Amerikassa ihmiselle siirrettiin ensimmäisen kerran lääketieteen historiassa geneettisesti muunneltu sian sydän

Amerikassa ihmiselle siirrettiin ensimmäisen kerran lääketieteen historiassa geneettisesti muunneltu sian sydän

NordenBladet – 57-vuotiaalle David Bennettille sydämen siirto oli viimeinen mahdollisuus. Leikkauksen suoritti Marylandin lääketieteellisen yliopiston työryhmä. Bennettille siirrettiin geneettisesti muunneltu sian sydän, ja kyseessä on ensimmäinen leikkaus laatuaan. Lääkäreiden mukaan potilas voi hyvin.

”Tiedän, että tämä on hapuilua pimeydessä, mutta se oli minun viimeinen vaihtoehtoni”, Bennett sanoi yliopiston tiedotteessa päivä ennen leikkausta.

Jos kaikki menee hyvin, tiedemiehet toivovat, että sian elimet lievittävät luovutuselimistä vallitsevaa puutetta.

”Se oli läpimurtoleikkaus ja se vie meidät askelen verran lähemmäs luovutuselinten puutteesta johtuvan kriisin ratkaisemista. Ihmisten sydämen luovuttajia ei yksinkertaisesti ole riittävästi vastaamaan pitkää mahdollisten vastaanottajien jonoa”, sanoi tri Bartley Griffith, joka sian sydämen siirsi.

Ennen leikkausta sian sydämestä poistettiin kolme geeniä, joita aiemmin on yhdistetty elimen hylkimiseen. Lisäksi sian perimään pantiin kuusi ihmisen geeniä, jotka yhdistetään immuunijärjestelmän hyväksyntään. Tiedemiehet poistivat myös sian geenin estääkseen sian sydänkudoksen nopean kasvun.

Maailmassa tutkitaan edelleen, olisiko mahdollista siirtää ihmiselle sian munuaisia, maksoja ja keuhkoja.

Sydämen siirtämisen käyttöaiheet
Sydämen siirtämisen käyttöaiheita ovat lopputilassa sydämen vajaatoiminta, jonka hoitomahdollisuudet muilla olemassa olevilla keinoilla ovat käytetyt ja potilaan jatkoennuste ilman siirtämistä on heikko. Siirtämisen edellytyksenä on muiden elintärkeiden elinten säilynyt toiminta tai toivo niiden toiminnan palautumisesta. Vasta-aiheita ovatkin yleensä juuri peruuttamaton keuhkojen, munuaisten tai maksan vajaatoiminta. Sydämen siirtoon johtavista sairauksista 90 % muodostavat erilaiset sydänlihaksen sairaudet (kardiomyopatiat) ja sepelvaltimotaudin seurauksena aiheutunut sydämen vajaatoiminta.

Siirtoleikkaus
Sydämen siirto on perinteinen rintalastan halkaisulla eli sternotomialla suoritettava leikkaus, joka tapahtuu keinotekoisen verenkierron olosuhteissa. Yleisesti levinnyt on ortotooppinen leikkaustekniikka, jossa vastaanottajan sydän irrotetaan ja uusi luovuttajan sydän asettuu samaan asemaan. Kirurgiset ompeleet suoritetaan suurten verisuonien (aortan ja keuhkovaltimon) sekä sydämen eteisten tasolla. Luovuttajalta irrotetun sydämen pisin sallittu ilman verenkiertoa oloaika eli ns. iskemia-aika on neljä tuntia.

Kuva: Pexels
Lähde: NordenBladet.ee


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory