NordenBladet —

21.10.2020 klo 15.02Itä-Suomi
Itä-Suomen poliisilaitoksen johto on alustavasti linjannut poliisilaitoksen strategiaryhmän vuosien 2021-2022 toimintaohjelman pohjalta jatkovalmisteluun valikoitavat toimenpiteet. Muun muassa että: Pohjois-Savossa Iisalmen ja Kuopion välillä aloitettaisiin vartijapartiokokeilu, josta on jo hyviä kokemuksia Joensuusta ja Nurmeksesta.
Lisäksi Pohjois-Karjalassa kenttähenkilöstön virkapaikat siirrettäisiin Kiteeltä Joensuuhun ja Pohjois-Savossa Juankoskelta sekä Suonenjoelta Kuopioon. Pieksämäen kenttähenkilöstön virkapaikat pysyisivät ennallaan eikä Lieksan ja Nurmeksen poliisiasemien kenttähenkilöstön virkapaikkoja keskitettäisi yhdelle poliisiasemalle.
Kiteen, Lieksan, Nurmeksen, Juankosken ja Suonenjoen poliisiasemilla siirryttäisiin rikostutkintapainotteiseen peruspoliisitoimintaan erikseen laadittavan suunnitelman mukaisesti vuoden 2021 aikana. Näissä tehtävissä toimivan henkilöstön lukumäärä määritellään myöhemmin erikseen.
Lieksan, Nurmeksen, Outokummun ja Suonenjoen poliisiasemien lupapalveluihin ei esitetä muutoksia. Kiteellä ja Pieksämäellä lupapalvelut palvelisivat kahtena päivänä viikossa vuodesta 2022 alkaen. Juankosken lupapalvelut lakkautettaisiin vuoden 2021 alusta. Lisäksi asetarkastukset keskitettäisiin Kuopioon, Iisalmeen, Joensuuhun, Mikkeliin, Nurmekseen, Savonlinnaan ja Varkauteen viimeistään 1.1.2022.
Valmistelu laajassa työryhmässä
Itä-Suomen poliisilaitos käynnisti kesäkuussa poliisilaitoksen palvelujen varmistamista koskevan strategisten tavoitteiden ja niihin vaikuttavien toimintaympäristön muutosten arvioinnin vuosille 2021-2022. Strategiaryhmänä toimivan tulossuunnitteluryhmän tehtävänä oli selvittää ja esittää ehdotuksensa toimintaohjelmaan kirjattavista linjauksista ja toimenpiteistä.
Tarkastelussa lähdettiin siitä, että henkilöstömäärä säilyy nykyisellään ja otetaan huomioon kaikkien poliisiasemien toiminta. Toimintaohjelman suunnittelussa strategiaryhmä arvioi muun muassa poliisilaitoksen toimintaympäristöä, siinä mahdollisesti esiintyviä muutoksia ja muita toiminnan järjestelyihin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi ryhmä arvioi ja tarkasteli poliisilaitoksen palveluiden kattavuutta, laajuutta sekä palveluiden laajuuteen mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä. Työryhmän esitys valmistui syyskuun lopulla.
Suunnitelmasta viestiminen
Poliisilaitoksen viestintää ollaan kehittämässä avoimempaan ja osallistavampaan suuntaan. Haluamme viestiä asioista entistä enemmän henkilöstölle jo niiden suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa, jotta henkilöstöllä olisi vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia. Viestimmekin strategiaryhmän esityksestä heti sen valmistuttua laajasti poliisilaitoksen sisäisissä viestintäkanavissa, jo ennen sen käsittelyä muun muassa YT-toimikunnassa. YT-toimikunnassa esitystä käsiteltiin pitkään ja henkilöstöä kuultiin laajasti. Ehdotetut alustavat linjaukset toteutettavista toimenpiteistä poikkeavatkin strategiaryhmän esityksestä monin tavoin ja niistä viestittiin henkilöstölle eilen. Toimenpide-esitykset on myös toimitettu Poliisihallitukselle ja poliisiylijohtajalle.
Prosessin seuraavassa vaiheessa tullaan järjestämään keskusteluita ja tapaamisia niiden kuntien edustajien kanssa, joita mahdolliset muutokset toteutuessaan tulisivat koskemaan. Lopullisen päätöksenteon valmistelu alkaa vasta tämän jälkeen ja valmistunee vuoden loppuun mennessä.
Poliisi on merkittävä toimija alueillaan ja ymmärrettävästi myös kiinnostus poliisilaitoksen tulevaisuuden suunnitelmiin on suurta. Päätöksentekoprosessi on kuitenkin vielä valmisteluvaiheessa ja muutokset esitettyihin toimenpiteisiin ovat vielä mahdollisia.

Lähde: Poliisi.fi