Mainos:Viro: Rantaruotsalaisten museo Haapsalussa (Vironruotsalaisten museo Virossa) + VALOKUVAT!

Viro: Rantaruotsalaisten museo Haapsalussa (Vironruotsalaisten museo Virossa) + VALOKUVAT!

NordenBladet РVuonna 1992 Haapsalussa perustettu Rantaruotsalaisten museo (ruotsiksi Aibolands Museum) esittelee tuhatvuotista rantaruotsalaisten asutusta Virossa. Pysyvässä näyttelyssä esitellään vironruotsalaisten historiaa kaukaisesta menneisyydestä nykyaikaan saakka. Museon tavoitteena on toimia Länsi-Viron saaristossa ja mantereella asuneiden vironruotsalaisten historian ja kulttuuriperinteen tutkimisen, säilyttämisen ja esittelyn parissa. Vuodesta 2002 lähtien Rantaruotsalaisten museota hallinnoi Viron kulttuuriministeriö.

Ruotsalaiset ovat asuttaneet Luoteis-Viron rannikkoalueita ja eri saaria jo yli tuhannen vuoden ajan.

Ruotsin kuninkaan avaamassa talossa voi tutustua tämän pienen kansanryhmän omaperäiseen kulttuuriperintöön ja katsella 20-metristä kirjottua mattoa vironruotsalaisten elämästä. Siinä on katkelma, jossa ruotsalaiset talonpojat ostivat vuonna 1345 Padisen luostarilta Suur-Pakrin saaren 34 hopeamarkalla. Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ylisti tätä kuvamattoa pilviin saakka!

Rantaruotsalainen matto kertoo ruotsalaisista, jotka tulivat Viroon noin tuhat vuotta sitten. Maaseutukansan harmaan arjen taustalla rantaruotsalaisten historiassa on paljon v√§rikk√§it√§ hetki√§, jotka yhdess√§ muodostavat eritt√§in omaper√§isen saagan: muinoin tultiin meren yli asuttamaan Viron asumattomia rannikoita ja saaria. Erityisill√§ etuoikeuksilla pystyttiin s√§ilytt√§m√§√§n ruotsalainen identiteetti vuosisatojen halki aina toiseen maailmansotaan saakka. Erilaiset hallinnot, sodat, epidemiat, jatkuva taistelu omista oikeuksista, omaper√§inen kansanperinne, oman ruotsinkielisen koulutuksen ja kulttuurimaailman rakentaminen ‚Äď ne ovat t√§m√§n tarinan tunnussanoja. Rantaruotsalainen matto on vironruotsalaisten naisten kirjoma. Marraskuusta 2001 toukokuuhun 2002 he askartelivat tarinoitaan kertoen Rantaruotsalaisten museossa kansansa historian s√§ilytett√§v√§ksi tuleville sukupolville.

Uutena näyttelynä on tällä hetkellä esillä myös soitinnäyttely. Vieraiden nähtäville on asetettu vanhoja musiikki-instrumentteja. Värikkäiden soitinten keskellä voi hetken levähtää ja osallistua videon välityksellä vironruotsalaisten laulu- ja tanssijuhliin kautta aikojen.

Museon yhteyteen on rakennettu ja esitteille asetettu monta rantaruotsalaisille tyypillistä perinteistä puuvenemallia.

Museon osoite: Sadama 31/32, 90502 Haapsalu


Rantaruotsalaisten museo sijaitsee Vanhassa satamassa rantaruotsalaisten ‚ÄĚp√§√§kaupungissa‚ÄĚ Haapsalussa noin puolentoista tunnin automatkan p√§√§ss√§ Tallinnasta. Museon kolme rakennusta sis√§lt√§v√§t n√§yttelytiloja, kirjaston, 25-paikkaisen kokoustilan, veneenrakennusvajan ja kolme vierashuonetta. Museon kirjastosta voi l√∂yt√§√§ p√§√§osan vironruotsalaisista ilmestyneest√§ kirjallisuudesta.


Museon kaupassa on käsitöitä, kirjoja, kulttuurihistoriallisia karttoja ym. Kesällä on myös kahvila. Esittelykierrosten, oppaan, veneretkien, kokoustilan tilaaminen puhelimitse +372 4737165 (työpäivisin 09.00-17.00)

Museon yhteydess√§ toimii vironruotsalaisten kulttuuriseuran perustama tieteellinen kirjasto. Pysyv√§n n√§yttelyn lis√§ksi museo on j√§rjest√§nyt monenlaisia julkisia tilaisuuksia (niiden joukossa museon pihalla vironruotsalaisten purjeveneen ‚Äď Ruhnun jaalan ‚Äď rakentaminen ja sill√§ Tukholmassa k√§yminen, samoin Vormsin veneen ja Ruhnun lotjan rakentaminen), esityksi√§ (Vormsin, Pakrin ja Vihterpalun h√§√§n√§ytelm√§t) ja n√§yttelyit√§ (Vihterpalun ruotsalaisten taistelu √§idinkielens√§ ja identiteettins√§ s√§ilytt√§misen puolesta, Ruotsin kuninkaallisten vierailut Virossa).


Rantaruotsalaisten museo tarjoaa myös venematkoja. Museon venesatamassa on ajelua odottamassa naissaarelainen kalastajavene Lilian. Kahdenkymmenen minuutin merimatkalla voi ihailla kauniita näkymiä Haapsalun kaupunkiin. Veneeseen mahtuu seitsemän henkeä. Upea ja edullinen elämys.

Museon yst√§v√§t, ‚ÄĚtorstainaiset‚ÄĚ, valmistivat 20-metrisen kirjotun ‚ÄĚRantamaton‚ÄĚ. Kirjotut kuvat kertovat rantaruotsalaisten historiasta.

Museo on erittäin kiehtova ja ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Varaa aikaa tutkiaksesi museota, katsellaksesi museon pihalla ympärillesi ja tutustuaksesi puuveneisiin. Vilkaise myös sisälle verkkovajaan. Uudessa ranta-aitassa on kiinnostava näyttely.

Kuvat: NordenBladet/Helena-Reet Ennet
Lähde: NordenBladet.ee

Katso myös:

 

 Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory