Norja: Yli 1400 opettajaa lakossa, maanantaina lakko laajenee entisestäänkin

Norja: Yli 1400 opettajaa lakossa, maanantaina lakko laajenee entisestäänkin

NordenBladet – Maanantaina lukion opettajien lakko laajenee. Nyt on lakossa jo yli 1400 opettajaa koko Norjassa.

”Emme missään tapauksessa ole vaatineet merkittävää hyppäystä palkkoihin, kuten joillekin on voinut jäädä vaikutelma. Lakkoilemme, koska koulun opettajat ovat kuudennen kerran saaneet työehtosopimuksessa huonomman palkkatason kuin muiden alojen työntekijät. Kun jotkut saavat enemmän, pitää toisten saada vähemmän. Mutta miksi opettajien pitäisi aina saada vähemmän?” kysyy sivistysliiton johtaja Steffen Handal.

Nyt lakkoilee opettajien ammattiyhdistyksen 1400 jäsentä. Maanantaista 29. elokuusta alkaen lakko vauhdittuu, kun 14 kunnassa ja kymmenellä maakunnan hallintoalueella tulee mukaan uusia lakkoilijoita.

Norjan tilastoviraston tietojen mukaan lähes viidenneksellä peruskoulun ja lukion opettajista ei ole vahvistettua opettajan pätevyyttä. Opettajakoulutukseen halukkaiden määrä on vähentynyt kolme vuotta peräkkäin. Monet koulunjohtajat ilmoittavat suurista ongelmista koulutettujen opettajien etsimisessä.

”Me emme halua tätä lakkoa, mutta nyt se oli välttämätön. Kouluhallitus näyttää unohtaneen, että palkkapolitiikka on koulupolitiikkaa. Jos haluatte värvätä päteviä opettajia, joilla on laaja koulutus ja koulukokemus, heille tulee olla kilpailukykyistä palkkaa. Eilisillä opettajien palkoilla ei luoda huomisen koulua”, Handal painottaa.

Lakkoja järjestetään 14 kunnassa: Arendal, Bergen, Bodø, Gjøvik, Harstad, Haugesund, Indre Østfold, Lillestrøm, Modum, Molde, Porsgrunn, Steinkjer, Stjørdal ja Tromsø sekä kymmenellä maakunnan hallintoalueella: Agder, Innlandet, Møre ja Romsdal, Nordland, Rogaland, Troms ja Finnmark, Trøndelag, Vestfold Telemark, Vestland ja Viken.

Kuva: Pexels


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory