Itä-Suomen poliisilaitoksen tilastotiedote tammi-kesäkuulta 2020

NordenBladet —

03.08.2020 klo 11.08Itä-Suomi
Korona -pandemiasta johtuva poikkeuksellinen aika näkyy poliisin tilastoissa Itä-Suomessa
Vuoden ensimmäisistä kuudesta kuukaudesta elettiin suuri osa ennen kokemattomissa poikkeusoloissa Korona -pandemian vuoksi ja se näkyy myös monella tavoin tässä tilastokatsauksessa. Korona -pandemian vuoksi asetettu poikkeustila muun muassa vähensi ihmisten liikkumista julkisilla paikoilla ja lisäsi kotona vietettyä aikaa.
Poliisin tietoon tulleiden rikoslakirikosten määrä Itä-Suomessa lisääntyi reippaasti ensimmäisellä vuosipuoliskolla
Itä-Suomessa tuli tammi-kesäkuun aikana poliisin tietoon 21 512 rikoslakirikosta, joka on yli kolme tuhatta rikosta enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2019 (+ 17,03 %). Määrällisesti eniten on ollut nousua omaisuusrikoksissa sekä huumausainerikoksissa ja tämä sama kehityssuunta on nähtävissä myös valtakunnallisesti.
Omaisuusrikosten määrä lisääntyi yli 17 prosenttia
Lukumäärällisesti Itä-Suomessa poliisin tietoon tuli tämän vuoden tammi-kesäkuun aikana 8 884 omaisuusrikosta, mikä on 1 300 omaisuusrikosta enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Koronaepidemialla on oletettavasti ollut oma osuutensa lukujen taustalla. Koronan vuoksi ihmisiä pyydettiin olemaan kotona, joka selittänee ainakin osittain asuntomurtojen vähenemisen sekä vapaa-ajanasuntoihin kohdistuneiden murtojen lisääntymisen. Asuntomurrot vähenivät alkuvuonna 17 prosentilla, kun vastaavasti mökkimurrot lisääntyivät yli 116 prosentilla.
Myös petosrikokset lähtivät taas nousuun ja alkuvuonna niitä tuli poliisin tietoon liki 50 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin, joka lukumäärällisenä on 634 petosrikosta enemmän kuin edellisen vuoden tammi-kesäkuussa. Samoin liikemurrot lisääntyivät vähän reilulla 50 prosentilla ja niitä poliisin tietoon alkuvuodesta tuli 115 tapausta. Myös valtakunnallisesti tarkasteltuna petosrikosten määrä on lisääntynyt edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.
Väkivaltarikosten ja seksuaalirikosten lukumäärä väheni Itä-Suomessa
Poliisin tietoon tulleen väkivaltarikollisuuden määrä laski Itä-Suomessa vuoden alkupuoliskolla vähän reilun 10 prosentin verran edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Lukumäärällisesti vähennystä oli 180 rikoksen verran.
Pahoinpitelyrikosten määrä väheni yleisillä paikoilla reilulla 26 prosentilla, sen sijaan yksityisten paikkojen pahoinpitelyjen määrä pysyi ennallaan. Tosin perheväkivaltaan liittyvien juttujen määrä väheni alku vuonna yli 33 prosentilla.
Vaikka väkivallan määrä kokonaisuutena väheni, niin henkirikosten ja henkirikosten yritysten määrä lisääntyi. Myös valtakunnallisesti tarkasteltuna väkivaltarikosten määrä on vähentynyt, mutta henkirikosten ja niiden yritysten määrä on lisääntynyt.
Itä-Suomessa poliisin tietoon tulleiden seksuaalirikosten määrä väheni alkuvuonna kaikkiaan yli 15 prosentilla, joka lukumäärällisesti on 26 seksuaalirikosta vähemmän kuin vuotta aiemmin. Lukumäärällisesti seksuaalirikosten väheneminen sisältyy normaaliin kausivaihteluun.
Huumausainerikosten lukumäärä on lisääntynyt edellisvuodesta yli 100 prosenttia
Itä-Suomessa poliisin tietoon tulleiden huumausainerikosten määrä on vuoden alkupuoliskolla tuplaantunut vuoteen 2019 verrattuna. Lukujen taustalla on pitkälti Tullin paljastama Tor-verkossa toimineen Silkkitie -myyntisivuston palvelimen takavarikointi ja tästä materiaalista paljastuneiden huumausainerikosten tutkinta. Eli nuo rikokset ovat tapahtuneet jo aiemmin kuin nyt tarkasteltavana olevana ajanjaksona, mutta niistä suurin osa on kirjattu tutkintaan tällä ajanjaksolla. Itä-Suomen poliisilaitoksen tutkittavaksi tuosta Tullin paljastamasta rikoskokonaisuudesta tuli kaikkiaan yli 400 eri asteista huumausiainerikosta.
Tosiasia on, että huumausaineiden ja niiden käyttäjien määrä on huolestuttavasti lisääntynyt. Huumeiden hankkiminen on nykyisin helppoa ja sen vuoksi etenkin nuorten käyttäjien määrä on ikävä kyllä lisääntynyt.
Huumausaineiden käyttäjäkunnan lisääntyminen on johtanut kasvaneeseen syrjäytyneiden määrään. Tämä on erityisen huolestuttava kehityssuunta yhteiskunnassa varsinkin, kun yhteiskunnan kelkasta putoajat ovat enenevässä määrin nuoria. Lisääntynyt huumausaineiden käyttö näkyy myös liikenteessä, jossa rattijuopumustapauksissa yli kolmanneksessa päihtymys on aiheutettu muulla kuin alkoholilla.
Talousrikosten määrä hieman lisääntyi
Itä-Suomessa poliisin tietoon tuli tämän vuoden tammi-kesäkuussa 84 talousrikosta, joka on 12 tapausta enemmän kuin vuotta aiemmin. Talousrikostutkinnassa on tämän vuoden aikana saatu rikoshyötyä haltuun yhteensä 54 424 €.
Liikennerikosten ja etenkin törkeiden liikennerikosten määrä kasvussa
Liikennerikosten määrä on vuoden alkupuoliskoa tarkasteltaessa synkkä. Liikennerikosten määrä on noussut kaikilla osa-alueilla ja huolestuttavinta on, että törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamistapaukset sekä rattijuopumukset ovat lisääntyneet.
Törkeät ylinopeudet ovat olleet kevään ja kesän aikana ilmiönä koko maassa ja Itä-Suomessa törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamistapaukset ovat lisääntyneet yli 68 prosentilla ensimmäisen kuuden kuukauden aikana edellisvuoteen verrattuna. Koko maata tarkasteltaessa törkeät tapaukset ovat reilun 50 prosentin kasvussa.
Törkeiden ylinopeuksien taustalla voi olla Korona -rajoituksista johtuen vähentyneet liikennemäärät eli tyhjät tiet ovat houkuttaneet ajamaan kovemmin.
Rattijuopumustapausten lisääntyminen on niin ikään valtakunnallinen ilmiö. Itä-Suomen osalta voidaan todeta, että törkeiden rattijuopumusten lukumäärän nousu (+ 6,36%) sisältyy normaaliin kausivaihteluun. Perusmuotoisten rattijuopumusten vuoden alkupuoliskolla tapahtunut yli 16 prosentin kasvu selittyy pitkälti sillä, että huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajaminen on lisääntynyt merkittävästi.
Huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisen osalta nimenomaan tapauskerrat ovat kasvaneet, ei niinkään niihin syyllistyneiden henkilöiden määrä. Sama henkilö on syyllistynyt samaan tekoon useampaan kertaan. Myös tähän asiaan Korona -rajoitteet vaikuttivat siten, että poliisi pystyi harvemmasta liikennemäärästä huomaamaan paremmin entuudestaan tunnetut autot ja niiden kuljettajat.
Itä-Suomen alueella liikenteessä menehtyi tämän vuoden tammi-kesäkuussa 11, kun vastaavana ajanjaksona vuonna 2019 menehtyneitä oli 12. Liikenteessä loukkaantuneita oli alkuvuodesta Itä-Suomen alueella 187 ja vastaavasti edeltävänä vuonna loukkaantuneita oli samalla ajanjaksolla 241. Näillä mittareilla tarkasteltuna Itä-Suomessa liikenneturvallisuuden kehitys on ollut oikeansuuntaista.
Rikostorjunnan tulosten arviointia
Rikostorjunnan osalta on nähtävissä, että alkuvuonna lisääntynyt rikoslakirikosten määrä näkyy myös heikentyneenä rikosten selvitysprosenttina. Mitään romahdusmaista heikennystä ei kuitenkaan ole tapahtunut ja on odotettavissa, että rikosten selvittämisen osalta tilanne tasaantuu loppuvuoden aikana jonkin verran. Rikoslakirikokset selvisivät alkuvuonna 50,2 prosenttisesti, kun ne vastaavana aikana vuotta aiemmin selvisivät 56,2 prosenttisesti.
Hyvänä asiana voidaan todeta, että henkeen ja terveyteen kohdistuneiden rikosten osalta olemme onnistuneet selvittämään niitä edellisvuotta paremmin. Tammi-kesäkuussa väkivaltarikokset selvisivät Itä-Suomessa 73,7 prosenttisesti, kun luku vuotta aiemmin oli 65,8 prosenttia. Tosin väkivaltarikosten lukumääräkin on hivenen vähentynyt edellisvuoteen verrattuna.
Yleinen tutkinta-aikakehitys ei edelleenkään ole ollut tavoitteen mukaista, keskimääräinen tutkinta-aika rikoslakirikosten osalta piteni 14 vuorokaudella ja on nyt 167 vuorokautta eli viisi ja puoli kuukautta. Vaikka tämä suuntaus on valtakunnallinen, Itä-Suomen poliisilaitoksessa negatiivisen kehityksen keskeisin selittävä tekijä oli erityisesti päivittäistutkintaryhmien suuri iäkkään työn varanto, joka oli syntynyt jo aikaisempien vuosien aikana.
Kotihälytystehtävien määrä lisääntyi
Itä-Suomessa poliisi hoiti vuoden alkupuoliskolla 55 581 hälytystehtävää, joka on reilut
3 400 tehtävää enemmän kuin samalla tarkastelu jaksolla vuotta aiemmin. Kun tarkastellaan A -kiireellisyysluokan tehtäviä, niin niiden määrä laski edellisvuodesta liki tuhannella tehtävällä. Näin suuren tehtävämäärän pudotuksen takana on varmaan Korona -viruksen myötä vähentynyt ihmisten liikkuvuus. Tämä näkyy myös lisääntyneinä kotihälytystehtävinä, joita Itä-Suomessa oli tuhat edellisvuotta enemmän.
Alku vuoden aikana Itä-Suomessa poliisi oli A -kiireellisyysluokan tehtävissä paikalla keskimäärin 13,4 minuutissa tehtävän hätäkeskukselta saatuaan. Kun tarkastellaan A- ja B -kiireellisyysluokan tehtäviä yhdessä niin paikalle tulo kesti keskimäärin 17,9 minuuttia. Toimintavalmiuden osalta voidaan todeta, että olemme pysyneet vuoden ensimmäisellä puoliskolla tulostavoitteissa. Toimintavalmiusaika Itä-Suomessa on hyvä ottaen huomioon alueen maantieteellinen laajuus ja vesistöistä johtuvat pitkät välimatkat.
Itä-Suomen poliisilaitoksen myöntämien lupien määrä laski merkittävästi – vähennystä 45 prosenttia
Vuoden 2019 tammi – kesäkuun aikana myönnettiin poliisilaitoksen lupapalveluissa yhteensä 74 031 lupaa ja vuonna 2020 vastaavana ajanjaksona 40 923 lupaa. Lupamäärissä on siten vähennystä 33 108 kpl.
Lupamäärien merkittävä vähentyminen on johtunut kahdesta syystä:
1. Vuonna 2019 myönnettiin poikkeuksellisen paljon passeja ja henkilökortteja. Passien ja henkilökorttien merkittävä kysynnän lisäys johtui ennen kaikkea pankkien kiristyneestä käytännöstä henkilöllisyyttä osoittavien asiakirjojen suhteen.
2. Vuoden 2020 osalta Korona -pandemian rajoitukset matkustamiseen ja yleisötapahtumiin liittyen ovat vastaavasti näkyneet passien, henkilökorttien ja yleisötapahtumia koskevien lupa-asioiden merkittävänä vähentymisenä.
Vuonna 2020 tammi – kesäkuun aikana passeja on myönnetty 48,6 prosenttia (-20 755 kpl) vähemmän ja henkilökortteja 44,4 prosenttia (-11 221 kpl) vähemmän kuin vuonna 2019 vastaavana ajanjaksolla. Myönnettyjen aselupien määrässä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta (-3,6 %). Turvallisuusalan (esim. vartijakortti ja järjestyksenvalvojakortti) lupia myönnettiin 36,3 prosenttia vähemmän. Kysynnän vähentyminen tältä osin johtuu suurelta osin siitä, ettei erilaisia yleisötapahtumia maaliskuun jälkeen ole juurikaan järjestetty.
Passien ja henkilökorttien kysyntä on viimeisten viikkojen aikana kuitenkin lisääntynyt johtuen matkustukseen liittyvien Korona -rajoitusten lieventämisestä. Samasta syystä myös yleisötapahtumailmoitukset ovat lisääntyneet.
Lupavalvonnan osalta aselupiin liittyvät seuraamuspäätökset (aseiden väliaikaiset haltuunottopäätökset, aselupien peruuttamiset tai luvanhaltijalle annettavat varoitukset) ovat lisääntyneet 7,9 prosenttia. Vuoden 2019 tammi – kesäkuun aikana näitä päätöksiä oli tehty yhteensä 331 kpl ja nyt vuonna 2020 vastaavana ajanjaksona 357 kpl. Tältä osin ei päätösmäärissä ole tapahtunut mitään merkittävää muutosta.
Ajo-oikeuteen liittyvien päätösten osalta ei ole saatavissa luotettavia vertailutietoja vuosien 2019 ja 2020 välillä. Tilastot ovat kesällä 2019 tapahtuneen ajokorttien tietojärjestelmäuudistuksen johdosta puutteellisia ja poliisilaitosten kirjaamat ajo-oikeuspäätökset eivät siirry kattavasti tilastoihin, vaan osa päätöksistä jää kokonaan tilastojen ulkopuolelle.
Poliisi.fi-sivujen tietopalveluosiosta on löydettävissä tarkemmat tilastot kaikista poliisille ilmoitetuista rikoksista viimeisen viiden vuoden ajalta. Tilastoja on mahdollista tarkastella valtakunnallisesti, poliisilaitoskohtaisesti sekä kuntatasolla. Erillisistä tilastoista rikostilannetta voi tarkastella myös rikoksesta epäiltyjen ja asianomistajien näkökulmasta esimerkiksi sukupuoli- ja ikäjakaumittain. Linkki: https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista/tietopalvelut
Itä-Suomen poliisilaitoksen tilastot tammi – kesäkuu 2020pdf, 251,5 kB (PDF)
Itä-Suomen poliisilaitoksen tilastot tammi – kesäkuu 2020 (exel)xlsx, 36,7 kB
Ulkomaan kansalaisten osuus rikollisuudessa Itä-Suomipdf, 127,6 kB (PDF)
Ulkomaan kansalaisten osuus rikollisuudessa Itä-Suomi (exel)xlsx, 35 kB
Itä-Suomen alueen tilastot maakunnittain ja kunnittain (PDF -muodossa) löydät Itä-Suomen poliisin internet -sivulta

Lähde: Poliisi.fi



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory