VUOSIA negatiivisena pysynyt euribor lähestyy yhtä prosenttia

VUOSIA negatiivisena pysynyt euribor lähestyy yhtä prosenttia

NordenBladet – Euroalueella on nautittu negatiivisesta euriborista jo viimeiset seitsemän vuotta. Ensimmäistä kertaa kuuden kuukauden euribor muuttui negatiiviseksi 5. marraskuuta vuonna 2015 ja se ei ole välillä olleena aikana erityisen lähelle nollaa noussutkaan. Tänä kesänä tilanne on muuttunut ja kasvavat korkomäärät merkitsevät lainan ottajalle korkokustannusten kasvua.

Kuuden kuukauden euribor oli tammikuussa 2022 alle -0,5 % tason. Sen jälkeen euribor on joka kuukausi noussut noin 0,1 % verran lähemmäs nollaa. Huhtikuun keskivaiheilla kuuden kuukauden euribor oli jo -0,3 %.

Vuoden 2015 lopusta lähtien miinuksella ollut euribor oli vielä tämän vuoden toukokuussa –0,2 prosenttia, mutta päätyi kesäkuussa nollaan. Heinäkuun 1. päivänä kuuden kuukauden euribor oli 0,2 prosenttia, ja 1. elokuuta mennessä se oli kohonnut 0,65 prosenttiin ja on 22. elokuuta 0,908 prosenttia.

Mikä euribor on?
Euribor eli EURIBOR (englanniksi Euro Interbank Offered Rate, euron yleiseurooppalainen pankkienvälinen korkomäärä) on korkomäärä, jolla korkean luokituksen omaava pankki suostuu lainaamaan rahaa euroissa toiselle korkean luokituksen omaavalle pankille ja joka lasketaan joka päivä pankkienvälisten talletusten osalta määräajalla enintään 12 kuukautta.

Euriborin korkomäärät julkistettiin ensimmäisen kerran 30. joulukuuta 1998 ja ne astuivat voimaan 4. tammikuuta 1999. Euriborin korkomäärät tulivat euroalueen kansallisten valuuttojen pankkienvälisten korkomäärien sijaan, koska vuoden 1999 alussa otettiin käyttöön Euroopan unionin yhteisvaluutta euro.

Kuva: Pexels
Lähde: NordenBladet.se


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory