Matkusta Virossa: Valkean Daamin päivät Haapsalussa ja legenda kuolemattomasta rakkaudesta + VALOKUVAT!

Matkusta Virossa: Valkean Daamin päivät Haapsalussa ja legenda kuolemattomasta rakkaudesta + VALOKUVAT!

NordenBladet – Elokuun täydenkuun öinä järjestettävät Valkean Daamin päivät tuovat Haapsaluun vierailijoita sekä Virosta että ulkomailta. Tuhannet ihmiset matkustavat silloin Haapsaluun nähdäkseen tuomiokirkon sivulla olevan kastekappelin ikkunalla daamin edes vilaukselta. Valkean daamin ilmestymisen aikaan Haapsalu juhlii — vietetään Valkean Daamin aikaa, jolloin koko kaupungin ovat valloittaneet konsertit, esitykset, näyttelyt ja juhlat.

Legenda kertoo, että keskiaikana, jolloin hallitsi Saarenmaan-Läänemaan piispa, kaikkien tuomioherrojen tuli luostarin lain mukaan elää vaatimattomasti ja yhdenkään naisen jalka ei saanut astua linnan kynnyksen yli. Tapahtui kuitenkin niin, että yhden tuomioherran ja virolaisen tyttösen välillä syttyi kiihkeä rakkaus. Koska nuoret eivät pystyneet olemaan toisistaan erossa, toi kaniikki tyttösen pojan vaatteissa kirkkokuoroon laulajaksi. Eräänä päivänä petos tuli ilmi ja piispallisen neuvoston päätös oli ankara: tuomioherra heitettiin linnan vankityrmään kuolemaan nälkään, neitoselle taas annettiin pala leipää ja mukillinen vettä mukaan ja hänet muurattiin elävänä keskeneräisen kastekappelin seinään.

Naisen sielu ei kuitenkaan saanut rauhaa ja niin se on surrutkin rakastamaansa miestä jo vuosisatoja kastekappelin ikkunalla ja kertoo ihmisille kuolemattoman rakkauden tarinaa.

Valkean Daamin aika on jo kolmena vuosikymmenenä ollut yksi Haapsalun kesän tärkeimmistä tilaisuuksista. Elokuun täyskuuta lähimpänä olevana viikonloppuna Haapsalun vanhakaupunki muuttuu vilkkaaksi markkinapaikaksi, monipuolinen kulttuuriohjelma kestää aamusta iltaan ja pimeyden saapuessa piispanlinnassa on ohjelmassa Valkean Daamin ulkoilmaesityksiä.

Valkean Daamin aikaan Karja-katu on käsityökatu, jonka tunnuksia ovat virolainen kansallinen käsityö ja kansankulttuuri. Lossiplatsilla (linnan aukiolla) järjestetään esiintymisiä ja konsertteja (tänä vuonna oli ulkoilmanäytelmä Haapsalun legenda).

Valkean Daamin päivät (tai Valkean Daamin aika) on Haapsalussa vuosittain elokuussa järjestettävä kulttuuritilaisuus. Tilaisuuden järjestää Haapsalun kulttuurikeskus. Tilaisuus perustuu Haapsalun Valkean Daamin legendaan. Ensimmäinen tilaisuus järjestettiin 1980-luvulla.

Kuvat: NordenBladet/Helena-Reet Ennet
Lähde: NordenBladet.eeMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory