OHMYGOSSIP – Apteekissa erilaisten täishampoopurkkien rivejä katsellessa menee helposti sormi suuhun. Mitä aineita näissä on ja kuinka ne eroavat tosistaan? ”Pohjimmiltaan täishampoot ovat keskenään hyvin samantyyppisiä, eri valmistajien omia versioita,” kertoo Kupittaan apteekin proviisori Marja Häyhä.

Yleisimmin purkista löytyy nykyään dimetikoni-nimistä silikoniyhdistettä. Toisin kuin jonkin verran päänahan läpi imeytyvät perinteiset hyönteismyrkyt, dimetikoni ei kulkeudu elimistöön. Aine tukahduttaa täit ja saivareet estämällä veden haihtumisen. Silikonittomia vaihtoehtoja dimetikonille ovat greippiuute ja oligodekeeniöljy. Vaikutustapa on kaikissa kolmessa sama. Monissa tuotteissa on mukana esimerkiksi neem-, risiini-, mineraali- tai kookosöljyä, mutta ne eivät proviisorin mukaan toimi varsinaisina vaikuttavina aineina.

Itsehoitotuotteiden vanhaa koulukuntaa ovat hyönteismyrkkyjä sisältävät varsinaiset lääkeshampoot.
­- Permetriiniä ja malationia ei enää suositella juurikaan käytettäväksi päätäiden hoidossa, koska niille on alkanut esiintyä vastustuskykyisiä kantoja.

Nykyään tarjolla on myös muutamia täitartunnan ehkäisemiseen tarkoitettuja tuotteita. Niiden vaikutus perustuu esimerkiksi hiusten liukastamiseen, sähköstaattisen varauksen neutralisointiin tai täin mielestä epämiellyttävään tuoksuun.

Estoshampoota voi harkita esimerkiksi, jos täitä on löydetty perheenjäseniltä, koulussa tai päiväkodissa. Häyhä arvioi, että estoshampoopesusta pari kertaa viikossa ei ole varsinaista haittaa turhaankaan tehtynä.

Lisäksi markkinoilla on täiden munat värjäävä, tartunnan havaitsemista helpottava aine.

Täitilanteen jatkoseuranta on olennaista minkä tuotteen valitseekin.
– Kaikkien tuotteiden käytössä tärkeintä on huolellinen kampaaminen ja tuotteen levittäminen niin, että sitä on koko hiuksissa ja päänahassa sekä antaa aineen vaikuttaa riittävän kauan pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Mieti näitä täishampoota valitessa
Kuinka monelle shampoota tarvitaan? Yleensä 50 ml riittää yksiin puolipitkiin hiuksiin.
Riittääkö yksi käsittely vai kaksi? Levitetäänkö aine kuiviin vai märkiin hiuksiin?Minkä ikäisille tuotetta voi käyttää?
Onko pakkauksessa mukana täikampa vai täytyykö se ostaa erikseen? Kampa on tärkeä täiden havaitsemisessa ja kuolleiden täiden poistamisessa.
Lue muutenkin huolella tuotekohtaiset ohjeet tai kysy apua apteekista.

Hoito vain todettuihin tartuntoihin
Päätäi puree hiuspohjaan ja puremat aiheuttavat kutinaa. Aikuiset täit on helppo nähdä esimerkiksi valkoisen paperin päälle kammattuna. Myös saivareiden näkeminen lähellä päänahkaa riittää diagnoosiin.
Itsehoitokeinoja ovat mm. dimetikoni, permetriini ja malationi. Kaikkia perheenjäseniä ei hoideta automaattisesti, vaan yleensä ainoastaan todetut tartunnat.
Saivareiden poistoon käytetään tiheäpiikkistä täikampaa. Kampausta jatketaan hoidon jälkeen joka tai joka toinen päivä kahden viikon ajan.
Päähineet ja vuodevaatteet pestään 60-asteisessa vedessä pyykinpesuaineella. Pesua kestämättömät vaatteet ja esineet suljetaan muovipussiin kahdeksi viikoksi. Myös pakastaminen yön yli tappaa täit.
Lasten päätäitartunta on hyvä ilmoittaa päiväkotiin tai kouluun ja kavereiden vanhemmille. Pipot ja kaulaliinat pidetään oman takin hihassa.
Lääkäriin hakeudutaan, jos itsehoito on toteutettu huolella, eikä se ole auttanut. Tyhjiä, valkeita munankuoria voi jäädä paikalleen hiuksiin joskus kuukausiksi eivätkä ne ole merkki hoidon epäonnistumisesta.

Lähde: Marja Häyhä/Kupittaan apteekki ja Terveyskirjasto
Kuva:  Kuva: Instagram / @myserapine
(Huom. kuva vain havainnollistamista varten.)