YRITTÄJIEN on järkevää solmia avioehtosopimus, jos perheen taloudellinen tila on keskimääräistä huomattavasti parempi

YRITTÄJIEN on järkevää solmia avioehtosopimus, jos perheen taloudellinen tila on keskimääräistä huomattavasti parempi

NordenBladet – Virossa oikeusistuin pohti tapausta, jossa yrittäjämies oli perustanut Maltalle säätiön ja siirtänyt sinne puolisoiden yhteiseen omaisuuteen kuuluvia osakkeita. Tähän asti osakkeiden hallinnan itse hoitanut mies ei voinut terveyden heikkenemisen vuoksi enää hoitaa omaisuutta ja antoi osakkeet omaisuuden ammattitaitoisen hallinnan varmistamiseksi säätiölle.

Vaimo ei hyväksynyt osakkeiden luovutusta säätiölle ja esitti kanteen, jossa vaati tuolloin 63 miljoonan arvoisiksi arvioitujen osakkeiden palauttamista perheen yhteiselle arvopaperitilille. Mies haki puolestaan oikeusistuimelta osakkeiden säätiölle luovuttamiselle hyväksyntää. Oikeusistuimet katsoivat, että vaimolla on oikeus vaatia osakkeiden palauttamista yhteisen omaisuuden joukkoon, eikä antanut miehelle suostumusta osakkeiden säätiölle luovuttamiseen.

Yhteiseen omaisuuteen perustuva omaisuussuhde ei välttämättä sovi kaikille puolisoille

Korkeimman oikeuden siviilikollegio totesi, että yhteiseen omaisuuteen perustuvan omaisuussuhteen tarkoitus on arvostaa kodista ja lapsista huolehtivan puolison roolia suurempaa tuloa ansaitsevan puolison panoksen kanssa samanarvoisesti. Toisaalta puolisoiden tulee yhteisen omaisuuden hallinnassa tehdä tiivistä yhteistyötä, joka saattaa joskus omaisuuden asiallista hallintaa jopa hankaloittaa.

Siksi yhteiseen omaisuuteen perustuva omaisuussuhde ei välttämättä ole tarkoituksenmukainen esimerkiksi yritystoiminnan parissa toimivien puolisoiden osalta tai jos perheen taloudellinen tilanne on keskimääräistä huomattavasti parempi ja molemmat puolisot haluavat hallita omaisuutta toisistaan riippumatta.

Kollegio korosti, että oikeusistuin ei voi hallita puolisoiden yhteistä omaisuutta heidän puolestaan. Jos puolisoilla on yhteisen omaisuuden käytöstä eri näkemykset tai omaisuuden asiallista hoitoa estää toisen puolison toimettomuus, he voivat joko sopien tai oikeusistuimen kautta järjestää omaisuussuhteensa uudelleen. Sekä avioliiton solmimisen yhteydessä että sen aikana voi yhteistä omaisuutta täsmentää avioehtosopimuksella, samoin puolisoiden omaisuussuhdetta voi muuttaa.

Korkein oikeus selvitti vielä, että vaikka säätiön perustaminen omaisuuden jättämiseksi tuleville sukupolville on sallittua, kumpikin puoliso voi tehdä järjestelyjä vain oman omaisuutensa osalta. Yhteiseen omaisuuteen perustuvan omaisuussuhteen yhteydessä puolisoiden tulee ottaa huomioon se, että puolet yhteisestä omaisuudesta kuuluu toiselle puolisolle. Edes paremmat finanssitiedot eivät anna yhdelle puolisolle oikeutta päättää toisen puolesta, miten tämä omaa omaisuuttaan käyttää.

Kuva: Pexels
Lähde: NordenBladet.ee


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory