Mainos:Heinolassa sijaitsevan lämpökeskuksen öljypäästöjen esitutkinta valmistunut

NordenBladet —

14.05.2020 klo 12.34Häme
Hämeen poliisilaitoksen talousrikostutkintayksikössä on valmistunut esitutkinta koskien Elenia Lämpö Oy:n (nyk. Loimua Oy) lämpökeskuksella Heinolan Vuohkalliossa alkuvuodesta 2018 havaittua öljypäästöä. Lämpökeskuksen toisesta öljysäiliöstä oli valunut kevyttä polttoöljyä pidemmän ajanjakson kuluessa ympäristöön niin, että öljyä oli päätynyt Sukuranlahteen Ruotsalaiseen. Vuotaneen öjlyn kokonaismäärä on noin 40 m2.
Esitutkinnassa saadun selvityksen perusteella öljyvuoto oli aiheutunut, koska lämpökeskuksella oli kesällä ja syksyllä 2017 tehty muutostöitä siirryttäessä raskaasta polttoöljystä kevyeen polttoöljyyn ja samanaikaisesti oli muutettu lämpökeskuksen ohjausjärjestelmää. Muutostöiden yhteydessä oli öljyn virtaukseen todennäköisesti aiheutunut häiriö, mikä oli johtanut kahdesta öljysäiliöstä toisen ylitäyttymiseen ja öljyn vuotamiseen säiliöstä ympäristöön.
Esitutkinnan perusteella öljyvuoto oli jäänyt havaitsematta useasta syystä. Lämpökeskuksen öljynerotuskaivon hälytin oli muutostöiden vuoksi ollut kytkemättä, joten kaivon täyttyminen ei ollut laukaissut hälytystä. Vuotoa ei ollut kyennyt havaitsemaan säiliön ulkopuolelta silmämääräisesti tarkastelemalla, koska vuoto oli edennyt säiliön päältä vuotokohdasta säiliön eristeen ja ulkokuoren välissä säiliöitä ympäröivään, kivimurskalla täytettyyn suoja-altaaseen niin, ettei vuoto ollut näkynyt säiliön pinnalla. Esitutkinnassa saadun selvityksen perusteella lämpökeskuksen öljynkulutuksen seuranta suhteessa tuotettuun lämpöön oli myös ollut puutteellista.
Poliisi on kuulustellut rikoksesta epäiltynä seitsemän henkilöä, jotka ovat rikoksen tekoaikana työskennelleet Elenia Lämpö Oy:n palveluksessa erilaisissa tehtävissä. Rikoksesta epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikokseen.
Elenia Lämpö Oy on huolehtinut öljyvuodolle altistuneen alueen puhdistuksesta Heinolan kaupungin lupa- ja valvontalautakunnan antaman määräyksen mukaisesti.
Tapaus siirretään syyttäjälle syyteharkintaan.

Lähde: Poliisi.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory