MIHIN SUUNTAAN kulkee ns. ”näyttelyiden trendi”? NordenBladetin kanssa keskustelee Viron kansallismuseon näyttelyjohtaja Kristjan Raba

MIHIN SUUNTAAN kulkee ns. ”näyttelyiden trendi”? NordenBladetin kanssa keskustelee Viron kansallismuseon näyttelyjohtaja Kristjan Raba

NordenBladet – Kristjan Raba on ollut Tartossa sijaitsevaan Viron kansallismuseoon – Eesti Rahva Muuseum, lyhennettynä ERM – sidoksissa jo lähes 20 vuoden ajan. ”Olen kaiketi joutunut käytännössä tekemisiin museon kaikkien tehtävien ja töiden kanssa: puutarhuri-kadunlakaisija, kuraattori, suunnittelija, logistikko, oppaan työkään ei ole vierasta, näyttelyesineiden konservointityöhön olen osallistunut, markkinointi ja mainostus ja PR sekä aiemmin myös apulaisjohtajan vastuu”, museon menestykseen koko sielullaan osallistuva näyttelyjohtaja Raba luettelee. Tutkimme, mihin suuntaan kulkee ns. ”näyttelyiden trendi”, millaisissa näyttelyissä eniten käydään ja miten suuri on ulkomaisten vieraiden määrä.

”Trendejä on paljon, täällä yhteistyö ja älyratkaisut ovat haaste. Henkiinjäämisen kysymys on se, millaisten yhteisöjen kanssa voimme tehdä yhteistyötä, miten löytää kävijöille aiheita, jotka ovat yhteiskunnassa tärkeitä ja samalla eivät ole ”liian raskaita”, Kristjan Raba kertoo NordenBladetille, ja lisää, että keskusmuseona ERM tarjoaa valtiolle merkittävien päivien aikaan aina erikoisohjelmaa tai tuo esiin esineitä ja tarinoita, jotka puhuttelevat yleisöä ja joista Virossa on syytä olla ylpeä.

”Ulkomaisten kävijöiden osuus on ymmärrettävistä syistä tällä hetkellä pienempi, mutta Baltian matkailijat palasivat nopeasti ja suomalaisiakin näimme kävijöiden joukossa sekä edellisenä kesänä että nyt”, kertoo Raba korona-ajasta, joka on jättänyt jälkensä kansallismuseonkin vierailtavuuteen. ”Odotamme kansallismuseoon erittäin innokkaasti ruotsalaisia ja norjalaisia, sillä esimerkiksi Ruotsin kanssa meillä on ollut erittäin hyviä oman alamme kontakteja (esimerkiksi Nordiskan kanssa, ERM:n näyttely on käynyt Skansenilla). Norjan suuntaan on aktivoitumassa yhteistyö Tartto 2024:än liittyen, koska pieni Bodön kaupunki järjestää saman festivaalin kuin mekin.”

Täyspitkän erikoishaastattelun, jossa Viron kansallismuseon pitkäaikainen työntekijä Kristjan Raba kertoo NordenBladetille ajatuksistaan museoalalla ja ERM:n pääjohtajan vaihtumisesta, ja kertoo museon tulevaisuudensuunnitelmista, voitte lukea viroksi TÄSTÄ ja englanniksi TÄSTÄ.

Avoinkuva: Kristjan Raba (ERM)


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory