalletin sijoitusneuvoja Andy Rosen. ”Jos olisitte sijoittanut vuoden alussa, olisitte hyvin todennäköisesti ansainnut kunnollisen summan, mutta se ei tarkoita sitä, että se kannattaa, jos sijoittaisitte nyt”, hän sanoi ja lisäsi, että yksittäisiin osakkeisiin liittyy paljon riskejä. ”Teidän tulee aina tehdä oma analyysinne siitä, jatkuvatko hyvät ajat harkitsemanne omaisuuden osalta.”

”Lopuksi osakeralli aina päättyy. Se on ajoituspeliä, jolla voi pääosalle vähittäissijoittajista olla liian suuri riski”, kommentoi Peter Krull, Earth Equity Advisorsin toimitusjohtaja. ”Aina yhtä paljon, kuin on esimerkkejä ihmisistä, jotka ovat ansainneet osakkeen nousulla rahaa, on toisella puolella niitä, jotka samaa osakkeeseen panostaessaan ovat menettäneet. Kaikkein järkevin sijoitusperiaate on olla varovainen ja omistaa hajautettu salkku.

Voitte ottaa pikemmin ”toisen sivun” Warren Buffettin pelikirjasta – se on suunnattu sijoittajien enemmistölle. ”Minun mielestäni pääosalle ihmisistä parasta on S&P 500 -indeksirahaston omistaminen”, Buffett sanoi muutama vuosi sitten ja lisäsi: ” Jos ette ole valmis pitämään osaketta omistuksessanne 10 vuotta, älkää edes ajatelko sen hankkimista 10 minuutiksi.”

Mitä tehdä sitten, jos haluaisit omistaa yksittäisten yritysten osakkeita? Tässä on Buffettin neuvo: ”Minusta pääosa ihmisistä ei saa sallia itselleen yksittäisiä osakkeita”, Buffett sanoi vuonna 2020 Berkshire Hathawayn osakkaiden vuosikokouksessa. ”Ehkä joitakin [on], mutta yhteenvetona olen sitä mieltä, että ihmisten on paljon parempi omistaa poikkileikkaus amerikkalaisista osakkeista ja sitten vain unohtaa ne, toisin sanoen ottaa pitkän tähtäimen asemat.”

* Warren Edward Buffett (syntynyt 30. elokuuta 1930 Omahassa) on yhdysvaltalainen sijoittaja, yrittäjä ja filantrooppi. Hän on hallintayhtiö Berkshire Hathawayn toimitusjohtaja ja yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Häntä pidetään yhtenä historian menestyksekkäimmistä sijoittajista.

Kuva: NordenBladetMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory