Norja: Rikkauksia kokoon lakaisseiden sähköyhtiöiden tulisi maksaa sähkökorvaukset

Norja: Rikkauksia kokoon lakaisseiden sähköyhtiöiden tulisi maksaa sähkökorvaukset

Nordenbladet – ”Sähkökorvauksen pitäisi tulla sähköyhtiöiltä”, sanoo Nordlandin maaherra Tomas Norvall, ja lisää, että on epäreilua, että ihmiset maksavat veroillaan itselleen annettavan sähkökorvauksen, samaan aikaan kun sähköyhtiöt ansaitsevat kaikkien aikojen suurimmat voittonsa.

Sähkön hintaerot ovat tällä hetkellä Norjassa erittäin suuria. Samaan aikaan kun Pohjois-Norjassa on suuria vaikeuksia, Etelä-Norjan yritykset purjehtivat valtavien voittolaineiden harjalla, tiedottaa nrk.no.

Pohjois-Norjan sähköyhtiöt ovat hankalassa tilanteessa. Aiemmin Nordkraftin toimitusjohtaja Eirik Frantzen sanoi, että hänellä on yrityksen suurten voittojen vuoksi kiusallinen olo, niin nyt hän ilmoitti, että vuosi on ollut hyvin vaikea ja ei ole tiedossa, pystyykö yritys maksamaan paikalliselle kunnalle osinkoja. Koska sähkö maksaa siellä vain muutaman äyrin (n. 0,5 eurosenttiä) kilowattitunnilta, se merkitsee, että yritys toimii lähes tappiolla.

Nordkraft maksoi edelliseltä vuodelta Narvikin kunnalle vain 27,5 miljoonaa Norjan kruunua (n. 2,9 miljoonaa euroa) osinkoa. ”Suunnittelimme sijoittavamme lastentarhoihin, kouluihin ja hoitokoteihin. Jos sähköyhtiöstä ei saada lisärahaa, nämä hankkeet voivat jäädä kesken”, murehtii Narvikin kaupunginjohtaja Rune Edvardsen.

Etelä-Norjassa sijaitsevassa öljyteollisuuden keskuksessa Stavangerissa sähkö maksaa nyt 530 äyriä/kWh (n. 0,55 euroa/kWh). Paikallinen sähköyhtiö Lyse ansaitsee siten jättimäisiä summia. Lyse maksoi paikallisille kunnille tämän vuoden alussa 650 miljoonaa Norjan kruunua (n. 67 miljoonaa euroa), mutta ansaitsi samaan aikaan 2,1 miljardia Norjan kruunua (n. 221 miljoonaa eurot) voittoa.

Kuva: Norja, Stavanger (Pexels)
Lähde: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
Norja

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory