MILLAISET rokotteet tulisi jokaisen aikuisen olla saanut? Tarvitseeko usein matkusteleva henkilö lisärokotteen?

MILLAISET rokotteet tulisi jokaisen aikuisen olla saanut? Tarvitseeko usein matkusteleva henkilö lisärokotteen?

NordenBladet – Yhä enemmän on niitä, jotka väittävät, että rokotteet lähinnä pilaavat terveyttä. Aivan siten asia ei ole. Lääkäreiden mukaan aikuisella henkilöllä voisi olla saatuina kaikki immunisointisuunnitelman eli ns. lapsuusiän rokotteet. Jos niitä ei ole saanut, on suositeltavaa aloittaa juuri niistä.

Joka kymmenen vuoden kuluttua tulisi uusia kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokotus. Vanhemmat henkilöt voisivat olla rokotetut pneumokokkia vastaan. Pneumokokki on yleinen keuhkotulehduksen ja myös vakavampien infektioiden aiheuttaja. Myös flunssarokotetta ja COVID-19 vastaan rokottamista pidetään ainakin riskiryhmien osalta erittäin oleellisina.
Lapsena vain yhden annoksen tuhkarokkorokotetta saaneille henkilöille suositellaan toista rokotusta, ja niiden, jotka ovat syntyneet vuosina 1980–1992, tulisi samoin rokottautua uudelleen. Ne, joilla on kesämökki tai jotka liikkuvat paljon luonnossa, on järkevää ottaa rokote puutiaisaivotulehdusta vastaan ja uusinta-annos 3-5 vuoden välein. Tämä sairaus voi kulkea vakavammin juuri iän kasvaessa.

Jos vesirokkoa ei ole sairastanut, tulisi ottaa rokote myös sitä vastaan. Vanhemmalle sukupolvelle suositellaan rokotusta myös vyöruusua vastaan, jonka sairastamisesta voi jäädä pitkäksi aikaa voimakas kipusyndrooma, joka heikentää merkittävästi elämänlaatua.

Usein matkustava henkilö tarvitsee lisärokotteita ja rokotustarve riippuu huomattavasti matkan kohteesta, ajasta ja tyylistä. Aktiivinen matkailija voisi yleensä olla suojattuna keltatautia eli A-hepatiittia vastaan (yhteensä kaksi annosta). Joskus kannattaa lisäksi ottaa lavantautirokote – sen suoja kestää kolme vuotta. Joissakin maissa vaaditaan rokotetta keltakuumetta vastaan. Se antaa elinikäisen suojan. Matkustajat eivät saisi rokotteiden ohella unohtaa myöskään malarian ehkäisemistä, sillä sekin voi olla tappava sairaus.

Aina kannattaa kysyä neuvoa omalta lääkäriltä tai tarvittaessa infektiotautien erikoislääkäriltä.

Lähde: NordenBladet.ee


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory