Mainos:Helena-Reet: Kultainen avainkimppu, jolla taivaanportit aukeavat; eiliset toimet puutarhassa + megahyvä KARHUNLAUKKASALAATTIRESEPTI!

Helena-Reet: Kultainen avainkimppu, jolla taivaanportit aukeavat; eiliset toimet puutarhassa + megahyvä KARHUNLAUKKASALAATTIRESEPTI!

NordenBladet – Elämä maalla on ihanaa! Rakastan luontoa niin valtavasti! Aamulla herään linnunlauluun ja tunnen, miten raikas maaseutuilma erilaisten puutarhassa kasvavien kasvien miellyttävän tuoksusekoituksen kanssa antaa minulle sisään hengittäessäni energiaa. Tunkkaisessa kuntosalissa hikoilun sijasta minulla ovat puutarhatyöt ja yrttikasvien kerääminen. Tänään minulla oli esimerkiksi kumarru ja kyykisty -kuntoilu niityllä, jossa poimimme ‘Pandu the Cat’ -kissan tarkkaavaisen katseen alla kuusi laatikollista kevätesikon kukintoja!

Kevätesikko on voimaa antava pohjoismainen yrttikasvi, josta saa apua hyvin moniin ongelmiin! Juuri nyt on paras aika poimia niitä.

Kevätesikko on ollut meidän esivanhempiemme keskuudessa ja kansanlääkinnässä niin suosittu kasvi, että sille on kertynyt yli kaksisataa nimeä! Tunnetuimmat nimet ovat kananvarvas, kukonhousu, kukkoheinä, kulta-avain, kulohousu, käenkukka, maitopisara, pääskykukka, kartanonherranhousu, taivaansilmä, taivaanavain ym. Kevätesikkoa on monissa legendoissa kuvattu kultaisena avainkimppuna, jolla taivaanportit aukeavat. Sitä pidetään maagisena kasvina, joka tuo löytäjälleen onnea. Sekä kukintoja, lehtiä, maavarsia että juuria kerätään. Missään pohjoismaisessa luonnonkasvissa ei ole niin paljon C-vitamiinia kuin kevätesikon lehdissä. Lisäksi kevätesikko on yksi harvoista kasveista, jonka C-vitamiini säilyy sekä kuivattaessa, suolattaessa että marinoitaessa.

Kevätesikko on erittäin hyvää sekä tuoreena salaatin joukossa että kuivattuna yrttiteenä juotuna. Oikein hyvä monien terveyshuolien yhteydessä, se on:

– sienten vastainen ja antibakteerinen
– rauhoittava, lievittää unettomuutta ja hermostuneisuutta, vähentää kroonisen väsymyksen oireyhtymää
– yskän vastainen ja limaa irrottava, lievittää keuhkoputkentulehdusta ja astmaa
– antaa lievitystä huimauksen, päänsäryn ja migreenin yhteydessä
– auttaa munuais- ja virtsarakkokiven yhteydessä
– stimuloi ruoansulatuskanavan eritteiden erittymistä, lievittää ummetusta
– laskee veren kolesterolitasoa sitomalla sappihappoja ja kolesterolia
– vaikuttaa myönteisesti sydämeen sydänlihasta vahvistamalla.
– lievittää nivelkipuja ja kihtiä, vähentää vapinaa käsissä ja jaloissa
– syövänvastainen, vähentää syöpäsolujen kasvua esim. paksusuolessa (juuret)
– hikoiluttava ja puhdistava

(blogi jatkuu kuvagallerian jälkeen)

Sitten aloin valmistaa tuoretta karhunlaukkasalaattia ja nautimme pitkän, mukavan, terveellisen ja voimistavan aamiaisen. Kivennäisaineita sekä C- ja B-ryhmän vitamiineja tulvillaan oleva karhunlaukka on hyvä elimistön puhdistaja, terveyden antaja ja virkistäjä. Keksin tänään uuden karhunlaukkareseptin ja minun pitää tunnustaa, että siitä tuli niiiin hyvä, että kirjoittakaa ehdottomasti muistiin ja tehkää itsekin!

Sekoita salaattiin seuraavat ainesosat:
Karhunlaukan lehdet
Tuore kurkku
Tuore tomaatti
Luomumungopavun idut
Puhdistetut kurpitsansiemenet
Tuore timjami
Hapankerma

Koristeeksi ja mausteeksi:
Raasta päälle juustoa (esim. Atleet tai Atleet Cheddar)
Krutongit
Kevätesikko

(blogi jatkuu ruokakuvien jälkeen)

Mitä lisäksi? Tietysti puutarhatöitä! Olen viime aikoina aivan kuin puutarhuri – joka päivä n. 6-7 tuntia sormet mullassa. Mukavaa! Hiljakseen puutarhassa puuhaten kertyy päivässä huomaamatta 10.000 askelta ja enemmänkin (ruohonleikkuu, oksien leikkaaminen, haravointi, taimien istuttaminen, siementen kylväminen, kastelu, muut huoltotyöt). Esimerkiksi eilen tuli maalatuksi niin lasten kiipeily- ja keinukeskus kuin myös puutarhapöytä ja -tuolit. Käytimme HolzBion ruskeansävyistä kyllästysainetta. Se on tehokas kyllästys- ja puunsuoja-aine mädäntymistä, hometta, sinistymistä ja puuntuholaisia vastaan. Mikä tärkeintä, se antaa vanhalle pinnalle uuden ja raikkaan ilmeen! Haalistunut puu näyttää taas kuin uudelta. Samalla aineella kyllästimme myös kukkapenkkilaatikot. Puutarhakin tuli kertaalleen ruohonleikkurilla ajetuksi! Pidän mielettömästi siitä, että voin pitkän ja touhukkaan päivän lopuksi kävellä puutarhassa ympäriinsä ja ihailla tehtyä. Silmä lepää ja silloin tunnen, miten onnellisuus ja tyytyväisyyden tunne valtaavat minut. Omin käsin kauneuden luominen saa minut onnelliseksi!

Illaksi tein grillilihaa ja uuniruokaa, ja mikään ei maistunut paremmalta kuin yksi kylmä mukillinen A Le Coq -olutta hoidettua puutarhaa ja laskevaa aurinkoa katsellen!

Halauksia! Nyt taas ulos töihin 🙂


Lue myös minun aiemmat blogipostitukseni (kaikki postitukset voi lukea neljällä kielellä – viroksi, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi!)

Kuvat: NordenBladet / Helena-Reet Ennet


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory