NordenBladet – ”Minulla on ideoita, mutta en tiedä, mitä tehdä”. – ”En ole luova henkilö”. – ”En keksi tähän tilanteeseen ratkaisua”. Onko tuttua? Varmasti. Hyvä viesti on kuitenkin se, että todellisuudessa me kaikki olemme luovia. Luovuus on ominaisuuksien ja taitojen kokonaisuus, joka mahdollistaa luomaan alkuperäisiä ja omaperäisiä ratkaisuita, löytämään aiemmin havaitsemattomia yhteyksiä ja huomaamaan jotain täysin uutta.

Oletko joskus halunnut, että osaisit piirtää, kirjoittaa runoja ja kirjoja, luoda musiikkia? Jos joku vakuuttaa itselleen, ettei ole luova, se muuttuu rajoittavaksi uskomukseksi ja siitä tulee todellisuutta. Luovuus on meissä kaikissa olemassa, mutta sen stimulointiin tulee nähdä vaivaa. Tee luovuuden kehittämisestä tottumus!

Tässä tarvittavia ja hyviä neuvoja siitä, miten omaa, kumppanin tai omien lasten luovuutta innostaa ja kehittää:

1. Tee suunnitelma – tarkalleen määritetty ongelma on puoli voittoa
Luovuustekniikat voi yleisesti ottaen jakaa neljään luokkaan: ”jäänmurtajat” luovan ajattelun virkistämiseen, ongelman määritys, ideoiden tuottamis- ja ideoiden arviointitekniikat. Ensimmäiseen luokkaan kuuluvat ajallisesti lyhyet harjoitukset tai leikit, jotka auttavat asennoitumaan luovalle aallonpituudelle – kyllä, aivojenkin tulee saada kuntoiluun kuuluva lämmittelyvaihe. Esimerkiksi voi pyytää lopettamaan puoleksi tehtyä piirrosta, leikkiä sanoilla tai ratkaista jokin arvoitus. Nämä ovat usein hauskoja lyhytharjoituksia, jotka auttavat luomaan ystävällisen ja avoimen ilmapiirin. Hymy onki ”jäänmurtajien” käyttöön liittyvä varma tulos. Vanha tosiasiahan on, että myönteiset tunteet virkistävät luovuutta.

Ongelmien määrittelytekniikoita käytetään vähemmän, mutta niitä voisi käyttää enemmän. Usein ideoiden tuottamisen kimppuun ryhdytään liian vauhdikkaasti. Ensin tulisi vakuuttua siinä, että ongelma, johon ratkaisuita etsitään, on oikein määritelty. Juuri yksiselitteinen ja tarkasti määritetty ongelma on luovuuden soveltamisen perusta. Ongelmien määrittelytekniikoihin kuuluu esimerkiksi edestakainen suunnittelu, jonka aikana analysoidaan, miten konkreettisen ongelman ratkaisu auttaa ratkaisemaan jokaisen seuraavan korkeamman tason ongelman, miksi-kysymyksen esittäminen aina perussyyn selvittämiseen saakka ja näkemys tilanteesta, jossa ongelma jätetäänkin ratkaisematta. Tekniikoita on muitakin.

Suurin osa luovuustekniikoista on kuitenkin suunnattu ideoiden tuottamiseen, sillä juuri ideoiden runsaus on se, jota halutaan saavuttaa. Ideoiden tuottamistekniikoiden käyttäminen käsittää divergentin eli luovan ajattelun, jossa tavoitteena on saavuttaa suuri määrä ideoita. Tärkeää on pidättyä ideoiden arvioimisesta niiden luomisen aikana, sillä sitä voisi kuvailla kuin autolla ajelua käsijarru päällä – kulkee kyllä, mutta vaivalloisesti. Näin ideoiden tuottaminen ja arviointi tulee pitää eri prosesseina.

2. Opettele luovuutta
Jos haluat olla luovempi, sinun pitäisi opetella luovuutta kuten kaikkia muitakin asioita opetellaan. Lue luovien ja innovatiivisten ihmisten elämänkertoja – esimerkiksi Elon Muskin (Tesla) tai Richard Bransonin (Virgin) kirjoja. Tämän lisäksi voisit lukea myös kirjoja luovasta ajattelusta ja erilaisista tekniikoista, miten niitä kehitetään. Hyvä kirja on esimerkiksi Elizabet Gilbertin kirjoittama ”Big Magic”. Hän on kirjoittanut myös paljon kirjoja, kuuluisin niistä on ehkä ”Eat, Pray, Love”. Ehdottomasti vaikuttaa hyvin myös TED- tai TEDX-videoiden katselu. Nämä ovat saatavilla sivustolla ted.com. Sieltä löytää tuhansia hyviä esitelmiä, jotka maailmalla tunnustetut alansa asiantuntijat ovat tehneet. Monien aiheena onkin luovuus ja innovaatio.

3. Ympäröi itsesi luovasti ajattelevilla henkilöillä
Kun olet luovasti ajattelevien ihmisten seurassa, muutut itsekin luovemmaksi.

4. Leiki – luovuus avautuu vain silloin, kun sinulla on hauskaa!
Mielikuvitustasi auttavat vapaasti lentämään testaaminen, uusien asioiden kokeileminen ja huoleton leikkimielisyys. Tee jotain sellaista, joka tarjoaa sinulle iloa – hyppää trampoliinilla, keinu, pelaa lautapelejä, katso jokin komedia, laula karaokea tai tuhri huviksesi väreillä. Pian tunnet, miten sisäinen lapsesi herää ja huomaat itsessäsi suurempaa avoimuutta luovuudelle.

5. Varaa itsellesi aikaa
Jos olet jatkuvasti toiminnassa, mutta kaiken mitä teet, teet muille ja unohdat samalla itsesi, on mahdotonta olla luova. Aloita siitä, että varaat joka päivä edes 30 minuuttia, joka on vain sinun aikaasi, jolloin saat olla yksin ja tehdä niitä asioita, joista todella nautit. Kokeile esimerkiksi piirtää sitä, jonka ikkunastasi katsomalla näet, tai lue jotain hyvää kirjaa tai vain leiki kissasi kanssa. Se lähettää aivoihisi signaalin, että olet sen arvoinen, että voi nauttia elämän tarjoamista upeista asioista, sinun itsevarmuutesi kasvaa ja se antaa rohkeutta myös ilmaista omaa luovuutta.

6. Liiku – ole aktiivinen!
Kävele ympäri taloa tai pitkin puutarhaa, selkä edellä, mene uimaan, käy jossain näyttelyssä tai istu suosikkikahvilassasi muussa paikassa kuin tavallisesti. Uudella tavalla liikkuminen ja pienten muutosten tekeminen päivittäiseen rutiiniin rohkaisee aivojasi luomaan uusia yhteyksiä, saa sinut näkemään asioita toisesta näkökulmasta ja tuntemaan olosi turvallisemmaksi muutosten suhteen. Liikkuessaan kehosi alkaa tuottaa endorfiineja, jotka tekevät sinut onnellisemmaksi – älä tunne oloasi rajoitetuksi, anna elämän liikkua mukanasi. Liikkuminen tuo muutoksia ja muutokset merkitsevät sitä, ett olet lähestymässä haaveitasi.

7. Ole seurallinen
Vietä aikaasi sellaisten ihmisten kanssa, jotka tukevat luovuuttasi. Sinä aikana, kun rohkaiset sisäistä lastasi tulemaan ulos ja olemaan luova, tarvitset leikkitovereita, et niitä, jotka hillitsevät sinua. Vietä aikaasi niiden kanssa, joiden seurassa viihdyt hyvin, älä niiden kanssa, jotka ovat sulkeutuneita ja skeptisiä. Valitse ne, jotka sanovat: ”Näytät suurenmoiselta iloisen värisessä paidassasi!”, älä niitä, jotka kysyvät: ”Miksi kuljet tuossa kummallisessa paidassa?” Ei haittaa, jos sinulla ei alkuun tukevia ystäviä olekaan, sillä tärkeintä on se, että itse tiedät, mitä haluat ja tunnet, että olet oikealla tiellä. Aloita yksin niin näet, että pian tapaat samoista asioista kiinnostuneita upeita ihmisiä – samanlainen vetää puoleensa samanlaista! Luovuus tarvitsee turvallista ja myönteistä tunnetta. Se tarkoittaa, että sinun tulee vaikkapa itse antaa itsellesi tunnustus ja kehua itseäsi, kun jokin onnistuu hyvin.

8. Aseta itsellesi selvä tavoite
Aivosi pitävät selkeistä signaaleista. Siten, ajattele itsellesi selväksi, mikä sinusta on hauskaa, missä vaatteissa näytät erittäin hyvältä, millainen olisi haaveittesi koti ja ihanteellinen työpaikka. Leikkaa kuvia, ota valokuvia ja kirjoita niiden viereen, mistä pidät. Tee näistä kuvista itsellesi ”haaveiden kollaasi” ja ripusta se jonnekin, jossa näet sen mahdollisimman usein. Kun olet haaveistasi varma, luovuutesi löytää mahdollisuudet ja tarvittavan energian tuodakseen ne sinun elämääsi. Visualisointi on erittäin tehokas luomistapa, joten ole mahdollisimman täsmällinen siinä, mitä haluat.

Kuva: Pexels
Lähde: NordenBladet.ee