Mainos:Espoota piinannut BMW-ajoneuvoihin kohdistunut murtosarja siirtymässä poliisilta syyteharkintaan

NordenBladet —

06.05.2020 klo 15.05Länsi-Uusimaa
Järjestelmälliset BMW-ajoneuvojen elektroniikkaan kohdistuneet anastukset alkoivat Espoossa vuoden 2019 loka-marraskuussa. Anastukset tapahtuivat pääosin Laajalahden, Mankkaan ja Pohjois-Tapiolan alueilla. Lyhyen tauon jälkeen anastukset alkoivat uudelleen vuodenvaihteessa.
Tutkinnanjohtaja Klaus Geigerin mukaan tapauksia on tullut poliisin tietoon yhteensä 58 kappaletta.
– Poliisin tämän hetkisten tietojen perusteella anastetun omaisuuden kokonaismäärä on arviolta 290 000 – 320 000 euroa. Vahinkojen kokonaismäärä on lähes 1 000 000 euroa, Geiger kertoo.
Poliisin tutkimuksissa selvisi, että rikoksentekijä on päässyt ajoneuvoon ikkunan rikkomalla, jonka jälkeen ajoneuvosta on irrotettu elektroniikkaa kuten ohjauspyörä, turvatyyny, ohjainrulla, mittaristo sekä keskikonsolin keskusyksikkö. Rikokset olivat selkeästi ammattimaisesti tehty.
Poliisi tiedotti rikoksista valtakunnallisesti kansalaishavaintojen saamiseksi. Tämä taktiikka onnistui ja poliisi sai aamuyöllä 20.1. asukkaan havainnon mahdollisesta tekijästä Tapiolassa. Poliisipartio otti epäillyn nopeasti kiinni. Kiinniottopaikan lähistöltä löytyi ajoneuvoja, joihin oli murtauduttu ja yritetty anastaa elektroniikkaa.
Tutkinnanjohtaja Geigerin mukaan poliisin käsitys oli, että kiinniotetulla täytyi olla rikoskumppani anastetun omaisuuden kätkemiseksi, siirtämiseksi tai saamiseksi pois maasta. Tutkinnan edetessä tutkinta keskittyikin toiseen Viron ja Suomen välillä matkaavaan henkilöön, joka saatiin viranomaisten PTR-yhteistyön (poliisi, tulli, raja) avulla identifioitua.
– Henkilön matkat ja ajoneuvoihin kohdistuneet rikokset ajoittuivat samoihin ajankohtiin. Suomen poliisin pyynnöstä Viron poliisi pysäytti henkilön Tallinnan satamassa ja hänen hallustaan löytyi Espoossa ajoneuvoista anastettua elektroniikkaa, Geiger kertoo.
Rikosasiaa on tutkinnan alkuvaiheesta asti suunnattu syyteneuvottelumenettelyyn. Anastuksista epäilty henkilö onkin syyteneuvottelussa kertonut tapahtumista ja myöntää tekonsa pääpiirteittäin. Häntä epäillään törkeistä varkauksista. Toista henkilöä epäillään törkeistä kätkemisrikoksista, mutta hän ei ole myöntänyt osallisuuttaan tekoihin.
Rikosten tutkinta on suoritettu Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen järjestäytyneen rikollisuuden tutkintayksikössä. Esitutkinta on nyt päätetty ja siirretty syyttäjälle syyteharkintaan.

Lähde: Poliisi.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory