Mainos:

Juhannusliikenteen ennakoidaan olevan kiivaimmillaan torstaina iltapäivällä

NordenBladet —

17.06.2020 klo 12.17Itä-Suomi
Liikenne voi moninkertaistua Itä-Suomen; Pohjois- Savon ja Pohjois-Karjalan sekä Etelä-Savon pääteillä torstaina juhannuksen aatonaattona. Poliisi arvioi liikenteen olevan vilkkaimmillaan torstaina puolestapäivästä iltaan. Paluuliikenteen huippu osunee sunnuntai-iltapäivään. Paluuliikenne tulee olemaan kesälomien alkamisesta johtuen menoliikennettä hiljaisempaa.
– Poliisi valvoo meno- ja paluuliikenteessä erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä, sanoo ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen liikennepoliisista.
Perinteisen nopeusvalvonnan rinnalla käytössä on automaattinen liikennevalvonta. Pahkinin mukaan kameroilla tuetaan perinteistä ajonopeuksien valvontaa ja poliisin nopeusvalvonnalta liikenevä aika käytetään muun muassa ajotapavalvontaan sekä liikenteen sujuvuuden seurantaan.
Kesä- ja heinäkuu on poliisin tilastojen mukaan rattijuopumusten synkkää aikaa
Juhannusliikenteessä rattijuoppojen määrä on lähes kolminkertainen alkutalven vastaavan pituiseen aikaan verrattuna. Useampana peräkkäisenä päivänä käytetty alkoholi saattaa vaikuttaa siten, ettei ajoon lähtevä kuljettaja välttämättä tiedosta omaa tilaansa ja tapauskohtaisesti promilleja voi olla veressä vielä paljonkin.
– Epävarmoissa tapauksissa kannattaa siirtää matkalle lähtöä suosiolla siten, että välissä on kokonainen selvä päivä, neuvoo Petri Pahkin. Juhannusaattona ja juhannuspäivinä poliisi keskittää rattijuopumusvalvontaa muun muassa mökkiliikenteeseen.
Poliisi valvoo juhannuksena myös vesiliikennettä
Valvonnalla pyritään ensisijaisesti vähentämään ruorijuopumuksia ja lisäämään pelastusliivien käyttöä. Vuosittain vesillä hukkuu Suomessa noin 170 -250 henkeä.
– Veneilyonnettomuuksissa lähes kaikki hukkuneet olisivat pelastuneet, mikäli olisivat käyttäneet pelastusliivejä ja olisivat olleet selvin päin, Petri Pahkin kertoo.
Sääennusteet lupaavat kaunista juhannussäätä lähes koko maahan. Se tarkoittaa vesillä poliisille enemmän töitä. Tehtävien määrä riippuu hyvin paljon säästä – huonossa säässä veneilijöitä ei ole niin paljon ja tehtäviäkin on vähemmän.
– Toisaalta huonolla kelillä ne vähäisetkin tehtävät ovat sitten vaativampia, Pahkin sanoo.
Niin mökkirannassa kuin veneessä kannattaa olla yksinkertaisia pelastusvälineitä, kuten ämpäri tai kanisteri, käden ulottuvilla.
– Toiveemme on, että tänä juhannuksena yksikään ei huku. Tämä on mahdollista, kun nautitaan vesillä liikkumisesta turvallisesti ja selvinpäin sekä pidetään huolta itsestämme ja läheisistämme, Petri Pahkin korostaa.
– Vinkit juhannusta vesillä viettäville ovat samat kuin aina muutenkin vesille lähdettäessä. Liivit päälle ja korkki kiinni! Ja lisään listaan vielä huolellisuuden, varovaisuuden ja muiden vesilläliikkujien huomioimisen! Muistetaan myös vesikulkuneuvon päällikön velvollisuudesta huolehtia kulkuneuvossa mukana olevien varusteista ja turvallisuudesta, Pahkin listaa.
Perjantai on ollut perinteisesti keskikesän juhlan synkin päivä
Juhannusliikenteessä menehtyy ja loukkaantuu neljän päivän aikana ennätysmäärä ihmisiä vuodesta toiseen. Juhannusviikon perjantaisin on ylitetty lähes poikkeuksetta maan keskiarvo näissä luvuissa. Myös monet lauantaille tilastoidut onnettomuudet ovat todellisuudessa olleet perjantai-illan saldoa. Mikäli onnettomuus on sattunut puolen yön jälkeen, se näkyy tilastoissa lauantain kohdalla.
Ylikomisario Petri Pahkinin mukaan yksi luonnollinen syy juhannuksen synkkiin tilastoihin on suuri liikennemäärä, mutta myös muita selityksiä löytyy. Tällaisia ovat juhannuksen liikenteeseen liittyvä runsas maalle lähtö ja lomien alkaminen. Tavallista suurempi osa liikenteestä on vapaa-ajan liikkumista tai liikkumista viihteen vuoksi. Ihmiset ajavat tavallista enemmän ja usein vieraissa paikoissa, mikä osaltaan vaikuttaa onnettomuusriskiin, sanoo Pahkin.
Kesäkelin luoma turvallisuudentunne voi olla petollista
– Suuri osa juhannuksen onnettomuuksista on seurausta ylinopeudesta tai liian suuresta tilannenopeudesta, Pahkin toteaa.
– Monissa juhannuksen onnettomuuksissa on mukana myös alkoholi. Usein onnettomuusautoissa on mukana useampia ihmisiä, pääasiassa nuoria. Vaaraa lisäävät uhkarohkeat ohitukset ja päihteiden käyttö. Suurimmat ylinopeudet ajetaan hiljaisina aamuyöntunteina. Kesällä liikenteessä on talviaikaan nähden enemmän monen tasoisia kuljettajia, Pahkin jatkaa.
Poliisin neuvot juhannusliikenteeseen ja turvalliseen perillepääsyyn:

Malttia liikenteessä!

Ruuhkaliikenteessä ohittaminen on turhaa, koska ajallisesti säästöä syntyy vähän, mutta vaaratilanteita sitäkin enemmän
Malttia tarvitaan etenkin ohituskaistoilla, joilla jonoa ohittamalla voidaan aiheuttaa kaistojen lopussa ruuhkaa ja jopa jonojen pysähtelyä
Riittävä etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon antaa kuljettajalle aikaa tehdä oikeita ratkaisuja ja peräänajon riski pienenee
Ennakoiva ja muut tienkäyttäjät huomioiva ajotapa on turvallisen liikenteen lähtökohta

Kuljettajaksi kokenein ja harkitsevin kuljettaja
Lastaa auto oikein;

Sijoita tavarat autoon siten, etteivät ne pääse ajon aikana lentämään äkkijarrutuksissa tai muustakaan syystä. Kaikkien tulee käyttää turvavöitä ajon aikana.

Tarkistithan autosi kunnon ennen liikkeelle lähtöä;

ovathan renkaiden ilmanpaineet kunnossa ja autossa riittävästi tuulilasinpesunestettä ja jäähdytysnestettä.
Säädä auton sisälämpötila sopivan viileäksi ajovireyden säilyttämiseksi.

Älä laadi tiukkoja aikatauluja matkalle, vaan varaa aikaa rauhalliseen etenemiseen ja taukojen pitämiseen.

Seuraa poliisia some -kanavilla
Poliisi on Itä-Suomessa mukana some -kanavilla juhannuksena. Twiittaamme klo 19.-20.6 klo 16-02 välisenä aikana (twitter.com/PoliisiIS, @PoliisiIS).
Sen lisäksi poliisi päivittää tilannetietoja eripuolilta Etelä- ja Pohjois-Savoa sekä Pohjois-Karjalaa Facebookiin ( facebook.com/PKpoliisi) ja Instagramiin (instagram.com/Poliisi_IS). Pyrimme käyttämään kuvia runsaasti. Korostamme turvallisuutta maanteillä, juhannusjuhlissa sekä vesillä liikuttaessa. Se, että poliisi valvoo monipuolisesti juhannuksen viettoa tarkoittaa myös sitä, että meidät voi kohdata yllättävissäkin paikoissa. Tule seuraamme some -kanaville.
Juhannussää, tulee varmasti vaikuttamaan myös siihen, millainen on juhannuksen hukkuneiden ja liikenteessä kuolleiden määrä. Toivottavasti tästä juhannuksesta tulee poikkeus aiempiin, eikä kukaan meistä päädy luvuksi aiemmin niin synkkiin juhannustilastoihin!

Lähde: Poliisi.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory