OHMYGOSSIP – Naantali tunnetaan Virossa lähinnä Muumimaailmastaan, mutta tässä kylpyläkaupungissa sijaitsee myös Suomen presidentin kesäkoti Kultaranta! Kun olet jo Suomen Naantalissa, miksipä et poikettaisi Suomen presidentin kesäresidenssissä Luonnonmaan saarella?! Ketä vierailu kiinnostaa, sillä on käytiin virallinen mahdollisuus! 13 EUR aikuiset ja 5 EUR lapset, niin pääsettekin presidentin maille. Joka tapauksessa minä päätin käydä siellä perheen kanssa!

Heh… kaikki on tietysti hienoa, kaunista ja glamourista, mutta niin ruusuinen kuin alkuun vaikuttaa, tämä vierailu ei ole. Turisti pääsee vain eteispuutarhaan! Pääsystä presidentin residenssiin tai sisäpihalle, jolla hän läheisten ystäviensä seurassa grillaa ja lämpimällä kesäsäällä maistelee kylmää olutta, siitä voitte vain haaveilla. Hahahaaa.. Vierailun arvoinen tämä paikka on silti – saatte aavistuksen siitä, miten ja missä tämän maailman vallanpitäjät lomailevat! Ja tätä mahdollisuutta käyttävät paljot ihmiset – tietojen mukaan Kultarannassa käy vuosittain noin 18.000 henkeä! Paikka on kaunis ja näkemisen arvoinen!

Virallinen kierros on yhden ruusupensaan luota puistossa toisen luo, jossa opas kertoo pari sanasta paikan historiasta. Esimerkiksi saatte tietää, että aikoinaan rikas maanomistaja Alfred Kordelin osti huutokaupassa tontin, johon hän sittemmin perusti Kultarannan linnan. Vuonna 1916 valmistunut rakennus jäi Kordelinin kuollessa valtiolle. Itsenäistynyt Suomi päätti käyttää linnaa presidentin kesäasuntona jo vuonna 1922 ja siksi siellä ovat lomailleet kaikki Suomen tähänastiset presidentit. Linnan oheen kuuluu 54 ha maata, jolla on puistoja, kasvihuoneita ja muita rakennuksia. Linna itse on 19-huoneinen kivirakennus, jonka on suunnitellut arkkitehti Lars Sonck.

Residenssin päärakennus on rakennettu vuosina 1914-1916 arkkitehti Lars Sonckin suunnittelemana graniittilinnana, jonka ympärillä 54 ha alueella on useita puistoja ja kasvihuoneita. Vuonaa 1922 Suomen valtio osta Kultarannan ja päätti tehdä siitä presidentin kesäasunnon. Kultarannan residenssi on suuren maa-alueen lisäksi kiehtova myös siksi, että se rajoittuu useilta sivuilta rantaan! Ja mikä vielä romanttisempaa, rannasta on näkymä Naantalin vanhaan kaupunkiin ja Muumien saarelle! Joten presidenttien lasten naapureina ovat peräti Suomen kuuluisat Muumipeikot itse!

Naantalin historialle perustan loi keskiaikana perustettu luostari, jonka ympärille muodostui vähitellen asutuskeskus. 1400-luvulla Naantali sai viralliset kaupunkioikeudet. Myöhempinä aikoina idyllinen pikkukaupunki muuttui paikaksi, jonne tultiin mielellään viettämään kesälomaa. Naantalin kylpyläalue on Suomen perinteikkäin ja tarjoaa Muumimaailman, Väskin saaren, Kultarannan kesäasunnon ja kauniin Naantalin vanhan kaupungin lisäksi myös SPA-, sauna- ja allasnautintoja sekä ylellistä majoitusta. Me olimme Naantali SPA Hotellissa ja siitä riittää ainoastaan myönteisiä sanoja (ks. ”Naantali SPA Hotell” ☆☆☆☆☆  naantalispa.fi ja sunbornhotels.com, Matkailijantie 2 FI-21100 Naantali)! Naantalissa on myös paljon ravintoloita ja ne tunnetaan hyvästä laadustaan – hinnat ovat ehkä hieman kalliita, mutta gourmet-elämykset ovat sen arvoisia. Kesäkuun 14. päivästä lähtien alkoi Turun ja Naantalin väliä kulkea höyrylaiva Ukkopekka, joten joka haluaa, voi loman aikana poiketa tyylikkäällä laivalla myös Turussa.

Joka suunnittelee Naantalissa käyntiä, hänelle suosittelen lisätiedon hankkimista Naantalin Matkailu OY:n kotisivulta (ks. naantalinmatkailu.fi) tai poiketkaa siellä, kun jo olette Naantalissa! He siellä ovat perillä kaikesta, mitä juuri sillä hetkellä Naantalissa ja sen lähiympäristössä tapahtuu ja osaavat myös kertoa ja antaa tietoa paikoista, joissa haluatte käydä tai joista haluatte lukea lisää!

Lue myös muut postitukset meidän Suomen matkastamme!

Kultaranta, Naantali, Finland
Kultaranta, Naantali, Finland
Kultaranta, Naantali, Finland
Kultaranta, Naantali, Finland
Kultaranta, Naantali, Finland
Kultaranta, Naantali, Finland
Kultaranta, Naantali, Finland
Kultaranta, Naantali, Finland
Kultaranta, Naantali, Finland
Naantali SPA

Kuvat: OHMYGOSSIP /Helena-Reet Ennet