OHMYGOSSIP – Tarve päästä suurten talousmahtien joukkoon on pakottanut kaksi maailman miljardimaata panostamaan teollisuuden kehitykseen, mutta valitettavasti sivuvaikutuksin. Yli 5,5 miljoonaa ihmistä kuolee maailmassa vuosittain ilmansaasteiden tuloksena, pääosa näistä Kiinassa ja Intiassa. Ja vaikka Kiina onkin vähitellen heräämässä suureen ympäristövaaraan, ei ilmansaasteen tilastollinen väheneminen kuitenkaan vielä tarkoita sitä, että tilanne olisi ratkaistu. Kiinassa sattuu yhä useammin sitä, että koulujen täytyy keskeyttää työnsä savusumun vuoksi.
Kiinassa kuolee pilaantuneen ilman vuoksi vuosittain 1,6 ja Intiassa 1,4 miljoonaa ihmistä. Vain korkea verenpaine, huono ravitsemus ja tupakka tappavat nykyisin enemmän ihmisiä kuin ilmansaasteet.
Tutkimuksissa verrattiin ilmansaasteiden ja ihmisen terveyden yhteyksiä maailman 188 maassa vuosina 1990-2013. Ilmenee, että jopa 85 prosenttia maailman väestöstä asuu alueilla, jotka ylittävät WHO:n arvioin mukaan puhtaan ilman raja-arvot, joten enemmistö meistä kärsii yhdellä tai toisella tavalla myös ilmansaasteista.
Tilanne kuitenkin paranee. On totta, että kun verrataan WHO:n tietoja vuoteen 2012, osoittaa 5,5 miljoonaa kuollutta kuitenkin vähenemisen merkkejä. Vuonna 2012 kuoli ilmansaasteiden vuoksi seitsemän miljoonaa ihmistä.
Kiinan ilmaa pilaa ennen kaikkea sekä asuinrakennusten että tehtaiden kivihiilen käyttö, pelkästään se aiheuttaa 360.000 kuolemantapausta.
Intiassa taas on tapana polttaa kotien lämmityslaitteissa puun lisäksi lantaa ja viljajätteitä, jonka vuoksi ilmansaaste aiheuttaa sisätiloissa jopa enemmän kuolemantapauksia kuin ulkona.
Maailman terveysjärjestön arvion mukaan ilmansaaste ei saisi ylittää 25 mikrogrammaa hiukkasia kuutiometriä kohti, Pekingissä ja New Delhissä se yltää kuitenkin yli 300 mikrogrammaan eli ylittää normit prosenteissa 1200-kertaisesti.
Kuva: OHMYGOSSIP