NordenBladet —
12.10.2020 klo 10.19Oulu
Oulussa on hyvin toimiva malli puuttumisessa lasten ja nuorten kiusaamiseen sekä nuorten tekemien rikosten käsittelyyn.
Koulukiusaaminen on rikos silloin, kun teot täyttävät jonkun rikoksen tunnusmerkistön. Usein tilanteet saavat alkunsa tahallisesta toisen ärsyttämisestä, joka sitten kärjistyy väkivaltatilanteeksi eli pahoinpitelyrikokseksi. Tuolloin voidaan kirjata rikosilmoitus nimikkeellä pahoinpitely. Kiusaamisen seurauksena voi tulla myös muita rikoksia kuten kunnianloukkaus, laiton uhkaus tai varkaus. Lain mukaan 15-vuotias on rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan. Vahingonkorvaus velvollisuudelle ei ole laissa määriteltyä alaikärajaa. Käytännössä jo koulunsa aloittava ekaluokkalainen on vahingonkorvausvelvollinen. Lastensuojelulain 25 § velvoittaa viranomaisen tekemään lastensuojeluilmoituksen, kun huoli herää alle 18-vuotiaasta.
Oulun poliisilaitoksella on Oulussa kaksi päätoimista koulupoliisia, jotka tekevät ennalta estävää työtä lasten ja nuorten parissa. Koulupoliisien toimenkuvaan kuuluvat muuan muassa laillisuuskasvatus ja koulujen konsultointi ongelmatilanteissa. Yhteistyötä tehdään myös koulun terveydenhoitajien, kuraattorien, koulupsykologien ja sosiaaliviranomaisten kanssa. Koulupoliisit osallistuvat tarvittaessa pitkäkestoisten ja vaikeiden koulukiusaamisten selvittelyyn ja sovitteluun sekä vierailevat vanhempainilloissa puhumassa. Koulussa tapahtuneet epäillyt rikokset viedään eteenpäin rikostutkintaan.
Oulun tutkintayksikössä on toiminut jo vuosia nuorisorikosryhmä, jossa suoritetaan lähes kaikki alle 18-vuotiaiden rikoksesta epäiltyjen nuorten rikostutkinta. Nuorisorikosryhmä tekee nopeutettua ja laadukasta tutkintaa nuorten rikosasioissa, tehden tiivistä yhteistyötä vanhempien ja lastensuojeluviranomaisten kanssa. Tarvittaessa nuori ohjataan nuorisorikosryhmästä tukitoimiin ja hoitoon tarvittavan avun saamiseksi. Lisäksi nuorisorikosryhmä pyrkii mahdollisimman monen nuoren kohdalla ohjaamaan rikosasian sovitteluun soviteltavaksi. Oulussa poliisilaitoksen tiloissa työskentelee myös Oulun kaupungin sosiaalitoimen vastaava ohjaaja, joka on mukana alaikäisten epäiltyjen kuulustelutilanteissa ja tekee muutoinkin tiivistä yhteistyötä nuorisorikosryhmän kanssa. Hänen toimenkuvaan kuuluu myös sosiaalitoimen edustus nuorten tekemien rikosten tuomioistuinkäsittelyissä.
Oulun poliisilaitoksella on myös nettipoliisi, jota konsultoidaan muun muassa some-asioissa. Nettipoliisin työ sosiaalisessa mediassa on osaltaan poliisin ennalta estävää toimintaa. Nettipoliisi tiedottaa tärkeistä ja ajankohtaisista asioista sekä osallistuu myös rikosten selvittelyyn. Nettipoliisitoiminnalla halutaan madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä poliisiin.
Niin ikään Oulussa on myös lapsiin kohdistuneiden seksuaali- ja väkivaltarikosten tutkintaan erikoistuneet tutkijat.
Poliisi toimii yhteistyössä muiden viranomaisten ja toimijoiden kanssa laajalla asiasisällöllisellä agendalla. Malleja kouluväkivallan ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseen on monia eri kuntien ja kaupunkien mukaan. Toimintamallit pyritään muodostamaan aina parhaalla tavalla paikalliset tarpeet ja ympäristötekijät huomioiden. Sama malli ei välttämättä ole paras mahdollinen joka paikassa jo erilaisten ympäristötekijöiden vuoksi.
Oulun toimintamallit mahdollistavat akuutin puuttumisen ja nopeutetun tutkinnan lasten ja nuorten rikoksissa, sekä muissa kiusaamistilanteissa. Saumaton yhteistyö koulujen ja lastensuojelun kanssa edistää lasten ja nuorten parissa tehtävää työtä.
Nykyiset toimintatapamme ovat toimivia ja yhteistyö koulu- ja sosiaalitoimen kanssa on sujuvaa. Pyrimme kehittämään toimintaamme yhteistyötoimijoiden kanssa toimintaympäristömme muutokset ja tarpeet huomioiden. Oulussa nuorten tekemien rikosten ennalta ehkäisyyn, valistukseen sekä rikostutkintaan on panostettu ja menetelmiämme on käytetty mallina muissakin poliisilaitoksissa.
Lähde: Poliisi.fi