Helena-Reet: Lauantai + Lakkahillolla täytettyjen mehukkaiden kanelipullien resepti!

Helena-Reet: Lauantai + Lakkahillolla täytettyjen mehukkaiden kanelipullien resepti!

NordenBladet – Eilen oli Purim* ja meillä kotona pieni juhla. Kuuntelin Purim Dance Mixiä, join kaksi pulloa samppanjaa, lähetin joitakin viestejä (joita minun ei olisi pitänyt lähettää, sillä minulla on tapana juopuneena viisastella :D) ja osallistuin huutokauppaan, josta sain muutenkin tähän mennessä varsin suureen maalauskokoelmaani uuden kauniin teoksen. Erittäin makea ilta oli! Nukuin yöni sikeästi, kunnes Ivanka Shoshana koputti aamulla kello kahdeksalta olalle ja ilmoitti, että minun on aika alkaa keittää hänelle kaurapuuroa. Tein myös munakkaan (oh, ne juuri oikeat vapaina juoksentelevien maalaiskanojen ja -hanhien munat vasta hyviä ovat!) ja oheen tarjoilin avokadoa, punajuurta, marinoituja kurkkuja sekä raejuustoa.

Sitten oli ulos meno. Kävin tänään peräti monta kertaa kävelemässä. Ilma oli ihana, aurinko paistoi ja ilmassa saattoi jo tuntea kevättä. Odotan malttamattomana, että sää muuttuisi vielä hiukan lämpimämmäksi ja jääkalvo teiltä sulaisi kokonaan pois, sitten aloitan taas kävelyrallini. Olen odottanut sitä jo pitkään. Tänä kertyi iltaan mennessä viisi kilometriä. Se on aloitukseksi ihan hyvä, mutta tavoitteena on taas puuhailla raikkaassa ilmassa joka päivä vähintään 2-3 tuntia ja kävellä n. 10-15 kilometriä. Liikkuminen antaa oikein hyvän voinnin ja luonnollisesti se hyvä myös painolle (varsinkin niille, jotka rakastavat minun tapaani leipoa ja paistaa joka päivä kaikenlaista hyvää ja vielä parempaa… hahhaa). Tänään paistoin Ivankan kanssa valitsemani reseptin mukaan ihanan maukkaita, kuohkeita ja mehukkaita kanelipullia. Todella herkullisia! Resepti on alempana kuvagallerian jälkeen!






Resepti: Mehukkaat kanelipullat lakkajogurttitäytteellä

Tarvitaan:
500 g lehtitaikina (Eesti Pagar)
200 g täysmaitolakkajogurtti (Alma)
100 g rasvasekoitus Võideks (Tere)
4 rkl vehnäjauhoa (Veski Mati)
4 rkl sokeria
vaniljasokeria, kanelia

Valmistaminen: Sulata lehtitaikina ja kaulitse hieman ohuemmaksi suorakulmion muotoiseksi levyksi. Sulata voi ja sekoita joukkoon jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja kaneli (lisää kanelia runsaasti!) ja voitele taikinalle. Seuraavaksi kerrokseksi voitele taikinalle jogurtti, käännä taikina rullalle ja leikkaa se n. 2 cm kokoisiksi paloiksi. Paista uunissa 200 asteessa, kunnes pullat ovat kullanruskeat.

Hyvää ruokahalua!
Halauksia!




_____________________________________________

* Purim on juutalainen pyhä, jota vietetään adar-kuun 14. päivänä.

Lyhyesti Purimista:
Megila eli Esterin kirja. Estherin kirja kertoo, miten kaksi ihmistä käyttivät Jumalalta saamiaan lahjoja – Ester kauneutta ja Mordokai viisautta – Jumalan kansan pelastamiseksi. Kun ilkeä hallitsija Haman houkutteli Persian kuningas Ahasverosta hävittämään juutalaiset, niin kuningatar Ester ja hänen enonsa Mordokai laativat ovelan suunnitelman, miten ilkeä aikomus estetään. Salaliitto tehtiin tyhjäksi ja Haman hirtettiin. Tätä tarinaa luetaan/kerrotaan joka Purimilla. Synagogeissa luetaan koko Esterin kirja sekä Purimin illalla että Purimin päivänä. Juutalaisten lain ja perinteen mukaan Purim on juhlinnan aikaa. Se on ainoa päivä vuodessa, jona on käsky juoda, tarkoituksena poistaa muisto pahasta Hamanista. Joka kerta, kun megilan (Estetin rullakirja) lukemisen aikana mainitaan Hamanin nimi, lapset ravistavat melua aiheuttavia räikkiä ja aikuiset polkevat jalkojaan maata vasten. Lapsilla on yllään karnevaalipukineet, käytetään naamareita ja tapana on viedä ystäville, sairaille ja köyhille lahjaksi ruokaa ja makeisia. Oma osansa asiassa on myös ruoalla: perinteenä on syödä kolmikulmaisia piirakoita – Hamantascheneita.

Lue lisäksi:
* Kolme rukousta, joita toistetaan ennen Megilan (Esterin kirjan) lukemista.
* Shoshanat Yaakov “The rose of Jacob” (Purim-hymni)
* Purim-pikkuleipä (Hamantaschen) resepti
* Purim-videot lapsille

Lue myös minun aiemmat blogipostitukseni (kaikki postitukset voi lukea neljällä kielellä – viroksi, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi!)


Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory