Poliisin tehnyt karkotusmääräyksen Pieksämäen karhuille

NordenBladet —

18.05.2020 klo 19.25Itä-Suomi
Poliisin on maanantaina tehnyt poliislain 2 luvun 16 §:n mukaisen päätöksen karhujen karkottamisesta Pieksämäen kaupungin alueella. Karkotusalueen rajat: Isokylä-Iso Naakkima (järvi)-Maavesi (järvi)-Suosaari. Eläinten jäljittämisen ja karkottamisen suorittavat Pieksämäen riistanhoitoyhdistyksen ja muut tehtävään osallistuvat SRVA-toimijat.
Suomen Riistakeskus antoi 20.4.2020 tekemällään päätöksellä Pieksämäen riistanhoitoyhdistykselle poikkeusluvan kolmen karhun häiritsemiseen Pieksämäen alueella. Poikkeuslupa oli voimassa 20.4.- 11.5.2020, mutta karkotukset eivät ole kuitenkaan tuottaneet toivottua tulosta. Poliisille on välitetty hätäkeskuksesta viisi karhuhavaintoa Pieksämäeltä Riistakeskuksen karkotusmääräyksen päätyttyä. Riistahallinnon Tassu-järjestelmään on paikkakunnalle kirjattu yhteensä 30 karhuhavaintoa 1.-18.5.2020 välisenä aikana. Näistä kolme on kirjattu pihakäynneiksi.
Karhut ovat liikkuneet toistuvasti asuttujen rakennusten pihoissa. On todennäköistä, että karhut ovat tottuneet etsimään ravintoa asutuksen läheltä ja menettäneet samalla ihmisarkuuttaan. Keväällä alueella on säännöllisesti liikkunut emäkarhu ja kaksi erauspentua.
Koska alueella on vakituista asutusta, liikennettä (ml. rautatiet), vilkkaita ulkoilualueita, hevos- ja tuotantoeläintiloja sekä kouluun kulkevia lapsia, Itä-Suomen poliisilaitos katsoo, että karhujen liikkuminen heikentää alueella asuvien ja oleskelevien ihmisten turvallisuutta. Poliisilain 2:16 §:n mukaan poliisilla on oikeus ottaa kiinni ja viimesijaisena keinona lopettaa eläin, joka aiheuttaa vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle tai huomattavaa vahinkoa omaisuudelle taikka vakavasti vaarantaa liikennettä.
Poliisi toivoo, että pihavierailuja tekevistä karhuista ilmoitetaan Pieksämäellä välittömästi hätäkeskukseen, jolloin karkotustoimenpiteet voidaan käynnistää nopeasti. Lisäksi poliisi toivoo, että karkotusalueen asukkaat poistavat pihoista mahdollisuuksien mukaan karhuille ravinnoksi kelpaavat tuotteet ja säilyttävät roska-astiansa mahdollisimman suojaisessa ja mielellään lukitussa tilassa. Karhuja ei myöskään missään tapauksessa pidä ruokkia.

Lähde: Poliisi.fi



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory