TUTKIMUS: Heinäsirkat pystyvät erottamaan syöpäsoluja terveistä soluista

TUTKIMUS: Heinäsirkat pystyvät erottamaan syöpäsoluja terveistä soluista

NordenBladet – Tutkijat havaitsivat, että heinäsirkat pystyvät erottamaan syöpäsoluja terveistä soluista. Siihen ne käyttävät hajuaistiaan. Havainto voi johtaa syövän aiempaan diagnosointiin, joka puolestaan merkitsee sitä, että ihmisillä on paremmat mahdollisuudet vapautua sairaudesta, kertoo bioRxiv.

Heinäsirkat tunnistivat syöpäsolut haihtuvien orgaanisten yhdisteiden avulla, joita ihmiset hengittävät ulos. Tutkijat käyttävät heinäsirkkoja usein tutkimuksissa, jotka liittyvät tuoksuihin, koska niillä on erittäin kehittynyt hajuaisti. Esimerkiksi vuonna 2000 tutkijat pystyivät opettamaan heinäsirkan tuntemaan räjähdysaineen.

Tutkijat ymmärtävät heinäsirkan aivotoiminnan muutoksen mukaan sen, että hyönteiset havaitsevat syöpäsolun. Sen voi mitata elektronien avulla, jotka tutkijoiden mukaan antavat nopean ja luotettavan tuloksen. Hyönteisten reaktio mitattiin eri soluista otetuista näytteistä. Heinäsirkkojen reaktio terveiden solujen ja syöpäsolujen osalta oli erilainen, joka tarkoittaa sitä, että solut tuoksuivat heinäsirkkojen mielestä eri tavalla.

Vaikkakin kyseinen tutkimus keskittyi vain suuontelon syöpään, tutkijat ovat vakuuttuneet siitä, että myös muita syöpälajeja voi tällä tavalla havaita. Siten heinäsirkka voisi teoreettisesti kyetä toteamaan monta syöpätyyppiä ja senkin, millaisessa vaiheessa sairaus on.

Sairauden diagnosoinnissa siitä olisi suuri apu. Jos syöpä havaitaan neljännessä vaiheessa, eloonjäämisen todennäköisyys on 10–20 prosenttia. Jos sen sijaan jo ensimmäisessä vaiheessa, todennäköisyys on 80–90 prosenttia.

Kuva: Pexels


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory